Atelier de Idei

Cum arata incaltamintea sport a Mileniului 3

Spread the love

Un nou mileniu. Un nou început. O nouă gândire, inclusiv un articol din revista Nature a sugerat că alergatul desculț poate fi confortabilă, pentru unii oameni, chiar și pe cele mai dure suprafețe. Lumea de alergare a devenit preocupată de această idee. După ce a observat sportivii care se antrenează desculți, în 2001 Nike a început să lucreze la Nike Free, un pantof conceput pentru a recrea senzația de alergare desculță prin reducerea greutății pantofului și folosirea unei talpi care i-a făcut pe alergători să se simtă mai conectați la sol.

În 2006, a apărut FiveFingers-ul Vibram – pantofi mini, asemănători unei mănuși, cu compartimente individuale pentru fiecare deget de la picior și tălpi de cauciuc extrem de subțiri, iar minimalismul, ideea de a avea „mai puțin pantof” este mai nouă, a fost noul termen utilizat. Acest principiu, „desculț”, potrivit căruia pantofii ar trebui să funcționeze după mișcarea piciorului, mai degrabă decât împotriva ei, a fost împământenit atunci când Christopher McDougall a publicat cartea „Born to Run”, după ce a trăit în Tarahumara, un trib mexican nativ de alergători care purtu doar sandale subțiri pentru a obține rezultate extraordinare la rezistență. Dar intre anii 2010-2017, pantofii sport devin isteți.

Este posibil ca alergarea desculță să nu fi fost răspunsul complet la prevenirea accidentării, dar mișcarea a lăsat o amprentă. În ultimii ani, încălțămintea a continuat să devină mai ușoară, mai confortabilă și personalizată. În 2012, Nike a introdus Flyknit. După zece ani de fabricație, Flyknit este o țesătură din fire ușoare, care poate fi micro-inginerie pentru a oferi un suport suplimentar acolo unde este necesar, permițând tăierea părților superioare dintr-o singură bucată de țesătură. Acesta scade cantități mereu importante din greutate și reduce mărimea materialului cu aproximativ 60 la sută în comparație cu un pantof tradițional tăiat și cusut.

În 2013, Adidas a introdus tehnologia Boost, un sistem de amortizare proiectat cu compania chimică BASF lider. Ideea era să creeze ceva „mai bun decât EVA”. Semifabricatul poliuretanic termoplastic, format din mii de capsule cu energie care returnează energia, poate păcăli. Se comprimă sub presiune pentru a absorbi șocul și se recuperează instantaneu pentru a oferi randament de energie la fiecare pas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.