Atelier de Idei

Carmen Oprea – Proiectul NECENZURAT arată cât de inutile sunt drogurile

Spread the love

Carmen Oprea este unul dintre promotorii unui proiect antidrog inedit in Romania – NECENZURAT. Carmen a terminat Facultatea de Psihologie acum 7 ani si a urmat un Master in psihoterapii cognitiv-comportamentale. A inceput sa lucreze la Agentia Nationala Antidrog din  2005  atat  in prevenirea consumului  de droguri cat si  in activitatea de asistenta a consumatorilor, iar de 2 ani este coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog sector 4. In timpul ramas liber,  iubeste sa citeasca, sa calatoreasca sau sa ingrjeasca animalute de companie…

Reporter: Ce te-a determinat sa te implici in proiectul NECENZURAT?

Carmen: Lucrand la ANA am avut ocazia sa intru in contact sau chiar sa aplic tot felul de proiecte de prevenire, insa acesta mi s-a parut a fi cel mai complex. Cand ne-a fost prezentat de expertii straini, am observat ca avea la baza studii stiintifice, parea extrem de structurat, avea continuitate si mergea pe ideea de formare de abilitati de viata si nu doar de oferire de explicatii tehice legate de efectele drogurilor. In Necenzurat, problematica drogurilor este abordata intr-o singura lectie, asa ca tinerii pot invata  altfel despre lucruri extrem de importante precum ce inseamna sa fi prieten, presiunea anturajului, riscurile teribilismului, lipsa comunicarii, exprimarea starilor sufletesti, rezolvarea problemelor, sinceritatea s.a.m.d.. Aceste cunostinte si abilitati, odata dobandite, nu au efect imediat, insa in timp pot scadea riscul de a consuma droguri.

Reporter: Care sunt minusurile si plusurile acestui proiect pana in prezent?

Carmen: Situatia sta in felul urmator

plusuri:
– este interactiv
– face referire la stilul de viata al adolescentilor de acum, asadar este foarte actual
– este destul de solicitant ca si nivel pentru elevi (deci nu se pot plictisi) dar se pot si distra in acelasi timp
– imbunatateste relatia profesor-elev
– reprezinta un motiv pentru a-i implica pe parinti in activitatile scolii, dar si pentru a derula in paralel cu Necenzurat un proiect special pentru parinti

minusuri:
– poate fi imbunatatit din perspectiva continutului informational referitor la droguri (caietul, manualul si cardurile ar putea fi completate cu informatii despre noile substante cu efect psihoactiv)
– necesita destul de multe resurse financiare si umane
– formarea cadrelor didactice implica mult timp si atentie

Reporter: Cum se va desfasura in urmatoarele luni acest proiect de combatere si prevenire a consumului de droguri?

Carmen: Incepand cu semestrul II, profesorii formati for aplica lectiile in cadrul orelor de dirigentie la clasele lor, ajutati, in functie de caz si cand va fi nevoie de psihologul din scoala sau de un specialist din cadrul echipei de proiect.

Reporter: Care e opinia ta vizavi de „magazinele de vise”?

Carmen: – Ca si cetatean si specialist sunt total impotriva amplasarii lor in apropierea scolilor, bisericilor, parcurilor sau la parterul blocului. Stiu ca este legala comercializarea „ingrasamintelor pentru plante” si a „sarurilor de baie” si mai stiu ca ar fi absurd sa tin prelegeri despre etica proprietarilor acestor magazine. Disponibilitatea acestor droguri si faptul ca sunt legale este o problema exterm de grava. Tineri care nu se gandeau niciodata sa ia droguri, au intrat in aceste magazine doar pentru ca erau in drumul lor spre casa, iar acum au probleme de sanatate foarte serioase, iar asta in cazurile in care nu s-au terminat povestile lor tragic. Rolul meu, ca si specialist, este sa fac tot ce imi sta in putinta ca tinerii cu care vorbesc sa nu intre niciodata in acele locuri si sa nu incerce sa consume acele substante extrem de toxice.

Reporter: Un mesaj pentru cititorii presainblugi

Carmen: Pentru cei care au fost la un moment dat tentati sa incerce ceva altfel:
Este in natura umana sa fim curiosi. Este primul pas spre cunoastere si atunci cand scopul curiozitatii este unul constructiv, raspunsul ne face sa evoluam si sa fim mai buni. Dar inainte de asta, trebuie sa aflam exact ce vrem sa stim, cine suntem, sa ne cunoastem pe noi insine si sa vedem daca vrem intr-adevar sa aflam acele raspunsuri si daca acestea ne vor duce un pas inainte. Daca raspunsul este „da, vreau sa fac asta” atunci trebuie sa luam decizia numai dupa ce ne-am informat foarte bine. Si nu in ultimul rand, trebuie sa ne asumam decizia pe care am ales-o. De cele mai multe ori, consecintele se rasfrang nu numai asupra noastra, ci si a celor din jur, iar unele lucruri nu vor mai putea fi reparate oricat de mult am incerca.

Interviu realizat de Bogdan Daradan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *