Fără categorie

HACKER – VIDEO Matrix, frate!

Spread the love

Intamplarea face ca inainte sa ajung la acest film am inceput sa lecturez cartea Factorul Groazei scrisa de Robert Harris sub umbrela editurii AllFA.  O carte despre un program digital VIXAL-4, care, pe baza unor algoritmi cuantici numiti quanti, poate influenta indicii bursieri din toata lumea pe baza unor calcule probabilistice de ordinul 10 la puterea 10.000. Inca n-am ajuns nici macar la jumatate, sunt multe momente cand nu inteleg nimic din carte, cand caut pe net sa inteleg termeni precum indici de algoritm ALFA,  S&P 500, optiuni call and put, finante behavioriste, dar cartea vorbeste despre vulnerabilitatea noastra ca indivizi, societati, popoare in fata unei amenintari pe cat de minuscule pe atat de teribile, amenintarea unor hackeri care, prin manipularea unor coduri de programare de tip HTML pot genera HAOS.

Pe cat de inofensive par, cand stai sa te gandesti ca formule de tipul div, p plus-,+ pot genera efecte distrugatoare mai puternice decat orice virus si mai letale decat orice tip de armament, te cutremuri. Si vorbim de coduri binare, scrise pe principiul 0 sau 1, care pot distruge intr-o milisecunda operatiuni de miliarde de dolari.

Filmul ridica multe semne de intrebare si te face sa te intrebi cat de sigure sunt fondurile tale de pensii, conturile bancare, activele tale, cat de reali sunt banii tai si cat de veridica este economia, cat de volatila este forta economica a unui stat si cat de lipsite de aparare sunt sistemele de tip Firewall in fata unor atacuri de tip Hidra si RAT. Filmul Hacker mi-a adus aminte de filmul SwordFISH din 2001 cu Jogn Travolta, Halle Berry si Hugh Jackman.

Diferentele insa sunt mari in ceea ce priveste constructia imaginii. SwordFISH e un film de Hollywood, cu efecte speciale, explozii, urmariri, multa culoare, opulenta…In Hacker, desi ne intalnim cu THOR alias Chris Hemsworth si cu alti actori mai mult sau mai putini anonimi, avem aici in schimb un regal cinematografic din perspectiva tehnicilor de filmare: explozii slow-motion, momente back and foward, scene filmate de drone, scene de actiune filmate cu echipamente de tip GO PRO, cadre prim plan, plan detaliu, gro plan, scharf unscharf, plan american, after effect, virtual 3D, filmari laparoscopice in interiorul unor circuite integrate, toate in 135 de minute.

Sunt momente in care ai impresia ca filmul e filmat in regim de Cannes, cu baleari de camera, cu mutari de la un personaj la altul, scene cu impuscaturi unde camera merge in plan apropiat pe fiecare protagonist in parte, inclusiv mascatii apar individualizati in cadrul scenelor de actiune.

Din pacate, sunt si multe momente moarte si suspansul, care incepe cu aplomb si te tine in tensiune se stinge pe parcurs mai repede decat ar trebui. In plus, durata de 135 minute n-am simtit-o justificata pentru ca sunt pauze in timpul filmului in care simti ca te prinde plictiseala. Apar si cateva sincope de ordin logic dar va las pe voi sa le descoperiti.

CONCLUZII

Hacker NU e un film simplu. Discutiile despre coduri binare, fragmente de cod, operatiuni de frauda bancara, nu sunt explicate pe un spectru larg de public ceea ce vrea ca acest film sa tinteasca spre o zona quality dintre cinefili. Avem si discutii despre economie si macro-economie, putina fizica, chimie, NU e un film pentru mase. Dar, daca ti-a placut sa citesti la viata ta filmul te va prinde pentru ca sunt multe scene in care esti surprins de evenimente si de modul in care se construieste actiunea.

Filmul BlackHAT aka Hacker, distribuit de RO IMAGE, va rula in cinema din 16 ianuarie 2015. Enjoy!

0 gânduri despre „HACKER – VIDEO Matrix, frate!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.