Fără categorie

INTERVIU: Mihaela Crăciunescu DESPRE…EUROscola

Spread the love

motruColegiul Tehnic Motru s-a înscris la proiectul de talie internațională Euroscola, demarat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE) şi Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice (MECS), care se va desfășura sub motto-ul Anului european pentru dezvoltare „Lumea noastră. Demnitatea noastră. Viitorul nostru.”

Anul european pentru dezvoltare este dedicat acțiunilor externe ale Uniunii Europene, rolului pe care îl joacă Europa în lume și angajamentului său față de eradicarea sărăciei la nivel global, implicării cetățenilor europeni în acțiuni de dezvoltare. Împreună avem mai multe șanse să eradicăm sărăcia și să le întindem o mână de ajutor celor aflați în suferință. De aceea, pentru acest an tema proiectului “Solidari cu cei de lângă noi” se adresează unei comunităţi defavorizate, care se confrunta cu sărăcia.


– Împreună cu 24 de elevi de la Colegiul Tehnic Motru şi cu doamna directoare Niculina Chiţulescu, aţi pus bazele unui nou proiect: Young Spirits for Humanity s-a înscris la cea de-a VIII-a ediţie a concursului Euroscola. Ce v-a determinat să vă înscrieţi în acest concurs?

Atrasă de tema proiectului – Solidari cu cei de lângă noi – am dorit să oferim șansa elevilor noștri să participe la un proiect internațional. De foarte mulți ani am realizat activități umanitare și mi-am educat elevii să ajute pe cei din jurul lor. Împreună cu doamna director Niculina Chițulescu am făcut o echipă minunată. Prin aceste activități am dorit ca elevii nostri să devină mai buni și mai sensibili față de cei care întâmpină dificultăţi.

motru– Care sunt principalele beneficii pe care aceasta participare le oferă celor 24 de “europarlamentari” din cadrul echipei Young Spirits for Humanity?

Împreună cu doamna directoare Niculina Chiţulescu am selectat cei mai buni elevi care au reușit să răspundă unei game diverse de aptitudini și competenţe necesare în implementarea proiectului, Astfel, devenind deja o tradiție, în cadrul acestui proiect vom aborda în acest an tema sărăciei în rândul persoanelor care provin din comunităţi defavorizate.

În plus, prin faptul că suntem o echipă, fiecare dintre noi are posibilitatea de a deveni responsabil, înțelegând faptul că realizarea fiecărei activităţi este condiţionată de efortul, cooperarea, seriozitatea, înţelegerea, punctualitatea şi încrederea pe care le investim în acest proiect. Prin urmare, participând la acest concurs, depăşind programa şcolară, fiecare dintre noi se maturizează, întrucât conştientizează faptul că reprezentăm Colegiul Tehnic Motru, judeţul Gorj, dar şi România în inima Uniunii Europene. Conștientizarea tinerilor liceeni în implicarea în probleme de voluntariat, capacitatea tinerilor implicați în utilizarea unor metode de educație nonformală prin care vor putea promova valori de întrajutorare, solidaritate în comunitățile din care provin.

– Ce mesaj doriţi să transmiteţi comunităţii motrene prin intermediul acestui proiect?

Prin intermediul acestui proiect aș dori să transmit comunității motrene că împreună putem să facem mai frumoase viețile celor care întâmpină dificultăţi, să facem un bine atunci când cel de lângă noi are nevoie.

motruÎn plus, doresc să subliniez faptul că majoritatea activităţilor pe care ni le-am propus să le desfăşurăm în cadrul acestui proiect implică o puternică colaborare cu instituţiile Municipiului Motru, precum şi o interacţiune constantă cu locuitorii acestui Municipiu, pentru a putea identifica necesităţile acestora şi obstacolele cu care se confruntă. Pentru   a-i putea ajuta vom avea nevoie de sprijinul motrenilor care doresc să ne ofere o mână de ajutor.

Nu în ultimul rând, avem nevoie de bunăvoinţa părinţilor ai căror elevi fac parte din echipa Young Spirits for Humanity, deoarece pe întreaga perioadă a vacanţei de vară vor fi angrenaţi în diverse activităţi în cadrul acestui proiect. Nu vor primi note şi nici nu vor fi sancţionaţi cu absenţe. Pot primi în schimb respectul şi recunoştinţa celor cărora le oferă o mână de ajutor.

– Având în vedere faptul că tema din acest an se axează asupra politicii Uniunii Europene privind eradicarea sărăciei, vă rog să îmi spuneţi ce rol deţine solidaritatea în cadrul unei societăţi? Totodată, care sunt pericolele la care o societate este expusă dacă sărăcia nu este eradicată, în special în comunităţi defavorizate?

Solidaritatea deține un rol primordial în cadrul unei societăți. Dacă sărăcia nu este eradicată,în special în zonele defavorizate, vor crește numărul deceselor. Consider că profesorul dispune de un rol important, întrucât le poate oferi tinerilor elevi educaţia şi motivaţia necesară pentru a înţelege necesitatea implicării active în rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea.

Totodată, având în vedere faptul că suntem o ţară membră a Uniunii Europene, este important de conştientizat faptul că cetăţenia europeană nu se rezumă doar la accesarea resurselor oferite de programele Uniunii. Cetăţenia Europeană vizează, în acelaşi timp, responsabilitatea de a fi solidari, înţelegători şi toleranţi cu cei din jurul nostru.

Realizat de Adrian-Vladimir Costea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *