Creatii, Economic

CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum & Heritage Film Festival – proiect inedit ce conectează trecutul, prezentul și viitorul cinematografiei prin artă vizuală, povești și comunitate

Spread the love

Pasionații de cinematografie și iubitorii artelor vizuale din Europa sunt invitați să descopere o experiență unică. Mockra Productions a dezvăluit cu entuziasm proiectul „CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum & Heritage Film Festival,” o inițiativă dedicată celebrării influenței profunde pe care cinematografia o are asupra vieții noastre, prin intermediul obiectelor personale, poveștilor și creațiilor artistice. Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023 și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sprijin financiar din partea bugetului de stat, administrat de Ministerul Culturii.

CineEuroConnect: Aducând Cinematografia în Prima Plan

CineEuroConnect aduce în prim plan cinematografia, considerând-o mai mult decât o simplă formă de artă sau divertisment. Este o necesitate reală în viața noastră, ce ne conectează, ne provoacă să gândim și să simțim, să explorăm și să învățăm. CineEuroConnect nu este doar un eveniment, ci o manifestare a acestei necesități, a acestei pasiuni comune de a împărtăși povești, de a explora trecutul și de a construi punți către viitor, transcăpătând granițele.

Mirona Radu, Director Artistic CineEuroConnect, spune: „Eu cred că cinematografia nu este doar o artă sau o formă de divertisment, ci o nevoie reală în viața noastră. Ea ne conectează, ne provoacă să gândim și să simțim, să explorăm și să învățăm. CineEuroConnect nu este doar un eveniment, ci o manifestare a acestei nevoi, a acestei pasiuni comune pentru a împărtăși povești, pentru a explora trecutul și pentru a construi punți către viitor și unii cu ceilalți, indiferent de granițe.”

Cinematografia ca O Capsulă a Timpului

În cadrul acestui proiect îndrăzneț, toți cei interesați sunt invitați să împărtășească obiecte personale cu semnificații speciale, legate strâns de relația lor cu cinematografia. Aceste obiecte vor crea un mozaic care spune povestea pasiunii colective pentru film. De la bilete de film vechi și suveniruri prețioase, la fotografii din culise și creații handmade inspirate de filme, fiecare obiect aduce cu el amintiri, emoții și perspective ale cinefililor.

Participare și Recunoaștere

Obiectele selectate vor deveni parte a unui proiect colaborativ care îmbină arta vizuală și cinematografia. Această expoziție va debuta fizic în Timișoara, cu un preview în Samos (Grecia), și va călători ca expoziție itinerantă cu o selecție de obiecte și în Sofia (Bulgaria) și Szolnok (Ungaria), oferind o perspectivă europeană asupra artei și cinematografiei. De asemenea, o galerie virtuală la www.CineEuroConnect.org va asigura accesibilitatea globală.

Termenul limită pentru înscrieri este 10 septembrie, iar obiectele pot fi împrumutate sau donate pentru expoziție. Cei interesați sunt invitați să trimită obiectele și poveștile personale aferente, care evidențiază conexiunea individuală cu cinematografia, la adresa cineeuroconnect@gmail.com. Mai multe detalii despre înscriere pot fi găsite pe site-ul oficial al proiectului.

Sprijinirea Artiștilor Vizuali Emergenți

În paralel cu expoziția obiectelor, CineEuroConnect aduce împreună 12 artiști vizuali emergenți pentru a reinterpreta impactul cinematografiei asupra societății prin creațiile lor. Acești artiști, selectați de un comitet de experți din Irlanda, Polonia, Bulgaria, România și Egipt, vor primi burse în valoare de câte 1000 de euro brut pentru a crea lucrări originale, care vor fi integrate în călătoria captivantă a proiectului.

Expoziție și Dincolo de Ea

CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum & Heritage Film Festival combină cinema-ul și artele vizuale pentru a crea o simfonie de narațiuni și emoții, conectând comunități, culturi și istorii. Proiectul cuprinde o serie de activități menite să ofere o experiență coerentă și imersivă participanților. Dezbaterile vor reuni artiști, curatori și invitați europeni în trei sesiuni de discuții pe teme actuale, precum inteligența artificială, impactul patrimoniului asupra creativității și importanța cinematografului în era noilor platforme și tehnologii. În plus, va avea loc un Heritage Film Festival, cu proiecții de filme europene din patrimoniul cinematografic în orașele Timișoara, Samos și Sofia.

CineEuroConnect depășește granițele geografice pentru a sărbători limbajul universal al cinematografiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *