Fără categorie

The Age of Adeline – Pentru ca anii, clipele de iubire si cupele de sampanie n-ar trebui numarate niciodata!

Spread the love

 

 

 

Age of Adaline un film distribuit de InterComFilm, un film ca o poveste temporala atemporala, unde firescul si logicul e inlocuit de concepte holistice dar argumentate stiintific, un film ca o poveste, o poveste fara timp, perfecta de spus in orice Timp…Citatul meu preferat din film „Anni , momenti d’amore , bicchieri di champagne sono cose che non dovremmo mai contati” (Anii, clipele de amor si cupele de sampanie sunt lucruri care n-ar trebui numarate niciodata)

Age of Adaline chiar e o poveste, o poveste moderna. Incepe ca o poveste, se termina ca una, poate suna a cliseu, dar povestile pot fi SF, fantastice, holistice chiar daca sunt construite pe un fundament real si rational. E ca si cand incerci sa explici mecanismul de functionare al motorului cu reactie unui trib ratacit din Amazon. Chiar daca ei nu pricep conceptul e real si demonstrat stiintific. Dar sa revenim la subiectul filmului.

Socant, regizorul acestui film e un pusti, raportat la varsta altor regizori de la Hollywood, iar numele lui usor cvasianonim – Lee Toland Krieger.

Ce este interesant este ca nu simti amprenta unui tanar pentru ca filmul e scris si gandit parca de cineva care  a ajuns la 80 de ani si priveste detasat in urma. Iar actrita, cea care face toata povestea si tot filmul nu putea sa joace alt rol decat rolul ei- DELLA alias Blake Lively.

O alta surpriza in film a fost prezenta lui Harrison Ford, intr-un rol atipic, fara gloante, impuscaturi, adrenalina.

Harrison Ford îl interpretează pe tatăl lui Ellis, ultimul iubit al DELLEI, William, profesor universitar. “Harrison Ford a fost , din punctul meu de vedere, singura opţiune posibilă pentru rolul lui William,” afirmă Krieger. “Aveam nevoie de un tip inteligent pentru acest personaj care frânsese multe inimi la vremea lui. Harrison a jucat întotdeauna bine rolurile de profesor, iar acum redă foarte bine latura ezoterică a lui William.”

Premisele oferite de scenariu şi abordarea realistă a vieţii miraculoase a Adalinei i-au atras atenţia lui Harrison. “Acest rol e complet diferit de ceea ce am făcut până acum,” recunoaşte Ford. “Este unul dintre acele filme care vor să te ducă într-o lume fantastică, dar care sunt interpretate realist. E o construcţie foarte inteligentă. A fost o plăcere să lucrez la un proiect ambiţios, de concepţie magică. Publicul va fi transportat într-o lume extraordinară, care nu este însă o lume ştiinţifico-fantastică. Ea are sorgintea în viaţa de zi cu zi, la care se adaugă un strop de magie care îţi incită imaginaţia şi-ţi deschide inima.”

Ce am simtit eu?

Am simtit ca timpul s-a oprit, ca toate deciziile nebunesti pe care le-am luat in viata asta au avut rolul de ma transforma. Mai stiu si eu persoane care „fug” de ele pentru ca NU vor sa ajunga in punctul in care, posibil, pot suferi din nou, dar DELLA nu fugea de frica, fugea pentru ca…avea un secret, unul autentic, adevarat, fantastic, unic, pentru care multe femei ar cheltui averi dar cu siguranta si l-ar dori. Si totusi pe DELLA o chinuia mai mult decat ne inchipuim noi. Am privit filmul si de multe ori priveam spre mine. Am vazut un personaj barbos, cosmopolit, inteligent care nu pune pret pe timp atunci cand incepe sa simta. Si ceea ce e si mai frumos este ca si ea, chiar daca stia ce problema are, ce secret covarsitor o apasa, s-a indragostit desi NU dorea asta, NU voia asta.

Pentru ca viata nu arata ca niste cumparaturi in Carrefour. Viata, asa cum spunea si Forest Gump, e ca o cutie plina cu o infinitate de bomboane de ciocolata. O deschizi si niciodata nu vei sti sigur ce aroma vei descoperi.

E un film fara varsta si fara timp si poate fi privit de oricine pentru ca oricum putini vor intelege. E un film care vorbeste de emotia puternica, adanca, care se tatueaza intrinsec pe inima si  ramane acolo.

Avem un barbat rafinat, care stie ce vrea, pur si simplu. Avem o blonda care a trecut prin multe experiente si care vrea pur si simplu linistite si sa nu mai raneasca pe nimeni datorita secretului ei. Avem dialoguri inteligente, putin flirt, dar nimic nu e exagerat, insasi scenele intime sunt sugerate in proportie de 99% pentru ca tot ce vedem sunt saruturi sincere, rare si fierbinti intr-un sens diferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *