Fără categorie

Istoria TIMPULUI spusa altfel! 11 Curiozitati istorice de care HABAR nu aveai si erau aproape!

Spread the love

Timpul este o unitate relativă. De multe ori simțim că trece mai repede sau mai greu în funcție de evenimentele din viața noastră. Istoria, domeniu de activitate unde timpul e cel care contează, poate fi privită și altfel decât doar ca o înșiruire de evenimente. Publicația britanică higherperspective.com a reușit să povestească istoria Pământului altfel și a strâns 11 curiozități pe care trebuie să le știi.

1. Cleopatra e mai aproape de Pizza Hut decât de Piramide

Marile Piramide au fost construite în jurul anului 2560 î.e.n, iar Cleopatra s-a născut în anul 30 î.e.n. Ceea ce este inedit este faptul că primul produs Pizza Hut a fost servit în 1958 e.n ceea ce, temporal vorbind, diferența de timp dintre evenimente e mai mică decât între Piramide și Cleopatra.

2. La fiecare două minute, în lume, se fac mai multe fotografii decât s-au făcut în perioada 1800-1900

Prima fotografie a fost făcută în anul 1826. De atunci și până astăzi s-au făcut 10.000 de miliarde de fotografii. Practic, doar în 2014 s-au făcut aproape 900 de miliarde de fotografii, adică 10% din numărul total de poze.

3. Universitatea din Oxford este mai bătrână decât civilizația aztecă

Universitatea din Oxford a fost construită în jurul anului 1096 când au început să predea acolo și primii profesori. În 1249 ea este oficial acreditată ca și Universitate. Ca fapt divers, civilizația aztecă a fost fondată în 1325 de către împăratul Tenochtitlán.

4. În 66 de ani am reușit să lansăm primul avion și primul zbor pe Lună

 

În 1903 a fost lansat primul avion care a zburat 58 de secunde. În 1941, 38 de ani mai târziu, japonezii folosesc avioane pentru a bombarda Pearl Harbor. 28 de ani mai târziu, mai exact în 1969, primul rachetă aselenizează pe Lună.

5. Al-10-lea președinte al Americii are doi strănepoți care trăiesc și astăzi ​

John Tyler a fost președintele Americii în perioada 1841-1845. A avut un fiu Lyon care a trăit 63 de ani. Acesta a avut și el un fiu Lyod Jr, iar acesta din urmă a avut doi băieți care trăiesc și astăzi.

6. Primele piramide au fost construite în timp ce mamuții încă trăiau

Mamuții​ au supraviețuit în zonele nordice ale Americii și Europei până în jurul anilor 1650 î.e.n. Ca fapt divers, Marea Piramidă de la Giza avea deja 1000 de ani vechime.

7. În Franța a fost executat ultimul om cu ghilotina în anul în care apărea Darth Vader

Star Wars și implicit personajul negativ Darth Vader a fost prezentat în cinematografele americane pe 10 mai 1977. La 4 luni diferență, în Franța este condamnat la moarte prin ghilotină ultimul om.

8. Toate articolele electronice care apăreau în revista Radio Shack din America în 1991 se găsesc acum într-un singur smartphone

În 1991 Revista Radio Shack vindea walkman-uri, căști, telefoane cu fir, aparate de fotografiat și detectoare radar. Acum un singur telefon are GPS, cameră foto, video, mp3 player, căști și multe alte dotări.

9. Când s-au născut studiourile Warner Bros, Imperiul Otoman încă exista

Warner Bros a apărut în Pennsylvania în anul 1903, iar Turcia, ca și națiune, s-a format în 1923 când Imperiul Otoman a fost dizolvat.

10. Astăzi trăiesc balene mai bătrâne decât cartea Moby Dick

Cercetătorii au descoperit în Alaska balene de peste 200 de ani, în condițiile în care cartea Moby Dick a fost publicată în anul 1851.

11. Dacă toată istoria omului modern ar fi comprimată într-un singur an, omul de astăzi ar apărea la 31 decembrie ora 11:58 PM

Dacă istoria apariției omului de la primele specii, omul din Neaderthal, omul din Cro-Mangon, Homo Erectus și Homo Sapiens ar fi comprimată pe durata a 365 de zile, omul modern de astăzi ar apăre în ultimele secunde ale anului.

0 gânduri despre „Istoria TIMPULUI spusa altfel! 11 Curiozitati istorice de care HABAR nu aveai si erau aproape!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *