Atelier de Idei

Vrei sa-ti surprinzi copilul intr-un mod inteligent? Iata cum ar trebui sa cumperi jucarii!

Spread the love

Jucarii potrivite pentru dezvoltarea copilului si jucarii care il limiteaza.

Jucariile sunt foarte importante pentru cei mici. Stim cu totii ca in copilarie joaca este activitatea cea mai practicata si dorita de catre cei mici. Trebuie sa fim constienti ca anumite jocuri ajuta la dezvoltarea fizica si psihica a copilului, iar altele il impiedica in aceste demersuri. Conform studiilor, in medie, in camera unui copil exista relative 200 de jucarii diferite, insa copilul foloseste aproximativ 5-6% dintre acestea, nu mai mult decat atat.

Parintii aleg de cele mai multe ori jucarii interactive, colorate care lumineaza, merg singure prin camera, lumineaza sau canta, jucarii destul de costisitoare care pot fi date uitarii inca din a doua zi dup ace au fost cumparate. Pe de cealalta parte, copiii care au un numar foarte mare de jucarii sunt mult mai ocupati, insa anumite jucarii, in loc sa ii inveseleasca, ii intristeaza. Toate aceste lucruri reprezinta dezechilibre si au o cauza comuna: alegerea gresita de catre adulti a jucariilor destinate celor mici. Ce-I drept, este destul de greu de inteles ca anumite jucarii care costa sume mari de bani pot fi mult mai nocive decat o jucarie ieftina, mai ales avand in vedere contextul campaniilor de publicitate si de marketing atat de intense in favoarea jucariilor scumpe. Totusi, alegerea acestora trebuie sa fie facuta cu deosebita atentie. De exemplu, anumite jucarii lego pot fi mult mai ieftine decat robotii care lumineaza si merg singuri prin camera, insa cele dintai sunt mult mai utile dezvoltarii fizice si psihice a celor mici.

Nu este strain de noi faptul ca jocul este principal activitate care constituie baza copilariei copilului, insa acesta este si modul de a cunoaste lumea, de a invata tot ce se intampla in jur. Astfel, este important sa avem mare grija la jocurile pe care le punem la dispozitie celui mic si mai ales, la efectele pe care acestea le pot avea asupra lui.

Acum va intrebati, probabil, care sunt  jucariile pe care trebuie sa le cumparati si folosesc dezvoltarii celor mici. Ei bine, pentru a tine copiii ocupati, cei mai multi dintre parinti aleg sa investeasca intr-o tablet pentru ca acestea pot contine diferite jocuri atractive pentru cei mici. In niciun caz, nu aceasta este varianta cea mai potrivita pentru dezvoltarea copilului. Cel mai indicat ar fi sa alegi jucarii de exterior deoarece acestea solicita si deplasarea celui mic, motiv pentru care dezvoltarea fizica va avea doar de castigat.

Un exemplu perfect pentru a ilustra exact atractia celor mici asupra jucariilor este faptul ca s-a demonstrate ca micutilor nu le place sa se joace in casute cumparate gata facute deoarece acel spatiu nu este adaptat nevoilor actuale ale copilului si astfel se pierde notiunea de noutate. In loc sa cumparati o casuta déjà construita, mai bine ii puneti micutului la dispozitie perne, paturi, cuverturi si alte lucruri cu ajutorul carora sa isi construiasca propria casuta, asa cum vrea el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.