Actualitate

INTERVIU – Dan Dediu, rector al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, despre importanta muzicii clasice

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Pentru început, vă rog să-mi spuneţi care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze tinerii pasionaţi de muzică pentru a-şi valorifica potenţialul de care dispun?

Dan Dediu

Nu este vorba de un algoritm aici și nu se pot da rețete de succes. Pasiunea pentru muzică trebuie să fie dublată de alte câteva ingrediente necesare: talent, muncă, curiozitate, atenție, cultură generală, lecturi diverse și constante. Cred că esențială este educația: atât muzicală, cât și generală. Pentru că muzica nu e separată de realitate, ci este legată inextricabil de ea. Muzica e o expresie a acesteia și totul este conectat prin fire nevăzute. Înțelegi altfel muzica atunci când înțelegi și lumea în care trăiești.

De ce au nevoie aceşti tineri pentru a urma o carieră artistică de succes?Care sunt obstacolele pe care aceştia trebuie să le depăşească?

Cariera de succes nu există în sine. Dacă acesta e scopul propus, atunci totul este pierdut încă de la început. Ceea ce numesc eu o carieră de succes se bazează pe autenticitate, onestitate și multă profunzime. Dacă apari o dată la televizor sau iei un premiu nu consider că aceste lucruri creează premisele carierei de succes. Cine e cu adevărat muzician nu se oprește aici. Merge mai departe, pentru că muzica e o formă de cunoaștere și de autoperfecționare. Obstacolele de care vorbiți sunt, de cele mai multe ori, interioare. Vin dinlăuntrul nostru, în special din tensiunea dintre ce-vreau-să-fiu și ce-pot-să-fiu. Cine vrea faimă, trebuie să știe că aceasta se construiește pe multă suferință și durere. Fiecare minut de succes se obține greu, dar se menține înfiorător de greu.

Care este rolul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti în formarea studenţilor?

Universitatea Națională de Muzică din București este o universitate de educație și cercetare. Aici fiecare are ocazia să învețe și să culeagă roadele muncii sale. E o școală serioasă, în care găsești nestematele talentului și ideilor, dacă le cauți. Organizăm programe de licență, masterat și doctorat în domeniul muzică, incluzând aici interpretare, compoziție, teorie și pedagogie muzicală. E o fântână care-ți potolește setea de cunoaștere pe drumul către perfecționare.

Care au fost motivele care v-au determinat să optaţi pentru funcţia de rector la Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti? Care sunt principalele activităţi pe care le desfăşuraţi?

Nu a fost o opțiune, ci am candidat și colegii m-au votat. Am candidat pentru că am avut o viziune și am considerat că pot s-o transpun în realitate. Lucru care s-a și întâmplat. În opt ani, așadar în cele două mandate de rector, am reușit să consolidez și reabilitez trei sferturi din clădirea veche a Conservatorului din strada Știrbei Vodă, am ridicat o nouă clădire – Mediateca – și am dat-o în folosință, dar am și transformat treptat mentalitatea, bazându-mă pe cele trei direcții asumate dintru început: creativitate, comunicare și tehnologie. N-am făcut aceste lucruri de unul singur, ci am avut parteneri destoinici, atât din rândul colegilor, cât și din cel al personalului administrativ.

Ce schimbări s-au produs în activitatea Universităţii din momentul în care dumneavoastră aţi preluat mandatul de rector?

Eu nu sunt adeptul schimbărilor de dragul schimbării. Am preluat o instituție funcțională în 2008, după mandatele de rector ale prof. univ. dr. Dan Buciu. Nu am dărâmat nimic, ci dimpotrivă, am construit în continuare. Am creat alternative acolo unde nu erau și am ținut mult la calitate și la prestigiul universității. Au fost și vremuri dificile din punct de vedere financiar, au fost și comasări de catedre, reforme la nivelul curriculei, evaluări interne și externe, acreditare națională și internațională, extinderi de parteneriate, schimbări ale planurilor de învățământ, modernizări ale fișelor de disciplină și multe altele. Dar, consider eu, cu tact, argumente logice, răbdare și muncă se pot obține rezultate uimitoare.

Cum apreciați evoluția muzicii româneşti în ultimul timp?

Muzica românească are un ton aparte și sunt personalități de rang internațional și lucrări exemplare care ar merita să fie cunoscute mai bine. Cred că avem un bilanț pozitiv și talente componistice viguroase.

Interviu realizat de Vladimir Adrian Costea

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *