Fără categorie

Proiecte ambițioase, echipe smart, soluții Hi-Tech – TechHub Bucuresti 2015

Spread the love

Recent, în cadrul TechHub București, mai mulți tineri ambițioși și-au prezentat proiectele digitale, viitoare aplicații de smartphone-uri, tablete sau pur și simplu gadget-uri inovative. Dintre zeci de prezentări, câteva echipe au câștigat atenția mea 🙂 . Echipele sunt formate atât din români cât și din cercetători sau ingineri de alte naționalități, iar ideile lor au fost evaluate de antreprenori din zona de Ecommerce, retail, telefonie, software sau servicii, din Romania sau țări din Europa.

Mihai Vaneti a impresionat publicul cu un concept inedit de abordare a securității cibernetice. Acesta vrea sa revoluționeze modul în care se face securizarea de date în prezent, fie că vorbim de rețele de calculatoare, ultrabookuri personale sau smartphone-uri.

Practic, daca programele de software clasice încearcă să contruiască ,,ziduri de apărare” în jurul sistemelor digitale de comunicare, aceste programe sunt eficiente cel mult 30% în cazul unor atacuri cu viruși noi pentru că update-urile unor soft-uri antivirus vin doar după ce apar virușii care amenință integritatea unei rețele.

Pe scurt, toate sistemele antivirus de astăzi sunt precum antidoturile. Întâi trebuie să te îmbolnăvești și, în funcție de simptome primești tratament sau vaccin. Ideea lui Mihai Raneti este alta.

Programul dezvoltat de el se numește Clepsisoft CyberDefense Network și presupune crearea unei structuri virtuale de calculatoare și dispozitive electronice. Mihai vrea să folosească conceptul de „ceață” sau „decepționarea adversarului” și a explicat acest concept prin paralele la o serie de conflicte istorice.

 

Sun Tzu a spus că dacă vrei să câștigi un război trebuie să știi să-ți decepționezi adversarul. Să nu uităm că în China, construirea Marelui Zid nu a fost suficientă. Împăratul de atunci a construit sute de mii de soldați de teracotă pe care i-a postat pe zid alături de alți soldați și nu știai de la distanță care sunt reali și care sunt falși. Să nu uităm ca la fel a procedat și Decebal când, în timpul primei confruntări cu romanii, au tăiat o pădure și au costumat trunchiurile de copaci în haine tradiționale ca să-i păcălească pe atacatori„, a povestit Mihai.

Mihai Raneti vrea să extrapoleze strategia de luptă de mii de ani în prezent. Acesta a creat un sistem defensiv capabil să creeze IP-uri false de calculator, laptop, dispozitive Android care au comportament la fel ca un dispozitiv normal. Clonele false pot fi programate să intre pe facebook, pe diferite site-uri, să simuleze tot felul de activități digitale.

Atacatorul, interesat să-ți atace calculatorul tău se va lovi de o rețea de zeci sau 100 de calculatore și va ataca rețele create artificial.

O altă aplicație care a captat atenția a fost Lendia. În spatele ei se află un român, Daniel Costin Luca și un inginer din Germania, Gustaf Kornias. Lendia vrea să fie consilierul tău bancar mobil. În prezent, dacă vrei să accesezi programul Prima Casă, ai două posibilități. Ori mergi zile întregi pe la bănci să consulți oferte, taxe, comisioane, rate de conversie Euribor, ori apelezi la un broker care va merge el pentru tine pe la bănci și va veni cu o propunere.

Prima variantă presupune mult efor, dosare, timp pierdut și stres. A doua variantă este relativa pentru ca sunt sanse ca brokerul sa fie comisionat mai bine de catre o banca si tu sa fii indus in eroare.

 

Cu Lendia toate aceste probleme dispar. Practic, intri in aplicatie, iti completezi o serie de campuri precum varsta, venit, suma necesara, scopul imprumutului, iar solicitarea ta pleaca la toate bancile din Romania. Acestia depun ofertele de creditare iar tu o alegi pe cea care ti se potriveste. Singurul drum la banca va fi cel in care vei merge sa semnezi contractul.

In cadrul evenimentului au mai fost prezentate aplicații precum: Coinfetti, program care convertește monedele BitCoin in bani dar va avea probleme de implementare din cauza politicilor monetare), Cloud Soft, un agregator de clouding care vrea să înglobeze toate conturile de social media prin intermediul unui centru de comandă, dar nu este ușor de folosit pentru cei ce nu sunt familiarizați cu Linux, swapr, o aplicație destinată publicului feminim pentru schimb de haine.

TechHub Bucharest este un spaţiul de 420 metri pătraţi, împărţit între 35 de birouri permanente, 60 de locuri pentru co-working, săli de întâlnire şi spaţiul de evenimente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *