Fără categorie

De ce sa NU vezi filmul TUDO cu…ochii larg inchisi!

Spread the love

TUDO – Clar un film pe TO DO list. TUDO este povestea lui Tudor (interpretat de Mihai Smarandache), un medic rezident promițător dar căruia îi lipsește încrederea în sine şi în capacităţile lui de chirurg. Tânărul pleacă în secret în munţi pentru a da de urma unei fete (interpretată de Aylin Cadîr) despre care bănuiește că este rănită, de care ştie de la un pacient decedat.  În expediţia sa, Tudor trebuie să suporte acuzaţiile şi nemulţumirile meschine ale iubitei, Ilona (Oana Cârmaciu), care îl găseşte în pădure şi insistă să rămână cu el, deşi este rugată să plece. Cei doi încep să aibă parte de întâlniri stranii și evenimente neprevăzute.

13177641_10208016800350803_8660717431755652275_n

Filmat în Mărginimea Sibiului, în Crinț, filmul este primul proiect independent semnat de regizorul Iura Luncașu. Alături de el în toată această aventură a fost Andrei Băltărețu, în dublă calitate: aceea de director de imagine și producător.

O sa va expun minim 5 motive pentru care NU trebuie sa vedeti acest film romanesc. Sa incepem.

1. NU e despre Romania gri, comunism si post Comunism ( Pai ce se intampla Bobita, Ma nene ma). Cum adica, film romanesc drama fara Ceausescu, Securitate, spitale murdare, elevi care invata in cocioabe si avorturi ilegale ?

2. Actorii NU mananca ciorba si NU prea au stari de „Imi e foame. Hai sa punem de un gratar”. Acu deja sunt contrariat. Se pun romanii la masa fara ciorba? Nu cara cu ei peste tot gratare, mici, bere si kg de mancare? Sigur e film romanesc ?

3. NU are injuraturi. Acum chiar sunt nervos. Cum plm sa faci film romanesc fara injuraturi? Cum sa comunici emotii intrinseci profunde si tensiuni intre personaje, cum sa exprimi intriga daca nu folosesti chestii de bagat, de scos, nu vorbesti de pastele oedipian, de morti, raniti, sfinti, anafura, prescura, grijanii (orice ar fi ele?) ? Singurul cuvant „porno” e kkt si nu e folosit gratuit ci mai curand e un fel de autoevaluare. Nu e folosit ca injuratura ci mai curand ca expresie a identitatii de sine.

4. Personajul feminin iconic din film (Aylin Cadir) NU vorbeste. Deci NU vorbeste. Sunt ‪#‎confuzat‬ total. Cum sa faci film romanesc cu o femeie din Romania, care mai e si vedeta, care are o trupa de Jazz si care NU vorbeste?

5. Cand sunt speriate, cand manifesta panica, personajele din film NU isi fac semnul crucii. Cu siguranta BOR si Daniel boss_ul vor ostraciza acest film. Cum sa stai in padure, sa traiesti zeci de ani si sa n_ai o cruce? Cum sa ai stari de frica si sa nu iti faci 3,5, 77 de semne crestine in aer? Cum sa fie asta film romanesc in tara unde noi ne facem semnul crucii la fel de des precum respiram? Gata, ma opresc aici. Va las si pe voi sa mai cautati motive si noduri in papura la un film drama romanesc atat de neromanesc.

PS: Acest text negativ este o invitatie la film, pentru cei ce stiu sa citeasca printre randuri.‪#‎adoptaunfilmromanesc‬ #TUDO ‪#‎Aylin‬ ‪#‎dramainpadure‬

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *