Atelier de Idei

Mituri de skincare: Ce spun dermatologii despre ele

Spread the love

Atât timp cât industriile sunt în continuă dezvoltare, iar informațiile – fie ele adevărate sau false – circulă cu viteza luminii în online, ne supunem zilnic unor mituri legate stomatologie, medicină, tratamente naturiste, iar rutinele de îngrijire nu sunt nici ele exceptate.


Până la a ajunge la condiția radiantă și impecabilă a pielii, este nevoie să diferențiem sfaturile reale de skincare de „tendințele” care sunt mituri în care trebuie să încetăm să credem. 

Mit #1: Cu cât bei mai multă apă, cu atât pielea ta va fi mai hidratată

În realitate, nu există nicio corelație dovedită științific între nivelul de hidratare al organismului și felul în care arată pielea. Să te hidratezi corespunzători este benefic din alte puncte de vedere, însă apa nu este absorbită de piele atunci când o bem, deci nu are niciun avantaj real. 

Pielea trebuie menținută hidratată prin evitarea aerului uscat și printr-o rutină de îngrijire corespunzătoare, care să includă creme, serumuri și masti de fata naturale îmbogățite cu acid hialuronic. 

Mit #2: Îngrijirea anti-aging începe după 50 de ani

Procesul de îmbătrânire a pielii începe mult mai repede de 50 de ani, chiar dacă atunci devine mai vizibil, însă îngrijirea anti-aging trebuie să fie parte din rutina noastră încă de la 25 – 30 de ani. În Coreea, fetele încep să folosească produse anti-îmbătrânire de la 12 ani, pentru ca in their 30s tenul să arate la fel de tânăr și revitalizat. 

Retinolul este standardul de aur în anti-îmbătrânire, pentru că ne ajută să creștem producția de colagen și să minimizeze liniile fine și ridurile, pielea rămânând elastică și fermă pentru cât mai mult timp.

Mit #3: Protecția solară trebuie folosită doar vara

Cei mai mulți dintre noi cred că protecția solară este necesară doar vara, iar acesta este unul dintre cele mai toxice mituri în care putem să credem; razele UV nu sunt la fel de puternice iarna, însă sunt prezente și atunci.

Expunerea neprotejată la soare cauzează linii fine, riduri, melasmă și, în final, cancer de piele, astfel că produsele cu factor de protecție solară trebuie folosite în tot timpul anului. 

Pentru sezonul rece putem opta pentru SPF 30, în timp ce vara avem nevoie de SPF 50, iar pentru o protecție eficientă este necesar să aplicăm cantitatea corectă de produs, adică 1,25 ml pentru față și gât, indiferent dacă suntem sau nu afară – razele UV trec și prin ferestre.

Mit #4: Pentru zona ochilor putem folosi doar creme de ochi

În realitate, nu există nicio dovadă științifică prin care ochii, gâtul sau decolteul ar avea nevoie de alte produse față de cele folosite pe ten. Orice produs formulat corect, îmbogățit cu antioxidanți, emolienți, ingrediente anti-inflamatoare și reparatoare va performa la fel de bine în zona ochilor. 

Mai sensibilă decât restul feței, este important ca serul sau crema aplicată să fie tapotată cu grijă, fără a aplica prea multă presiune și fără a freca agresiv.

Chiar dacă nu e necesar să alegem creme dedicate ochilor pentru această zonă, ingredientele contează mai mult ca niciodată: este important să alegem produse fără alcooli dăunători, parfum și uleiuri esențiale și să optăm pentru produse corect formulate, precum cosmetice coreene SkinBeauty, care să aibă ingrediente dovedite științific în componența lor. 

Mit #5: Natural înseamnă mai bun 

Nu tot ce este natural înseamnă mai bun sau mai sănătos pentru pielea noastră – „tratamentele” naturiste precum zațul de cafea, lămâia, mierea, bicarbonatul de sodiu sau albușul de ou trebuie să rămâne în bucătărie, întrucât nu fac decât să ne agreseze tenul. 

Mit #6: Pielea se obișnuiește cu produsele și acestea nu vor mai funcționa 

Pielea nu se obișnuiește cu produsele cosmetice – este ca și cum spunem că, dacă mâncăm foarte multe legume, acestea vor deveni mai puțin sănătoase. 

Atât timp cât alegem produsele corect formulate, care să se adreseze problemelor pielii noastre, acestea vor continua să funcționeze la fel de bine indiferent de cât de mult timp le vom folosi. 

Informațiile și poveștile false nu vor înceta să roiască – suntem supuși zilnic unei avalanșe de informații pe care trebuie să le filtrăm prin propria gândire înainte de a le da crezare.

Miturile în skincare și trendurile greșite pe care le urmăm pot, în cel mai fericit caz, să nu ne ajute cu nimic; însă de cele mai multe ori, efectul lor este unul puternic negativ asupra pielii noastre. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *