Actualitate, Economic, Tineri

Valentina Boldurescu – Un suflet boem cu parfum de Chișinău, în pași de dans modern pentru Broadway

Spread the love

Valentina Boldurescu are 21 de ani și s-a născut dincolo de Prut, în Chișinău, acolo de unde poeziile lui Grigore Vieru plecau de acasă și se întoarceau…acasă. Valentina este dansator, coregraf, studentă la actorie, anul III, UNATC și recent am descoperit-o datorită spectacolului Casting pe Broadway care se joacă la Teatrul în Culise.

Care e povestea din spatele spectacolului Casting pe Broadway? Cum ai ajuns sa coordonezi partea de coregrafie?

Colaborarea mea cu Teatrul În Culise a început din vara anului trecut. Am lucrat împreună cu Cristian Bajora la spectacolul „Rue de Berne”, o adaptare după romanul „11 minute” de Paulo Coelho. Din distribuție făceau parte cursații Grupei de Elită de la TeenMedia Academy.

Și la un moment dat, într-una din zile, într-o pauză, îmi zice: „Valentina, punem și noi un musical?!”. Răspunsul meu a fost un zâmbet afirmativ. După acest moment, a trecut o perioadă lungă de timp în care noi nu am vorbit nimic despre vreun viitor proiect de musical sau ceva în sensul acesta. Propunerea fusese lansată și cam atat. Dar într-o seara primesc de la Cristi următorul mesaj: „A Chorus Line. Film 1985, cred că e pe Netflix.”. Ha, am zis că nu e adevărat. Stiam deja musicalul. Dar am zis ok, e o nebunie care începe să-mi placă. Și uite asa am stabilit zilele de casting și în iunie ne-am apucat de treabă. Repetitiile au durat toată vara, iar premiera a fost pe 20 și 21 august.

Stiu ca te-ai nascut in Chisinau, un oras de care m-am indragostit in 2009 cand l-am descoperit prima oara si pe care l-am revizitat de mai multe ori in 2021. Te-ai gandit sa te duci cu spectacolul Casting pe Broadway si acolo?

Da. Mi-ar plăcea enorm. Și nu doar pentru că e un spectacol la care am lucrat, ci și pentru că-mi doresc ca teatru muzical să ajungă și în Moldova.

Legat de Chisinau, cand am fost acolo, am ajuns printr-o multime de restaurante si am ramas impresionat de atentia lor pentru detalii. De la Rooftop-ul de la Radisson ZAXI la Entourage. Pentru ca e orasul tau natal, ai si alte restaurante sau locuri pe care sa le recomanzi?

Ah, sinceră să fiu, chiar nu știu. Am plecat din Chișinău când era destul de mică și nu ieșeam prea mult în oraș. Nu prea aveam timp. Dacă nu eram la scoală, eram în sala de dans. Singurele momente pe care le petreceam în oraș erau cand mă plimbam de la o locație la alta. Așa am descoperit plăcerea de a mă plimba. Ajunsesem să mă deplasez numai pe jos. Deci, recomand cu încredere plimbatul prin Chișinău, prin Parcurile Valea Trandafirilor, Aleea Scriitorilor, Valea Morilor, prin Centru, unde este Teatrul Național din Chișinău, Sala cu Orgă, Teatrul de Operă și Balet, dar si  prin alte locuri și cartiere. Plimbați-vă și uitați-vă la oameni, cladiri, copaci.

Pregatesti si alte surprize alaturi de Teatrul in Culise sau TeenMedia Academy?

Momentan nu. Acum sunt trainer la Grupele de Începători și Adolescenți de la TeenMedia Academy, lucrez cu ei săptămânal și mă distrez maxim. Iar în restul timpului lucrez la alte proiecte. Următoarea premieră la care vă invit este pe 17 decembrie, ora 19:00, la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, „HeartBeat – The Musical”.

Este un musical românesc autentic, cântat 100%, fără părți de text vorbite. Fac parte atât din echipa de creație, semnând partea de coregrafie, cât și din distribuție. Îmi este foarte drag acest proiect și  abia aștept să iasă la public, așa cum a fost și „Casting pe Broadway”, și cum e fiecare proiect în care mă implic.

Care a fost pana acum cea mai mare provocare de cand ai ales sa faci parte din proiectul Casting pe Broadway? 

Nu cred că m-am lovit de nicio provocare. Da, normal că au existat tot felul de momente, dar am trecut împreună prin tot. Am muncit mult, dar ne-am și bucurat mult. Ne-am obișnuit să ne bem cafeluța împreună și să ne apucam de repetiții. Trebuie să recunosc că mi-e dor de acele dimineți de vară în care eram cu toții cheauni de somn și trebuia să ne dezmorțim și să ne apucăm de dans. Nu sunt deloc o persoană matinală, dar mi-e sincer dor de acele dimineți.

Si daca tot am vorbit de roluri si provocari, ce inseamna pentru tine notiunea de actor?  Care crezi ca ar trebui sa fie atuurile unui actor?

Actoria nu e doar o meserie, e un fel de a fi. Actorul este omul care se joacă și descoperă constant. Actorul privește lumea din jurul lui cu alți ochi, actorul nu judecă, ci își pune întrebări, probleme și caută mereu soluții. Iar un atu important, dacă pot să-l numesc așa, este disponibilitatea. Actorul e creator, nu doar executant.

Ai piese de teatru preferate? Autori clasici sau contemporani preferati? Un rol intr-o piesa pe care ai vrea sa-l joci si nu l-ai jucat inca? Un musical in care ti-ar placea sa fii?

Shakespeare este cel care m-a făcut să decopăr teatrul. El este unul dintre autorii clasici pe care i-aș studia la nesfârșit. Odată depășită bariera versului și descoperirea subtextului, e atât de frumos. Știu pasaje din piese pe de rost. Situațiile scenice îmi sunt atât de bine-cunoscute și la îndemână, încât, uneori, mă trezesc că fac apel la ele într-o discuție sau explicație.  În rest, sunt deschisă cu orice autor. Mai nou, îmi place să caut texte contemporane care încă nu au fost traduse în română  și să fac o selecție proprie. Poate la un moment dat, cine știe…

Despre rol nu știu ce să zic. La un moment dat, îmi doream foarte mult să o joc pe Julieta, probabil pentru că mi se tot spunea că eu nu sunt Julieta și nu mă încadrez în tipologie. Acum, însă, nu tin cu dinții. Am realizat că lumea teatrală e plină de roluri super faine, așa că sunt deschisă la orice.

Musical! Vai, super multe. Aș începe cu Hamilton, Rent, Chicago, Kinky Boots, Aladdin, Six, The Lion King. Îmi doresc să fiu Figurația 14 măcar într-un musical dintre cele enumerate mai sus, doar să respir același aer cu actorii și echipa de producție, sa stau acolo printre ei și să învăț cum se face meserie și ce înseamnă un actor-total.

Un mesaj pentru cititorii care vor sa incerce experienta de a fi pe scena. 

Dragilor, veniți, urcați-vă pe scenă și vă asigur că o să descoperiți aici un loc sigur în care să vă autocunoașteți, să vă jucați și să vă exprimați. Pe scenă nu există greșeală.

 BONUS – Am gasit in arhiva un film in care a jucat si Valentina in 2017. O poveste emotionanta, merita sa-l vedeti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *