Divertisment, Economic

BIEFF.13: Cinema-ul ca vis – Descoperă Festivalul Internațional de Film Experimental București

Spread the love

Cu cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF.13) apropiindu-se cu pași rapizi, pasionații de film sunt invitați să exploreze o lume cinematografică fascinantă. Evenimentul aduce în prim-plan cinema-ul ca vis, oferind o gamă largă de experiențe cinematografice inedite.

Parteneriate de Prestigiu

BIEFF.13 continuă să-și consolideze prestigiul prin parteneriate importante, precum cel cu Berlinale Forum Expanded și Arsenal – Institute for Film and Video Art. Acest parteneriat aduce în atenția publicului românesc o selecție specială de scurtmetraje din arhiva celor două instituții de renume mondial. Aceste lucrări inedite vor oferi spectatorilor o perspectivă unică asupra cinematografiei experimentale.

Proiecția filmului „Eureka” de Lisandro Alonso

Un moment așteptat cu nerăbdare la BIEFF.13 este proiecția în premieră națională a filmului „Eureka,” cel mai recent titlu semnat de Lisandro Alonso. Acest film este un veritabil capodopera hipnotică și meditativă, care explorează condiția popoarelor indigene. Cu un distribut de excepție, inclusiv cunoscutul actor Viggo Mortensen, „Eureka” promite să fie o experiență cinematografică profundă.

Berlinale Forum Expanded: „Visează filmele oi electrice?”

În cadrul parteneriatului cu Arsenal – Institute for Film and Video Art, festivalul prezintă și secțiunea specială „Visează filmele oi electrice?” Curatoriată de Angelika Ramlow și Uli Ziemons, această secțiune reunește opere din colecția Institutului Arsenal care explorează visele și logica acestora. Aceste filme îndeamnă la introspecție și fabulație, explorând teritorii stranii și tulburătoare ale cinemaului. De la narațiuni întortocheate la miniaturi conceptuale și de la abstracțiuni animate la tratate istorice absurde, aceste opere oferă o diversitate impresionantă a viziunii artistice a regizorilor.

Opere Remarcabile din Secțiunea „Visează filmele oi electrice?”

Phantom, r. Matthias Müller
Phantom, r. Matthias Müller BIEFF.13
  • „Phantom” (r. Matthias Müller, Germania, 2001) – Un film care explorează aspecte supranaturale și oculte, oferind o experiență cinematografică mistică și enigmatică.
  • „Dark Adaptation” (r. Chris Gehman, Canada, 2016) – O operă autoreflexivă care invită spectactorii să reflecteze asupra propriilor vise și întrebări existențiale.
Enthusiasm, r. Anja Dornieden, Juan David González Monroy
Enthusiasm, r. Anja Dornieden, Juan David González Monroy BIEFF.13
  • „Enthusiasm” (r. Anja Dornieden, Juan David González Monroy, Germania, 2020) – Un film care oscilează între narațiuni întortocheate și miniaturi conceptuale, oferind o perspectivă unică asupra imaginilor și simbolurilor.
  • „Dream” (r. Arthur și Corinne Cantrill, Australia, 1966) – O experiență vizuală impresionantă, în care abstracțiunea se întâlnește cu imagini captivante, explorând lumea viselor.
Mangosteen, r. Tulapop Saenjaroen
Mangosteen, r. Tulapop Saenjaroen BIEFF.13
  • „Mangosteen” (r. Tulapop Saenjaroen, Thailanda, 2022) – Un film care folosește found footage pentru a crea o experiență cinematografică unică și misterioasă.
  • „Akiya” (r. Jonna Kina, Finlanda, Japonia, SUA, 2020) – O operă care explorează tratate istorice absurde, oferind o perspectivă captivantă asupra istoriei și a ficțiunii.

Aceste opere variază de la explorări ale teritoriilor stranii și tulburătoare ale cinemaului la mistere și secrete cinematografice, abordând teme diverse și oferind o experiență cinematografică inedită.

„Eureka” – O Călătorie prin Timp și Spațiu

Narațiunea din filmul „Eureka” se desfășoară în trei planuri diferite, conectate de zborul unei păsări care călătorește în timp și spațiu. Filmul dezvăluie locuri și epoci distincte, construind o poveste mistică a populației indigene a Americii. Cu elemente precum cuțite și arme, mingi de baschet, avertismente ale poliției, poțiuni magice, zăpadă abundentă și cascade sălbatice, „Eureka” este un film captivant, care nu ține cont de timp, structură sau formă.

filmul EUREKA
BIEFF.13

Închiderea Festivalului

Festivalul se încheie într-un mod spectaculos, cu proiecția specială a filmului „Eureka” pe 1 octombrie, la ora 20:00, la Cinemateca Eforie, după Gala de decernare a premiilor acordate în secțiunile competiționale. Acest eveniment este un moment deosebit în încheierea celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Experimental București.

Cum poți participa la BIEFF.13

Biletele și programul complet al BIEFF.13 vor fi disponibile în curând pe platforma festivalului. Până atunci, poți achiziționa unul dintre abonamentele disponibile pe Eventbook pentru a te asigura că nu ratezi niciun moment important din acest festival de film excepțional.

Mulțumiri și Susținere

Festivalul Internațional de Film Experimental București este posibil datorită Asociației Culturale Manekino și susținut financiar de Ministerul Culturii, Primăria Sectorului 2 și Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București acasă” 2023. Acest eveniment se bucură de sprijinul partenerilor principali: Avanpost, Dacin Sara, UCIN, ICR, Institutul Francez, Institutul Goethe și Institutul Italian de Cultură.

Pregătește-te să te lași purtat într-o călătorie cinematografică captivantă la BIEFF.13, unde cinema-ul devine vis și visul devine realitate pe ecranul mare. Aștept cu nerăbdare să ne întâlnim acolo!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *