Fără categorie

CHILD 44 – Intelegi Rusia, comunismul si cum se naste conceptul de MONSTRU

Spread the love

CHILD 44 – Un thriller cu Tom Hardy, Noomi Rapace, Gary Oldman și Joel Kinnaman, inspirat de povestea adevărată a „Măcelarului din Rostov”, un criminal în serie care ucidea doar băieți între 9 și 14 ani. Dincolo de firul epic al peliculei, dincolo de ororile din perioada 1945-1953, filmul ascunde ceva si mai grotesc, si mai infiorator.

Eu nu caut sa disculp acel animal, acel barbat care a ucis cu celeritate aproape 50 de copii, dar trebuie sa inteleg ca de multe ori, in spatele unei actiuni se ascunde mai mult de atat. Criminalul parea un om obisnuit, muncitor ca milioanele de muncitori de acele vremuri, care lucrau sa contruiasca tractoare, masini, utilaje.

Povestea are un fir mai puternic de atat, pierdut in perioada 1931-1933, in timpul crizei de supraproductie, cand Stalin isi infometa populatia ucrainieana cu acel fenomen numit HOLODOMOR. Nu pentru ca nu erau alimente ci pentru ca dorea un genocid.

Nu stiu daca filmul lansat in aceasta perioada are legatura cu criza din Ucraina, dar Rusia intotdeauna s-a folosit de Ucraina ca de o carpa de gunoi. Cand a avut nevoie sa stearga cu ea a sters, cand nu, a aruncat-o la margine pentru ca in rusa Kraina – inseamna margine, ceea ce arunci, ramasite.

De ce vorbesc despre istorie ? Pentru ca istoria e cea care defineste prezentul, in cazul nostru crimele de la inceput de ani 50. Ideea e ca in acele vremuri ale anilor 30, din cauza foametei, multi copii ajungeau sa fie mancati de alti copii sau de alti oameni, era crunt ce se petrecea iar genocidul acelor ani este negat astazi de Kremlin si trecut sub tacere la Kiev si de cei ce sustin politica lui Putin in Balcani si in Peninsula Crimeea.

Mai mult decat atat, cunoastem partea crunta din spatele regimului comunist. Astazi, nostalgicii de generatie noua, care plang ca n-au case, masini, vacante, acei tineri rataciti in epoca decreteilor uita ca daca comunismul iti dadea fabrici, o facea ca sa te controleze, sa-ti rapeasca libertatea.

In Rusia acelor vremuri era o teroare pe strazi precum in Europa Occidentala in perioada Inchizitiei. Orice spuneai, orice nu spuneai erai considerat vinovat si erai executat tu si familia ta doar pentru ca cineva te turna voit sau pur si simplu, in delirul torturilor insira nume aleatoriu.

Daca denuntatorul era iertat dupa ce era batut si maltratat, acesta sfarsea prin a se sinucide din cauza remuscarilor.

Filmul nu dureaza mai mult de doua ore dar e suficient de concentrat incat sa intelegi si sa completezi singur spatiile goale. COMUNISMUL in Rusia si in statele din sud-estul Europei, comunismul din Coreeea de Nord si unde mai exista inca UCIDE si astazi cum o facea si in urma cu zeci de ani pentru ca este cel mai monstruos regim politic.

Libertatea ta e strivita sub teroare asa cum strivesti un gandac si esti spalat pe creier sistematic incat ajungi sa vezi cum rudele sotiei tale te indeamna sa-ti vinzi consoarta ca sa scape ceilalti cu viata. In COMUNISM nu se traia, se lupta pentru supravietuire si pentru fiecare clipa in plus trebuia sa renunti la ceva, orice, idee, gand, emotii, sentimente, opinii, TOT.

Filmul CHILD 44 este un film brutal, crunt, violent, lugubru, dar, din pacate E REAL. Nu doar prin prisma contextului istoric ci si prin prisma evenimentelor povestite. Ironic de paradoxal, in paradis nu se intampla crime, paradisul fiind Mama Rusia, dar oamenii mor ucisi pe capete de catre KGB (MGB).

Filmul, distribuit de RO IMAGE, ajunge in cinema din 24 aprilie 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *