Rezumat:
Rondul de noapte, cel mai nou film semnat de cunoscutul cineast român, Iosif Demian, va putea fi văzut începând de vineri în cinematografele din toată țara. Mai mult, spectatorii din Brașov, Timișoara și Oradea îl vor putea întâlni pe regizor la proiecțiile speciale din orașele lor, după cum urmează:
vineri, 17 iunie, ora 19:00 la Cinema City AFI Brașov,
sâmbătă, 18 iunie, ora 19:00 la Cinema City Timișoara Shopping City și
duminică, 19 iunie, ora 17:00 la Cinema Palace Oradea.
Filmul va rula în premieră la București (Cinema City AFI Cotroceni, Cinema Elvire Popesco, Cinema Europa, Cinema Muzeul Țăranului, Happy Cinema, Union), Brașov (Cinema City), Constanța (Cinema City Park), Craiova (Cinema Patria), Iași (Cinema Ateneu), Sibiu (Cinema Arta), Timișoara (Cinema City Shopping City), Oradea (Cinema Palace), iar de săptămâna viitoare și în alte orașe din țară.
„Pentru mine lumea filmelor a fost și continuă să fie ca o pandemie care mă fascinează, de care mă simt atras, imaginarea unor întâmplări, a unor destine, un refugiu în fața unei realități imediate pe care n-o pot accepta iar momentul realizării filmului, o stare de convalescență din care refuz să mă vindec. Fiecare film devine o șansă de a pune la încercare resursele mele fizice și sufletești, o aventură prin care îndemn complicii mei, viitorii spectatori, să se implice pas cu pas, secvență cu secvență. Prin interpretarea celor vizionate de către ei, dincolo de verdict, le propun un atașament ce abia se naște.
Și acest film realizat de mine, propune o suită de controverse neintenționate de care nu m-am ferit și de care nu mă dezic.” declară regizorul și continuă: „vine o vreme când se termină tot, pleci fără telefon, fără mașină, fără acte personale. Fără propriile tale haine. Ce va urma rămâne un mister. Dacă vreți să aflați ce li s-a întâmplat unora, vizionați filmul Rondul de noapte”.
Iosif Demian locuiește în prezent în Australia, unde s-a stabilit după ce a fost nevoit să părăsească România în vremea regimului comunist, din cauza filmelor sale incomode, oprite de la difuzare de cenzura vremii, imediat după lansare. Filmului său de debut, O lacrimă de fată, ce a fost prezentat în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes (Un Certain Regard, 1982) i-au urmat Baloane de curcubeu, Lovind o pasăre de pradă, Piciu.
Regizorul este prezent în țară pentru lansarea filmului, împreună cu soția sa, Erika Jozsa Demian, care semnează muzica originală a filmului: „Scenariul nu exista în acel moment. Mi s-a cerut să compun secvențe muzicale care să devină surse de inspirație pentru finalizarea secvențelor din film. Părea imposibil, dar nu m-a surprins deloc. Mai compusesem muzică la alte patru filme ale aceluiași regizor. Mereu o provocare. Aveam de oferit motive muzicale care să corespundă intențiilor regizorale. Înainte ca scenele filmului să existe.”
Produs de Mandragora și distribuit în România de iadasarecasa, Rondul de noapte surprinde o ultimă repetiție dinaintea premierei unui spectacol care se întinde până foarte târziu în noapte. Un detaliu aparent neimportant tulbură euforia reușitei. Cabinele actorilor, toaletele, îi întâmpină închise, garderobiera a dispărut fără vreo explicație. Forțați de împrejurări personajele părăsesc clădirea teatrului, ies în stradă purtând costumația lor din spectacol.
Protecția scenei a dispărut, textul piesei care îi unea s-a stins. Realizează treptat că pur și simplu, sunt aruncați în necunoscutul nopții. Timpul se scurge iar grupul se destramă, își vede fiecare de drumul cel mai scurt spre casă. Vom afla despre destinul lor, mult înainte de ridicarea cortinei în seara premierei.
Din distribuția filmului produs de Anca Puiu, Smaranda Zărnoianu, Kantor Laszlo și Kulcsaz Zsuzsa fac parte actorii: Mátray László, Ilinca Hărnuț, Toma Cuzin, Manuela Hărăbor, Bogdan Zsolt, Ada Condeescu. Iosif Demian semnează scenariul, imaginea și regia, Lemhenyi Reka montajul, Damokos Csaba scenografia, iar Oana Păunescu costumele.
Multe informații puteți afla pe https://www.facebook.com/RondulDeNoapteFilmul
Filmul este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei în colaborare cu Societatea Română de Televiziune, UCIN, Dacin Sara, Cinema City, Media Investment, Publicis Groupe, Zenith Media, House Media, OTP Bank, Groupama Asigurări, Cris-Tim, La Fântâna, Kafune, Aureliana, Novum by the sea.
Parteneri: Cosmopolis, Borsec, Nestle, Avis, Athénée Palace Hilton, Bucharest Wander, Worthex, Socar, Ursus, Pop Cola, Sloop, Pheonix Media.
Parteneri media: Radio Guerrilla, TVR, Zile și Nopți, Cinemap, Cinemagia, Ziarul Metropolis, IQ Ads, Smark, Movie News, LiterNet, Munteanu Recomandă, CineGhid, AARC – All About Romanian Cinema, Radio România Cultural, Spoon Media.