Actualitate

Cum a câștigat Japonia industria auto. O poveste pe patru roti

Spread the love

Confesiunea unui proprietar de masini japoneze: Pentru mine, primul semn că Japonia câștigă războaiele auto s-a întâmplat la sfârșitul anilor ’70, când tatăl meu a cumpărat un Honda în loc de un Volkswagen sau un Ford. „Aceasta este o mașină mai bună”, a spus el după ce i-a fost livrat noul său Accord. Am văzut mașinile germane ca expresii ale unei credințe auto superioare. Până atunci, mașinile japoneze câștigau popularitate – mai mulți dintre prietenii mei aveau Toyota, Honda și Datsun (o marcă de export Nissan), dar le-am respins ca fiind glume învechite.

Am început încet să văd înțelepciunea deciziei tatălui meu. Deși Honda lui era ușoară și subțire, s-a dovedit a fi o mașină care mergea glonț. Accordul întotdeauna a pornit la prima cheie, nimic nu s-a rupt și sistemul electric a fost solid. Noul meu VW Jetta, pe de altă parte, a fost un coșmar la întreținere. În primii doi ani, am trecut prin a inlocui 7 alternatoare și două cabluri de ambreiaj. Farurile s-au întunecat în mod repetat din cauza unei scăderi de tensiune.

Pentru următoarea mea achiziție de mașini, am cumpărat o Honda. După cum s-a dovedit, am fost o mică parte dintr-o schimbarea de baza a percepției mele asupra industriei auto. Odată prezentate ca marfă ieftină, mașinile japoneze deveneau standardul pentru calitate, depășindu-se în mod constant cotele Consumer Reports și Power. Toyota depașise GM ca cel mai mare producător auto din lume.

La sfârșitul anilor ’50 și începutul anilor ’60, Japonia a putut să se ridice în vârful lumii auto. După cel de-al Doilea Război Mondial, industria auto japoneză a fost blocată de distrugerea infrastructurii naționale și de cererea slabă. Toyota a intrat aproape în faliment în 1949. În 1950, producția sa era limitată la 300 de vehicule.

Pe atunci, producătorii de mașini japoneze erau cunoscuți în principal pentru obiceiul de a copia designul altori producători. Prima mașină de pasageri Hyundai , modelul AA din 1936, a fost o copie flagrantă a modelelor Dodge și Chevrolet, iar unele piese ar fi putut fi schimbate, de fapt, cu originalele de la alte mărci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *