pexels-shvets-production-7513158
Social

Ce trebuie să faci după o inundație în casă?

Spread the love

Indiferent dacă locuiești la casă sau la apartament, o inundație poate să provoace pagube semnificative. Cauzele unui asemenea eveniment neplăcut sunt numeroase: de la o țeavă spartă și până la un robinet lăsat deschis, toate pot duce la pete pe pereți sau la mobilier distrus.

Nu știi ce trebuie să faci după o inundație în casă? Află care sunt lucrurile de care trebuie să te ocupi rapid, pentru a limita pagubele în locuință.

Oprește alimentarea cu apă

Primul lucru după ce ai observat inundația din casă este să oprești alimentarea cu apă. De regulă, robinetul central se află în baie sau în bucătărie, astfel încât să închizi imediat orice sursă de apă. Desigur, scurgerile pot veni și din alte surse, precum mașina de spălat, robinete sau toalete, care sunt prevăzute cu supape de izolare ce pot fi rotite și închise.

Îndepărtează echipamentele electrice din prize

Următorul pas implică scoaterea tuturor echipamentelor electrice din prize. Mașina de spălat, calculatorul, frigiderul și încărcătoarele trebuie îndepărtate, până când verifici dacă acestea au luat sau nu contact cu scurgerile de apă din locuință.

Ar fi bine să oprești de tot alimentarea cu energie electrică, de la panoul din casă. În acest fel, eviți scurtcircuitele cauzate de prize inundate.

Scapă de excesul de apă din încăperi

După ce te-ai ocupat de oprirea alimentării cu apă și curent, este recomandat să scapi de tot excesul de apă din încăperile afectate. Acest pas nu suportă amânare! Cu cât apa stă mai mult în locuință, cu atât poate provoca mai multe pagube pentru obiectele din jur.

Dacă te confrunți cu inundații de proporții, ai putea avea nevoie de pompe. În caz contrar, sunt utile și aspiratoarele cu colectare umedă.

Usucă pereții și pardoseala

Mergi la pasul următor și ocupă-te de uscarea pereților și a pardoselii. Dacă spațiul nu este bine ventilat, acest proces poate să dureze destul de mult, în funcție de gravitatea inundației și de dimensiunea camerelor afectate. Așadar, nu uita că mucegaiul și igrasia pot să distrugă tencuiala, vopseaua și podelele. Mucegaiul începe să apară în doar 24 de ore de la producerea unei inundații, așa că trebuie să limitezi daunele provocate de apă.

Deschide toate ferestrele și verifică pereții. Dacă au fost afectați, trebuie înlocuiți. Nu ai o situație financiară bună sau acest incident te-a prins nepregătit? Beneficiază de un credit doar cu actul de identitate și vei reuși să minimizezi pagubele din locuință, cu un ajutor financiar rapid.

Scoate covorul și mobilierul la aer

După ce lași aparatele și prizele să se usuce, îndepărtează și mobilierul sau covoarele umede din zonă. Astfel, vei evita mucegăirea și apariția mirosurilor neplăcute. Dacă ai posibilitatea, scoate aceste obiecte afară și curăță-le temeinic.

Pentru obiectele de mobilier din lemn, folosește lavete din microfibră, care absorb corespunzător excesul de apă. Te poți folosi și de un dezumidificator, care este mai eficient decât un calorifer care usucă forțat mobila.

Evaluează pagubele

În cazul în care dorești să apelezi la o firmă de asigurări, ai nevoie de fotografii clare cu pagubele rămase în urma inundației. La acest lucru se adaugă și o estimare a costurilor de reparație.

În cazuri simple de inundație, ai putea să scapi cu câteva pete galbene pe pereți. Nu rămâne decât să aștepți să se usuce, să dai cu glet și să vopsești din nou zonele afectate. În situațiile complicate, poți fi nevoit să refaci tencuiala, să înlocuiești pardoseala sau chiar mobilierul.

Din fericire, există soluții pentru combaterea pagubelor provocate de inundații, așa că ține cont de toți pașii de mai sus, astfel încât pagubele să fie minime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *