Actualitate

Raed Arafat: TEHNOLOGIE pentru Viata!

Spread the love

11267156_977984312235160_918145326_nHelp SMURD!!! Iată cum tehnologia aduce o contribuţie esenţială la salvarea vieţii! Cu ajutorul unei aplicaţii instalate pe telefonul mobil, voluntarii care dispun de o experienţă foarte bună în acordarea asistenţei de urgenţă, vor putea comunica în timp real cu dispeceratul central al SMURD-ului: vor fi alertaţi atunci când vor exista solicitări de intervenţie în raza în care aceştia se află, vor putea trimite dispeceratului fotografii şi înregistrări video privind starea pacientului, iar dispeceratul le poate comunica măsurile care trebuie să fie luate de către voluntar până la sosirea echipajului SMURD.

Ideea este de peste un an în dezvoltare. (…) Aplicaţia are ca scop reducerea timpului de intervenţie în situaţii de urgenţă prin implicarea unor voluntari care sunt, de fapt, personal profesionist care lucrează în cadrul SMURD-ului (sunt studenţi care au ieşit pe maşinile SMURD-ului foarte mult, asistenţi medicali, în viitor poate vin pompierii care sunt în timpul liber) şi care vor putea să răspundă dacă sunt în zonă la un caz de urgenţă până ce soseşte maşina de la SMURD sau de la ambulanţă la cazul respectiv. (…) Resursele cu care începem vor fi 200 de voluntari care lucrează de mai mult timp pe maşinile SMURD-ului, sunt cu o experienţă foarte bună în acordarea asistenţei de urgenţă, din patru centre: Bucureşti, Cluj, Sibiu, Târgu-Mureş”. (Raed Arafat, Preşedinte al Fundaţiei pentru SMURD despre aplicaţia Help SMURD)

De asemenea, dispeceratul va avea acces la informaţii utile privind starea pacientului, care îi vor permite să decidă numărul de echipaje trimise pe teren către cazul respectiv. Şi totul este posibil cu ajutorul unei aplicaţii instalate pe telefonul mobil, ai cărei beneficiari sunt, aşa cum a precizat doctoral Raed Arafat, preşedintele Fundaţiei pentru SMURD, în primul rând, pacienţii.

Un exemplu de-a dreptul uluitor: Tehnologia contribuie – în mod semnificativ – la salvarea vieţii. Această afirmaţie poate părea banală la prima observaţie, însă, te cutremură atunci când îţi aminteşti că au fost nenumărate cazurile în care victimele accidentelor au murit datorită faptului că SMURD-ul/Ambulanţa a venit prea târziu, ne-beneficiind la timp de oferirea primului ajutor.

1În lipsa tehnologiei, într-o societate mega-aglomerată, individul este sortit pieirii. În schimb, atunci când dispune de ajutorul tehnologiei, chiar dacă vor mai exista în continuare victime care nu vor putea fi salvate, pentru faptul că din 100 de cazuri, 20-30 de cazuri sunt salvate cu ajutorul utilizării tehnologiei (în lipsa acesteia, salvarea acestora fiind improbabilă), această inovaţie este de un real succes, reprezentând totodată un reper pentru descoperirile ulterioare în acest domeniu.

Acesta a fost mesajul principal pe care l-am receptat astăzi în cadrul conferinţei Mediafax Talks about Technology for Social Change organizată de Mediafax (“Informaţia este putere”) şi Vodafone. La eveniment au participat, alături de doctorul Raed Arafat – Preşedinte al Fundaţiei pentru SMURD; Ravinder Takkar – CEO, Vodafone România; Irina – Margareta Nistor – Președinte onorific, Fundația Vodafone România; Florina Tănase – Director Legal & External Affairs, Vodafone România; Gyorgy Peter – Director, Asociaţia Caritas; Florin Georgescu – Director, Asociația Tandem; David Neacșu – Liderul primei expediții românești pe Everest și alpinist de renume internaţional; Dragoș Dinu – Membru în board-ul Fundației Romanian Business Leaders; Angela Galeta – Director, Fundația Vodafone România; Graham Perolls – Președinte Fondator Fundația Hospice Casa Speranței; Vintila Mihăilescu – Antropolog; Andrei Roșu – Primul maratonist care a intrat în Cartea Recordurilor pentru performanța sa de a alerga 7 maratoane și 7 ultramaratoane pe 7 continente; Mihaela Vlăiculescu – Director, Asociația Sprijin pentru Diabet.

Realizat de Vladimir-Adrian Costea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *