Fără categorie

American Sniper – Deadly, silent, strong!

Spread the love

American Sniper, film regizat de Clint Eastwood, are deja 6 nominalizări la Oscar și încasări în America de 100 de milioane de dolari în primele cinci zile de la lansare. Probabil Steven Spielberg își mănâncă de sub unghie de ciudă, pentru că inițial el a vrut să facă filmul. Prin urmare, atunci când am primit invitația de la FreeMan, n-am ratat evenimentul.

Am ales un titlu american pentru acest review pentru că filmul este pentru americani, este despre un erou american.

Este povestea lui Chris Kyle, cel care a fost cel mai letal lunetist din istoria Armatei Americane. În cartea sa, acesta a susținut că a ucis 255 de oameni în timpul celor patru ani de război în Irak, deși Pentagonul a recunoscut oficial doar 160.

La un moment dat, în timpul celei de-a treia misiuni în Irak, teroriștii au pus chiar recompensă pe capul lunetistului în valoare de 180.000 de dolari. Dupa razboi, a revenit acasa si in 2009 s-a retras din armata.  Ce s-a intamplat cu el si cum de a ajuns ca povestea lui să fie subiect de film aflati din 23 ianuarie din cinema.

Filmul începe cu povestea misiunii din 2003 dintr-un sat din Irak. Aflat pe acoperisul unei case, acesta avea sub tinta armei sale o femeie si un copil. In cateva minute, o echipa Navy SEAL a luat cu asalt satul, iar treaba lui era de a proteja soldatii si misiunea acestora. In timp ce soldatii se pregateau de atac, femeia, insotita de copil a scos un obiect suspect…

Era datoria mea sa trag, si nu regret ca am facut-o. Gloantele mele au salvat cativa americani, vieti care valorau mai mult decat cea a femeii pe care am ucis-o eu – declara Chris Kyle la intoarcerea in tara.

Bradley Cooper, actorul care-l interpreteaza pe Chris Kyle, a avut ocazia sa-l cunoasca  personal pe lunetist, experienta care l-a ajutat foarte mult sa-si inteleaga rolul. Mai mult decat atat, dupa ce Spielberg a abandonat proiectul, Bradley, la sugestiile lui Chris s-a rugat de Clint Eastwood sa preia continuarea proiectului.

Asa cum am spus, filmul este pentru americani si mai mult decat atat, scoate in fata un adevar despre soldatii americani.

Filmul te ajuta sa intelegi cum razboiul, indiferent de tipul de conflict si tara unde are loc te transforma, de dezumanizeaza, te metamorfozeaza intr-o masina de ucis si …atat. Sunt scene care te ajuta sa intelegi ca stresul postraumatic pe care il manifesta soldatii cand sa intorc dintr-un conflict este cat se poate de real si intens.

Filmul, ca durata, 135 min, pare la prima vedere nejustificat. Dar, la fel ca un vin bun, batranesc, iti dai seama ca totul are sens si face sens chiar daca tu ca si spectator de multe ori esti pierdut. N-am empatizat cu filmul pentru ca nu e pentru mine. Nu sunt cetatean american, n-am fost in armata, n-am cunoscut oameni care au fost in Irak, pare o poveste straina, dar te tine in scaun pana la final pentru ca simti ceva, simti ca viata e o cruda ironie si ajungi, la finalul proiectiei sa te intrebi…Dar cum asa !?!

Cum spuneam, e un film batranesc, si se vede aici influenta lui Clint Eastwood si varsta venerabilului actor-regizor. Nu are actiune in exces, nu are efecte speciale sa te rupa la ochi, erotism sau senzualitate nici atat. E un film rece, tacut, asezat ca spatiu si timp si care e construit ca un omagiu pentru cel ce a fost Chris Kyle, ca un omagiu pentru soldatii care mor in Irak pentru motive holistice precum arme biologice de distrugere in masa, arme care n-au fost gasite niciodata, apropo.

Nu e un film de Hollywood cu bling-bling e doar o poveste, dar o poveste care te pune pe reflectie. Ramai in continuare in zona Si, de ce asa?

Bradley isi justifica nominalizarea la Oscar. Joaca asa cum trebuie sa joace. Rece, distant, calculat. Mi-a fost greu sa-l recunosc, in conditiile in care ma obisnuisem cu el si rolurile lui usor tampe din Hangover.

A intrat atat de bine in rol incat nu-l recunosti dupa barba lui. N-are emotie, empatie, tot ce conteaza pentru el este AMERICA si fratii lui din trupele SEAL.

Cum am spus si la inceput, sunt multe scene pe care le-as fi scos din scenariu, multe momente atat de linistite si tacute si care nu spun nimic, aparent, dar toate se leaga precum margele pe o ata. Asa cum spunea si tatal eroului american – Chris Kyle – În lume sunt oi, lupi si caini ciobanesti, iar American Sniper este povestea celui mai devotat ,,caine,, ciobanesc!

0 gânduri despre „American Sniper – Deadly, silent, strong!”

  1. E mai bine ca l-a facut Clint Eastwood. Cine stie ce fantezii ieseau din mana lui Spielberg. Am vazut si eu filmul si mi s-a parut bun, dar poate nu asa de bun precum am citit si precum se scrie in continuare despre el. Cred ca are atatea nominalizari nu neaparat pentru valoarea sa, ci mai mult pentru valoarea slaba a celorlalte filme facute recent. Raman in continuare la parerea ca subiectele s-au cam epuizat si de aceea nu prea se mai fac adevarate capodopere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *