Actualitate

Îți place să fii pe val și toamna? Alege un costum de neopren care să te inspire

Spread the love

Numai mâine nu-i poimâine și se face toamnă. Și cum nu vrei ca aventura ta pe apă să se termine odată cu luna august, începi să cauți alternative și să iei măsuri.

Principalul obstacol: vine frigul!

Chiar dacă temperaturile nu vor scădea brusc și dramatic chiar din septembrie, apa o să se răcească treptat. Dacă nu vrei ca asta să fie o problemă, ar fi bine să te echipezi cu un costum de neopren corespunzător.

Ce înseamnă un costum de neopren corespunzător?

Un costum fabricat special pentru ape cu temperaturi mai reci. Având în vedere că principala caracteristică a unui astfel de echipament este izolarea termică, producătorii au scos pe piață diverse modele, cu diferite niveluri de calitate. Așadar, trebuie să știi ce să alegi în funcție de temperatura apei și de sportul pe care îl practic.

Bineînțeles, în ecuație intră și alte variabile: prețul, comoditatea, greutatea sau flexibilitatea persoanei care poartă costumul. Concret, iată câteva sfaturi din categoria tips & tricks care îți pot fi utile:

            COSTUMUL DE NEOPREN WETSUIT SAU DRYSUIT?

Oricare ar fi alegerea, trebuie să știi din start că nici un costum de neopren nu este făcut să îți încălzească corpul. Ceea ce face, de fapt, un costum de neopren este să împiedice pierderea căldurii emanată de corpul tău.

În funcție de tipul de costum de neopren (wetsuit sau drysuit), acest lucru se face diferit și la un alt nivel:

Wetsuit – Izolarea termică se face printr-un strat foarte subțire de apă, păstrat între pielea corpului și neoprenul din care este fabricat costumul.

Drysuit – Costumul este complet etanș și te menține uscat, iar izolarea termică se face doar prin proprietățile neoprenului. Se pot adăuga și alte straturi izolatoare termic pe dedesubt.

Așadar, pentru apele reci, costumele drysuit sunt cele mai indicate, pentru că pierd o cantitate mai mică de căldură. Pe lângă asta, sunt și extrem de comode.

Alte criterii în funcție de care se alege un costum drysuit sau wetsuit sunt: flotabilitatea și greutatea celui care poartă costumul.

Costumele de tip wetsuit își pierd din flotabilitate la o anumită adâncime, pe când costumele uscate (drysuit) își mențin flotabilitatea și la ape adânci, datorită faptului că funcționează pe bază de aer și compensează presiunea care crește odată cu adâncimea.

Cât despre greutatea celui care poartă costumul, este destul de strâns legată de flotabilitate. Având în vedere că un costum de tip wetsuit pierde din flotabilitate la adâncimi mari, o persoană cu o greutate mai mare va întâmpina ceva probleme dacă folosește costumul de neopren pentru scufundări în ape mari.

Așadar, dacă ai de gând să faci scufundări în ape adânci și reci, cea mai bună opțiune este un drysuit (mai ales dacă ești o persoană corpolentă).

            CÂT DE GROS TREBUIE SĂ FIE COSTUMUL?

Pentru apele cu temperaturi scăzute, este recomandat un costum de neopren cu o grosime de 5-6 mm.

Cum tehnologia avansează foarte rapid, producătorii au venit pe piață cu modele din ce în ce mai sofisticate. Spre exemplu: neoprenul din zona organelor vitale (piept, cutie toracică) este mai gros.            Peste stratul de neopren este adăugat stratul de teddy prene (strat plușat, care conferă până la 25-30% mai multă căldură).

Atenție! În logica de bază, grosimea neoprenului este invers proporțională cu flexibilitatea costumului. Există însă și costume cu un flex superior, care necesită și o investiție financiară mai mare.

Sfat: Dacă știi că ești o persoană mai friguroasă, alege un costum cu un milimetru în plus la grosime.

            CARE SISTEM DE ÎNCHIDERE ESTE CEL MAI INDICAT?       

Cel mai indicat costum de neopren pentru apă rece este costumul fără nici un fel de fermoar. Avantajul este că va permite pătrunderea unei cantități foarte mici de apă, datorită flexibilității și gradului ridicat de ermetizare.

La fel ca în cazul oricărui produs de calitate, și aici prețul va fi unul pe măsură. Dacă ai un buget ceva mai mic, următoarea alegere indicată este costumul front-zip (cu fermoar pe față). Izolează mai bine partea din spate, iar cantitatea de apă care va intra în costum va fi mai mică decât în cazul costumelor cu fermoar pe spate.

Costumele de tip back-zip (cu fermoarul plasat în partea din spate) sunt ce mai puțin indicate pentru contactul cu apa rece, deși sunt mult mai ușor de îmbrăcat decât costumele cu alt sistem de închidere.

Așa că, dacă pui mai mult accent pe confortul la îmbrăcare și pe prețul costumului, s-ar putea să tremuri de frig la contactul cu apa.

Ca să-ți faci o idee despre opțiunile pe care le ai, poți intra pe shopeXtrem.ro să vezi ce modele sunt pe val. Găsești acolo și câteva tutoriale utile despre costumele de neopren. Băieții din magazin sigur te vor ajuta să faci alegerea potrivită.

1 gând despre „Îți place să fii pe val și toamna? Alege un costum de neopren care să te inspire”

  1. Anul acesta cand am facut scufundari apa era asa calda incat am facut fara costum special. Oricum un costum de claitate te face sa te simti in siguranta orice sport acvatic ai practica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *