Fără categorie

MARIA UNGUREANU din Basarabia intr-un dialog deschis…

Spread the love

Pe Maria Ungureanu am cunoscut-o intamplator, desi n-a fost nimic intamplator cand am intalnit-o. Imi aduc si acum aminte, eu priveam reclamele de pe Cocor, care pareau invaluite intr-un halo iluminat cu LED, iar ea s-a izbit de mine. Era la brat cu un prieten bun de-al meu din cadrul organizatiei Actiunea 2012. Tipul semana foarte bine cu un var de-al meu dintr-un magazin cu electrice de pe strada Bumbesti.

Am aflat apoi ca e bloggerita din Basarabia si inainte sa plece peste Prut i-am luat cateva intrebari…

DE CE te-ai inscris la proiectul Vesnicia Satului?

Am ales să-mi fac blog datorită proiectului ”Veșnicia Satului în Online”. Mi-a făcut plăcere faptul că activitatea oamenilor, tradițiile și multe informații o să fie publicate undeva și anume pe un blog , unde vor avea acces mulți oameni ca să vadă aceste lucruri. Aveam multe idei despre ce să scriu pe acest blog și am zis că trebuie să încerc.

CUM AI ales primul subiect?

Nu mi-a fost greu să aleg primul subiect, îmi era la îndemână și aveam despre ce să scriu. Pe data de 21 septembrie era Hramul Satului, în acea zi se sfințise o răstignire și se inaugurase un monument în numele oamenilor deportați în Siberia. În acea zi am fost prezentă la eveniment și eram și cu prietenul meu aparatul de fotografiat, și uite așa am făcut rost de informații pentru a scrie primul meu articol de pe blog.

Ce traditii ai la tine in sat?

Avem o mulțime de tradiții și anume pot să vă vorbesc de tradiții legate de botez care la fel nu se prea deosebesc de cele de peste Prut sau din toată Basarabia.În primul rând copilul trebuie să aibă 40 de zile de la naștere, pentru a putea primi sfântul botez. Părinții copilului își aleg nașii de botez ai copilului. La biserică toți nașii au crâjmă , aceasta constă din un ștergar sau batistă ( pânză să fie) în care se pune flori busuioc și o lumânare și se leagă cu o panglică, tot nașii spun și ”Crezul”.

După ce copilul a fost afundat în cristelniță de 3 ori, este miruit în 13 locuri. Copilul este înmânat de către preot nașei și aceasta spunând cuvintele: ”Păgân mi l-ai dat , creștin ți l-am adus!” îl înmânează mamei copilului. Acasă copilul se scaldă din nou, în apă se pun monede, bani, apoi este înfășat în hăinuțe date de nași , lumânările din crâjme sunt reaprinse și se sting în tocul ușii sub semnul crucii și totodată nașii mai și chiuie. Astfel se termină un botez, cu tradiții lăsate din străbuni.

Cum convingi un roman sa vina in comuna ta, ce ar gasi acolo?

Comuna Măcărești este înconjurată numai de păduri, pârăiașe, iazuri și străbătut îndelung de râul Prut. Este un loc liniștit, frumos și drag sufletului meu. Unul din cele mai frumoase locuri este dealul, de pe care poți vedea nu doar Măcăreștiul ci și satele de peste Prut: Cotul Morii, Măcărești, dimineața, poți auzi chiar și cocoșii de acolo, este foarte aproape. Tot pe deal se află și liceul Elada , este unul nou, frumos și plin de oameni cu inimă mare.

Ce faci in afara de blogging?

În afară de blogging îmi place să fotografiez și să călătoresc.

Un mesaj pentru cititori…

Presainblugi este un blog tare, merită să fiți la curent cu noile articole, nu știu care e secretul lui Bogdan, dar dacă încep ceva să citesc nu mă plictisesc niciodată, duc articolul până la bun sfârșit. Are articole foarte bune, așa că suntem norocoși că avem un blogger ca Bogdan, care ne face ziua mai frumoasă, salutare din Basarabia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *