Actualitate, Social, Tineri

Nicoleta Atanase: Psihologia m-a ajutat sa descopar si sa ma descopar, sa fiu intr-o perpetua cautare

Spread the love

Nicoleta Atanase are 24 de ani și este absolventa a Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității Ovidius din Constanța. De ce aici într-un interviu pe blog? Pentru că trăim într-o lume care și-a pierdut reperele, iar cei mai vulnerabili sunt copiii. Cum ajută Nicoleta în relația dintre adulți și copii și ce tehnici de terapie folosește, vom descoperi împreună în acest interviu.

➡ Buna Nicoleta. Vorbeste putin despre tine, pentru inceput.

Salut. Nu stiu cum sa incep, dar daca tot vorbim de zona de studii, anii mei de studenție nu au fost doar cursuri-examene-cursuri, am fost o studenta implicată în foarte multe activități extra curriculare, am căutat mereu să ajut, sa mă implic, sa schimb acolo unde este loc de mai bine, să vin cu propuneri, idei și mai ales sa cunosc și interactionez cu persoane noi.

Am fost membru activ cu drept de vot în cadrul LSUOC (Liga Studentilor – Universitatea “Ovidius” din Constanta), adunând peste 100 de ore de voluntariat de-a lungul anilor, participand la organizarea diferitelor activități cu și pentru studenți, apărarea drepturilor studentilor, activări la diferite traininguri prin țară împreună cu alte asociații studentesti și multe alte proiecte care m-au ajutat sa prind încredere în propria persoană, sa ma valorific și mai ales sa invat sa ascult si sa dau mai departe din cunoștințele mele.

După terminarea facultății am luat decizia de a mă muta în București și a ieși din zona de confort, aici am început și adevărată viața de adult, aici mi-am început și experienta profesională. Azi lucrez ca terapeut Aba (terapie comportamentală aplicată) de aproape 2 ani. Îmi place orașul, e locul cel mai potrivit pentru mine de astăzi însă în suflet mi-am promis ca o sa ma întorc la un moment dat aproape de mare.

➡ Salut. Cum ai ajuns sa lucrezi in domeniul in care lucrezi? Tu ai descoperit aceste domeniu sau el te-a descoperit pe tine?

După ce am terminat facultatea mi-am depus foarte multe cv-uri în mai multe orașe în domenii diferite. Știam ca este momentul sa încep sa lucrez cat mai mult pe plan profesional. Sinceră sa fiu, în facultate mereu am spus ca nu am sa lucrez cu copii vreodată deci tind sa cred ca domeniul m-a descoperit pe mine și nu regret nicio secundă. Copiii sunt foarte inteligenti si daca stii sa comunici cu ei afli lucrurile care te intereseaza pentru ca n-au bariere cognitive si vorbesc deschis daca sunt ajutati.

➡ Cum ti-a venit ideea sa studiezi zona de psihoterapie si sa devii terapeut. Care a fost trigger-ul care te-a determinat sa faci aceasta alegere?

Am ales psihologia deoarece mi-am dorit foarte mult sa descopar, sa fiu într-o continua cautare, sa interactionez cu oameni, sa invat sa ascult, sa inteleg poate mai bine anumite aspecte personale. Imi place, mereu am fost o persoana introspectiva si curioasa si care a cautat un sens, tind sa cred ca domeniul acesta a fost cea mai buna alegere. Momentan licența mea este pe Asistență Socială pentru că mă atragea mai mult partea aceasta de intervenție legislativă însă cu timpul m-am “apropiat” mai mult de psihologie propriu-zisă iar pentru asta am în plan sa mai urmez o specializare.

➡ Ce varste au copiii cu care lucrezi? Care e cel mai tanar si care e cel mai apropiat de adolescenta?

Momentan lucrez în cadrul unei clinici private prin colaborare, iar copiii cu care lucrez au vârste cuprinse între 2 și 7 ani.

➡ Ai si cont de BeReal? Ce alte retele sociale mai folosesti in activitatea ta mai putin cunoscute?

Nu folosesc BeReal și spre rușinea mea nu folosesc nicio platforma de socializare pentru activitatea mea profesională. Consider că încă sunt la început de drum, am vise mari.

➡ Ce planuri ai pentru aceasta vara? Ce evenimente, ce destinatii?

Vara aceasta lucrez foarte mult la mine. Cam asta ar fi intenția pentru aceasta vara, sa lucrez la propria persoana din toate punctele de vedere și cel mai important sa mă relaxez și sa petrec timp cu oameni de calitate.

➡ La final, un mesaj pentru adultii care au copii. Orice simti tu sa le transmiti

Atunci cand acasă părinții sunt cei care îi critică pe alții, copilul va face la fel la locul de joacă. Atunci cand părinții sunt mereu nemulțumiți, copilul va invata sa fie la fel. Atunci cand parintii rezolva un conflict prin ceartă, copiii lor vor rezolva la fel. Exemple sunt multe însă ce vreau sa transmit este ca copiii învață prin modelare – prin imitație. Atunci cand iti doresti ca al tău copil sa se comporte într-un anumit fel, intreaba-te cum îi modelezi aspectul respectiv. Si nu in ultimul rand, jucati-va cu cei mici, fiți prezenți în viața lor. Pentru persoanele care au nevoie de consiliere si ajutor ma gasiti aici. LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/atanase-nicoleta-255825241/

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *