Divertisment

Chemarea Străbunilor la cinema

Spread the love

Chemarea străbunilor (o adaptare după cartea Call of the Wild scrisă de Jack London)  este primul film hibrid animat live-acțiune / animat sub logo-ul 20th Century Studios

(fără Fox, fiindcă au fost cumpărați de Walt Disney Pictures).

Nu am citit cartea și probabil nu o voi face dar filmul l-aș revedea oricând cu plăcere fiindcă este o poveste emoțională live action cu câinele Buck ( care deși generat pe calculator este inspirat vizual din realitate)  care printr-o serie de întâmplări ajunge din căldurosul stat California în Alaska cea înghețată în timpul goanei după aur de la sfârșitul anilor 1800. Cinematografia este uimitoare, sunt câteva cadre care îți vor taia respirația, trăsăturile animalelor sunt intense iar prestația lui Harrison Ford, în rolul lui John Thornton, bătrănul misterios și deprimat completează peisajul. Căteva secvențe vor căuta să smulgă o lacrimă de la public iar de la cei mai sensibili chiar va reuși.

Dacă ai citit cartea, te rog, să îmi spui în comentarii, cât de bine este adaptarea și documentarea scenaristului Michael Green.

Am identificat câteva mesaje puternic accentuate de-a lungul filmului ca munca în echipă, drumul spre succes, dragoste și libertate.  Dar și faptul că personalitatea celor 7 pitici o veți regăsi în personalitatea celor șapte câini de sanie.

Cel mai controversat moment din film este conștientizarea apariției lui Omar Sy în rolul lui Perrault, poștașul negru canadian, care dacă luăm în considerare istoria Americii nu ar fi posibilă, mai ales că în perioada aceea deși sclavia fusese abolită de aproape trei decenii, negrii nu erau văzuți prea bine dar gândind la rece, cine și-ar fi dorit să aibă slujba lui (?). Dar cumva era o situație contrastantă cu tot ce am mai văzut prin filme până acum și speram să nu fie o greșeală regizorală, de distribuție, etc.  și am ajuns făcut câteva cercetări. Conform site-ului oficial din Yukon, care prezintă Istoria neagră din Yukon, în perioada 1890-1900, erau aproape 100 de negri care erau ospătari, bărbieri, muzicieni, antreprenori, muncitori sau mineri, deci posibilitatea ca unul să fi fost poștaș erau destul de mari. Vi-l prezint pe Ben Atwater, poștașul negru, Yukon,1898.

Iar în semn de respect pentru Jack London și dragostea sa pentru natură filmul a fost eco-friendly, folosind hartie reciclată, generatoare cu panouri solare, tacămuri biodegradabile iar mâncarea rămasă a fost donată.

Chris Sanders este regizorul filmului, scenariul este realizat de Michael Green, adaptat după romanul lui Jack London, realizat de 20th Century Studios și distribuit în România de Odeon Film

 

Câteva nelămuri și/sau nemulțumiri ar fi prezența lui Hal ( Dan Stevens) în rol de antagonist, Harrison Ford ca povestitor deși vocea e ce trebuie momentul nu e corelat cu prezența sa în film relația inter-rasială dintre Perrault și Francoise dar și câteva secvențe prea umane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *