Fără categorie

RALUCA JUNCU: Of Engleza asta – English Vinglish

Spread the love

„English Vinglish”(„Off…Engleză asta”) aduce în prim-plan revenirea spectaculoasă pe marile ecrane a actriței de origine indiană- Stridevi, în rolul lui Shashi Godbole, soţia lui Satish Godbole (Adil Hussain) şi mamă a doi copii care reuşeşte să îşi învingă statutul de femeie cantonată în viaţă de familie şi să părăsească zona ei de confort, nicăieri altundeva decât în marele New York.

În scenariul şi regia lui Gauri Shinde, producţia face tranziţia între două lumi aparent diferite: pe de o parte universul contemporan al vieţii agitate dintr-o metropolă, iar pe de altă parte fascinanta cultură indiană cu tradiţiile şi obiceiurile specifice, în frunte cu celebrul desert tradiţional ladoos.

Pelicula prezintă transformarea în plan emoţional lui Sashi prin intermediul contactului ei cu o altă civilizaţie, alte deprinderi, dar mai ales altă… limbă.Simţindu-se uşor marginalizată în mediul familial fiindcă e singura necunoscătoare a limbii engleze, ea decide, cu puţin timp după ce ajunge în Statele Unite pentru a participa la nunta nepoatei sale, să urmeze cursuri de începători, în încercarea de a estompa acest gol al cunoaşterii.
Este interesant de observat diversitatea culturală din rândul cursanţilor de la Institutul Englez la care se înscrie ulterior protagonista.

La baza varietăţii lor culturale îşi are temeiul dorinţa de a aprofunda o nouă limba şi de a face ca relaţiile interpersonale să decurgă mult mai uşor, atât pe plan profesional cât şi personal.

Timp de patru săptămâni, motivaţia şi perseverenţa sunt principalele calităţi care contribuie la transformarea personajului principal care, din genul de femeie conservatoare, nesigură, ajunge să devină prototipul femeii ambiţioase, dinamice şi capabile să se adapteze în orice situaţie.

Distribuit de Eros International în 2012, filmul transmite o adevărată lecţie de viaţă ilustrând modalitatea de a te elibera de constrângerile societăţii, recăpatându-ţi energia şi vitalitatea prin învăţarea unor lucruri noi şi adaptarea în diferite situaţii. Energia debordantă a personajelor, frumuseţea cântecelor şi dansurilor indiene te introduc într-un univers cu totul deosebit, în care ajungi să zâmbeşti şi să razi fără îţi dai seama.

Raluca Juncu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *