Fără categorie

Ex Machina- un film cu substrat

Spread the love

ex_machina-198x284Filmul îl are în prim-plan pe Caleb Smith, un tânăr norocos, programator, care câștigă o competiție internă. Nu primește bani, ci primește ocazia de a sta o săptămână în casa șefului său, construită în inima unei păduri izolate. Când Caleb ajunge în casa lui Nathan, realizează că nu e vorba doar de un sejur, ci de un experiment. Sarcina lui este de a interacționa cu o femeie-robot creată de Nathan. Ava reprezintă prima inteligență artificială reală din lume.

În prima ședință, Caleb îi pune o serie de întrebări standard și studiază răspunsurile. În acest timp, Nathan îl urmărește prin intermediul camerelor de supraveghere instalate în toată casa. Brusc, se ia curentul, iar fără curent, camerele nu funcționează. Ce urmeaza, descoperiti in Cinema 🙂

Următoarele ședințe cu Ava decurg normal, cu excepția penelor de curent tot mai dese. Caleb devine suspicios în privința lui Nathan și îi urmărește fiecare mișcare.

Între timp, se îndrăgostește de Ava, fiind dispus să facă orice pentru a fi cu ea. Acest „orice” e posibil, căci din fabricație Ava are orificii feminine și multa sexualitate. In schimb, posibilitățile sale erau limitate cu privire la evadare, pentru că Ava era închisă într-o cameră și nu avea voie sa iasă de acolo.

Când săptămâna se apropie de final, Nathan îi dezvăluie lui Caleb cum a fost capabil să creeze inteligența artificială: a colaborat cu o companie de telefoane și a primit date de pe fiecare telefon mobil din lume. Tot ce căutau utilizatorii, toate discuțiile pe care le aveau erau primite de Nathan.

Ex-Machina-Cast-Wallpapers-1024x576

Caleb află că nu a fost ales întâmplător pentru a participa la acest proiect, ci că a fost selectat cu mult timp înainte ca Ava să fie creată. Astfel, urmărind căutările sale de pe siteurile porno, Nathan a construit trăsăturile Avei, la fel și proporțiile corporale.

Urmează câteva răsturnări de situație care îl pun pe Caleb în dificultate. Să creadă un robot captiv sau o ființă umană? Cum va reuși să scape de acolo, dar luând-o și pe Ava?
Finalul este savuros, și dezvăluie ideea că o calitate importantă a ființelor vii este manipularea, în toate formele ei.

Din 19 iunie la CINEMA. Filmul este distribuit de RO IMAGE.

Autor review : Ioana Bibita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *