Fără categorie

In era gadget-urilor, banii reali se fac in medii digitale

Spread the love

Imi place lectura. Am recunoscut asta de multe ori, in multe din articolele mele postate pe acest blog. Prin urmare, nu o sa surprind pe nimeni cand voi povesti despre o carte pe care am citit-o recent si care mi-a captivat atentia si interesul. Cred ca nu exista cititor care sa nu fi vazut Lupul dupa Wall Street, nu cred ca e cineva care l-a ratat. E un film despre bani reali, piete de capital, volatilitatea actiunilor umane si volatilitatea pietelor financiare.

Practic, daca viata la oras e o jungla, viata pe pietele de actiuni este samburele din adancul junglei. Oamenii care lucreaza intr-un astfel de mediu sunt mereu tentati sa arunce pe geam scaunele de birou, indiferent ca vorbim de produse Staer de cateva sute de lei sau mii de lei. De ce? Pentru ca e o presiune imensa. E o provocare sa faci bani intr-un astfel de mediu si cu toate astea sunt multi care reusesc. Dar cum ?

Nu voi raspunde direct la aceasta intrebare dar voi vorbi despre o carte. Practic, cartea lui Robert Harris – Factorul Groazei, vorbeste despre un altfel de Lup, tot un lup financiar dar un lup digital. Personajul principal este un om misterios pe nume Alexander Hoffman care pune bazele unei companii de fonduri de hedging.

Pentru necunoscatori, fondurile de tip hedging au un număr limitat de investitori (cel mult 100) si sunt administrate agresiv. Ele dețin atât poziții sigure, cât și poziții speculative. Fondurile de hedging sunt numite și „vulturi”. În mare măsură, fondurile hedge sunt nereglementate și neînregistrate la o autoritate de supraveghere a pieței de capital pentru că se presupune că cei care investesc în ele sunt investitori sofisticați si bogați.

Sunt oameni cu gusturi rafinate care mananca doar in restaurante elegante, care cumpara mobila doar de la STAER, o mobila care redefineste luxul si calitatea, care conduc doar masini ce au in spate branduri cu istorie, vorbim practic de gulere albe in cel mai pur sens. Fondurile hedge au ca obiectiv o anumită performanță si încearcă să obțină rentabilitățile-țintă indiferent de trendurile de pe bursă, spre deosebire de fondurile mutuale, unde succesul sau insuccesul se măsoară prin comparație cu un indice. Obiectivul principal al fondului hedge este de a obține o rată maximă a rentabilității.

Pe scurt, tot despre asta vorbeste si cartea.  Fost fizician la CERN, Alexander Hoffmann este creatorul de geniu al revoluţionarului program VIXAL, un algoritm care „gândeşte“ singur, învârtind pe pieţele financiare afaceri de miliarde de dolari. Maşină de făcut bani şi descoperire uluitoare în domeniul inteligenţei artificiale, VIXAL este tot ce şi-ar putea dori un om de afaceri şi un cercetător. Doar ca…

Factorul Groazei scrisa de Robert Harris sub umbrela editurii AllFA, este o carte despre un program digital, care, pe baza unor algoritmi cuantici numiti quanti, poate influenta indicii bursieri din toata lumea pe baza unor calcule probabilistice de ordinul 10 la puterea 10.000. Recunosc ca sunt multe momente cand nu inteleg nimic din carte, cand caut pe net sa inteleg termeni precum indici de algoritm ALFA, S&P 500, optiuni call and put, finante behavioriste, dar cartea vorbeste despre vulnerabilitatea noastra ca indivizi, societati, popoare in fata puterii de calcul ai unor calculatoare. E o carte fascinanta, o recomand puternic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *