Fără categorie

Jameson Irish Whiskey – The Pure Highlander Spirit SINE METU! GALERIE FOTO JAMESON BUS!

Spread the love

Sine Metu – Without Fear este expresia celui mai pur spirit Irlandez, spirit care se ascunde in taria celui mai fin Wiskey din lume. Apreciat de mari actori de la Hollywood, de regizori sau vedete rock, pop sau hip-hop, „Jamie” a ramas si ramane un brand de referinta in materie de whiskey.  Ce il face atat de deosebit? Care e povestea lui? Sunt lucruri pe care le-am aflat si eu intr-o calatorie  nocturna cu Jameson Bus. La finalul sesiunii de mentoring si de degustari a diferite tipuri de whiskey am ramas in minte si in gand cu aroma Jameson.

John Jameson s-a nascut pe 5 octombrie 1740 in Scotia, dar asta nu l-a impiedicat sa devina cel mai irlandez dintre irlandezi cand a construit in Dublin, la 1780 prima distilerie Jameson. Ce e special la acest brand? Jameson este un whiskey neafumat, de trei ori distilat si care este lasat ani buni pentru a deveni licoros si echilibrat la gust asa cum il stim.

In Romania, o sticla de whiskey Jameson cu o concentratie de 40% alcool si care a fost tinut 12 ani in butoaie de stejar, cu un gust bogat de cirese  si cu o aroma de nuca si o usoara aroma de lemn de stejar, reteta care a fost premiata cu medalia de aur in 2009, costa in jur de 150 – 160 de ron pe site-urile de specialitate.

In prezent, Old Jameson Distillery din Dublin este loc de pelerinaj pentru adevaratii degustatori si cunoscatori ai spiritului irlandez. John Jameson sau scotianul irlandez parca iti lasa urme din forta spiritului sau cu fiecare pahar pe care il savurezi cu responsabilitate.

Povestea incepe cam asa… Se pare ca John Jameson a venit in Irlanda spre jumatatea secolului XVIII din Scotia, in cautarea bogatiilor materiale si a faimei. In 1780 a deschis distileria din Bow Street, unde s-a facut whiskey pana in 1971, adica mai bine de 200 de ani.

RETETA JAMESON Irish Whiskey
Desi la mijloc sunt doar 3 ingrediente (apa, malt si orz) reteta lui John Jameson si modul de preparare au facut din marca lui de whiskey cea mai apreciata bautura la nivel mondial. Mai mult decat atat, si astazi in era globalizarii, Jameson a ramas un whiskey 100 pur irlandez pentru ca la fabricarea lui din cele mai incipite stadii pana la imbuteliere se folosesc doar incrediente locale, cu exceptia butoaielor care sunt de trei tipuri si trei marini si care sunt aduse din America, Spania si Portugalia, butoaie de stejar in care s-au tinut vinuri speciale.

Cum se naste o sticla de Jameson!? In primul rand este uscat malt-ul la caldura si nu cu fum, iar lichidul distilat de trei ori este depozitat in butoaie in care s-au tinut anterior bourbon, cherry sau vin.

Pe scurt, drumul Jameson de la ingrediente la pahar, trece prin urmatoarele faze: maruntirea orzului si hamei-ului intr-un fel de tarate, amestecarea cu apa fierbinte, strecurarea reziduurilor si adaugarea drojdiei pentru fermentare. Dupa fermentare, cand lichidul este asemanator cu o bere mai tare (cca. 8% alcool) se incepe distilarea, proces care in cazul Jameson se repeta de 3 ori. De aici si gustul mai fin al acestui whiskey, fata de cel scotian, spre exemplu, care are un gust afumat si cel american, care este mai dur.
Va spun aceste lucruri pentru ca in autobuzul Jameson am luat parte la o degustare de whiskey unde am incercat un whiskey scotian si unul american. Cel scotian nu mi-a placut pentru ca avea o tenta puternica de fum iar cel american era dulceag ca pentru femei.

Jameson Irish Whiskey este cel mai masculin produs din gama si cel care iti lasa in trup, minte si suflet tarie si curaj de highlander. O reclama care puncteaza si mai bine ideea de SINE METU – Without Fear!

 

FOTO Jameson Bus Bucuresti zona Herastrau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *