Atelier de Idei

RECOLAMP te provoacă să colectezi inteligent, și premii o să primești

Spread the love

Asociația Recolamp, asociaţie non-profit specializată exclusiv în gestiunea deşeurilor de echipamente de iluminat, desfășoară în perioada 1 septembrie – 27 noiembrie 2015 o nouă campanie de colectare selectivă a deșeurilor din echipamente de iluminat (becuri, LED-uri, neoane și corpuri de iluminat arse).

Campanie premii Recolamp

Campania Recolamp se adresează tuturor companiilor private dar și instituțiilor de stat care predau către Asociația Recolamp minim 20 de kilograme de deșeuri de surse de lumină (aproximativ 100 de becuri/neoane) și/sau 50 de kilograme de deșeuri de corpuri de iluminat.

La finalul campaniei, norocoșii câștigători vor putea câștiga unul din cele 100 de premii, printr-o tragere la sorți ce va avea loc în data de 18 decembrie 2015, în prezența unui notar public. Mai multe detalii privind campania puteți găsi în Regulamentul Oficial de pe site-ul Asociației – www.recolamp.ro.

De la 1 ianuarie 2016, vorbim de o ţintă clară de colectare impusă de Comisia Europeană, și transpusă în legislația națională prin OUG 5/2015, de minim 40% din greutatea medie a produselor introduse pe piaţă, în ultimii trei ani, de către producătorii români. Iar până în 2021, trebuie să fim capabili să asigurăm colectarea şi tratarea a minim 65% din deşeurile de echipamente electrice. În 2014, participanţii Recolamp au introdus pe piaţa din România circa 6,6 milioane unităţi de echipamente de iluminat, cifre comparative cu cele înregistrate în 2013. Din această cantitate, însă, de aproximativ 1.200 de tone, 476 tone au fost colectate şi reciclate de către Asociația noastră. Așadar, încă din 2014 noi avem ca și obiectiv intern și atingem această țintă europeană de 40%. În afară de deşeurile gestionate de Recolamp, estimăm că există încă necolectate 2.000 de tone de echipamente de iluminat, ceea ce înseamnă peste 5 milioane de becuri şi neoane. Acestea sunt foarte periculoase pentru mediu, întrucât conţin mercur. Necolectate selectiv, ele ajung la gropile de gunoi de unde poluează ireversibil solul și pânza freatică„, a declarat Roxana Şunică, director de marketing al Recolamp.

În total, în primii opt ani de activitate (septembrie 2007-septembrie 2015), Recolamp a colectat și reciclat 2.300 tone de deșeuri de echipamente de iluminat. Dacă toate deseșurile ar fi puse împreună, ar putea fi construite șase blocuri de câte patru etaje, cu câte patru apartamente pe etaj.

Noi colectăm zi de zi, în mod gratuit, deșeuri de echipamente de iluminat de la cei peste 10.500 de parteneri din întreaga țară. Rolul acestor campanii cu premii este în primul rând de a ne crea ocazia de a comunica pe subiectul – colectarea selectivă a becurilor și tuburilor fluorescente arse. Lunar, ridicăm peste 40 de tone deșeuri și am dori să le mulțumim celor care ne sprijină, acelor oameni care fac efortul de a pune deșeul într-unul dintre containerele oferite de noi” a adăugat Roxana Șunică.

Începând cu 2008, orice companie din România poate solicita containere customizate și poate beneficia de infrastructura națională de colectare pe care Asociația a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și 50 de kilograme – pentru deșeurile de corpuri de iluminat.

➡ Despre Recolamp

Recolamp este o organizaţie non-profit înfiinţată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric ZRT, Osram România S.R.L. şi Philips România S.R.L. Misiunea organizaţiei constă în preluarea de la producători a responsabilităţii privind gestionarea deşeurilor de echipamente de iluminat, colectarea şi reciclarea lor, în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei.

0 gânduri despre „RECOLAMP te provoacă să colectezi inteligent, și premii o să primești”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.