Fără categorie

Inainte de a vorbi de Drepturile Oamenilor, inainte de a vorbi de femei si barbati, trebuie sa demonstram – FEMEIA e OM!

Spread the love

Despre acest subiect sensibil am scris si aici!  Si voi mai scrie! Poate parea paradoxal pentru un barbat sa fie atat de feminist dar am fost crescut de femei. Daca mama mea nu era eu nu aveam cum sa fiu si am simtit sa-i multumesc de 30 de ori in 3O de limbi diferite. Daca mama ei nu era, adica bunica mea, eu nu aveam cum sa fiu. Si atunci, ma intreb retoric, de unde atata ura a unor barbati fata de femei ? Cum e posibil, de exemplu in India, ca vacile sa fie venerate in mediile rurale iar femeile tratate precum gandacii ?

Cum e posibil sa mai existe in 2015 natiuni, nu vorbesc de triburi bosimane si de canibalii din Oceania, vorbesc de tari precum Irak, Iran, Quatar si alte zeci de state unde femeia, nu numai ca nu e privita ca si egala cu barbatul, femeia NU exista ca fiinta. E privita ca si cand ar fi o bucata de carne, o toaleta biologica unde barbatii isi descarca frustrarile si care e obligata sa nasca copii. Iar daca e violata e vina ei si trebuie sa stea, daca e chinuita, maltratata, batuta e vina ei, de unde atata ura?

Din fericire, in tara noastra lucrurile nu sunt atat de grave, avem un Cod Penal care protejeaza femeile in cazul unor abuzuri grave, dar sunt si mai multe care inca raman in relatii cu diferiti masculi inca neevoluati de la rangul de maimute care le agreseaza verbal, le bat, le maltrateaza iar ele tac pentru ca stiu din famiile lor ca si mama lor a fost batuta de catre tata, ca si ea era batuta si ramanem intr-un cerc infect si inert de vicios.

M-am bucurat sa vad, de exemplu, pe site-ul Fondul ONG in Romania, ca exista, in Romania, SOCIETATEA CULTURAL STIINTIFICA de ANALIZE FEMINISTE ANA

M-am bucurat si mai mult cand am vazut proiectul lor despre Discriminarile Urbane.

Despre ce este acest proiect?

Proiectul se erulează în perioada 01.06.2014-31 mai 2015 si se numeste ”Discriminări urbane. Program de cetăţenie activă sensibil la gen”

Proiectul vrea să răspundă unor întrebări importante cu privire la viaţa noastră în Bucureşti: “Este capitala României un oraş european, atent la problemele de incluziune, diversitate, egalitate? Este Bucureştiul un oraş sexist, homofob, transfob, rasist? Este Bucureştiul un loc sigur pentru femeile tinere sau cele mai în vârstă? Este un oraş în care a merge cu căruciorul în parc este o plăcere sau o corvoadă pentru părinţi? Se regăsesc femeile în memoria colectivă a acestui oraş? Care femei sunt reprezentate şi care nu în spaţiul urban? De ce, în Bucureşti, atât de puţine străzi poartă nume de femei?”

Pe lângă implicarea activă a cetăţenilor în identificarea şi adresarea problemelor proiectul are si o importantă componentă de cercetare . Ghidul discriminărilor urbane de gen, va fi realizat pe baza  cercetării unor aspecte precum: gen şi signalectică/toponimie urbană; mesaje sexiste/misogine/instigatoare la violenţă împotriva femeilor; dreptul la exprimare publică pentru organizaţiile care apără drepturile femeilor; violenţa stradală împotriva femeilor.

Urmăreşte desfăşurarea proiectului Discriminări urbane pe paginile special dedicate proiectului, de pe site-urile www.anasaf.ro și www.feminism-romania.ro, care te vor direcționa către platforma on-line interactivă (în construcție).
Urmărește de asemenea revista on line AnAlize. Journal for Gender and Feminist Studies (www.analize-journal.ro). Numărul 3 al revistei (vezi CFP3) este dedicată tematicii proiectului (Gender, Diversity and Urban Spaces).

Ce vreau sa remarc e urmatorul aspect. Si Romania, in continuare, are mari carente cand vine vorba de comunicarea naturala intre barbati si femei. Inca mai avem comunitati sau zone unde femeia e privita doar ca instrument de satisfacere a unor nevoi sexuale, e privita ca masina de spalat rufe, ca statie de calcat camasi sau ca aragaz de facut mancare.

Problema e la fel de reala si in secolul XXI ca si in urma cu 10-15 ani. Care sa fie solutia? Unde e problema? Nu vreau sa ridic polemici, dar ideea din manualele de religie ca barbatul e capul femeii, ca doar barbatii au voie sa fie hirotoniti ca si preoti, ca femeile trebuie sa poarte batic in biserica tin de un ritual ofensator si jignitor.

Respectul n-ar trebui sa vina din dorinta de putere. Nu inteleg si n-am inteles niciodata. Si eu am comis greseli la viata mea dar NICIODATA, NICIODATA n-am lovit o femeie, fie ca imi era amica, cunostinta sau iubita. Am avut altercatii verbale atunci cand eram atacat verbal dar NICIODATA n-am tratat femeia ca altceva decat ceea ce este, un suflet cu chip de om ca si mine, diferenta dintre mine si ea, paradoxal, e ca ea poate sa faca un miracol pe care eu n-am nicio sansa intr-un milion de ani, sa nasca viata.

De unde atata mojicie, de unde atata infatuare… Inca mai aud barbati, din pacate unii chiar bloggeri, bloggeri cu sase bloguri care cred feminismul desuet.

Transcriere mesaj –  Daca ma mai intreaba vreo f..a (Fata, fufa, tot aia) de ce nu-i urez LA MULTI ANI de 8 martie, voi da fiecareia urarea LA MULTI ANI CU EXECUTARE! De la 8 (martie) in sus!

Repet, este un blogger din Bucuresti care are aceasta gandire grobiana si ca el cred ca sunt multi. Nu las link pentru ca astfel de comportamente nu merita share-uite dar ideea ramane.  Feminismul NU e un subiect desuet pentru ca avem inca, in Romania si nu numai mentalitati potrivit carora femeia NU e OM. Eu nu vorbesc de bloggerite, de femeile de afaceri, de politicieni, de primarite, vorbesc despre femeile de la oras, de la tara, femei care au ales o viata banala, comuna, sa aiba o familie, sa fie iubite, respectate si atunci cand ies in societate sa nu mai fie interpelate cu apelative de genul – pasarica, papusa, imi faci un bot, iti dau la rame si alte cretinisme

Inca suntem la ani lumina de la o realitate fireasca in care femeile sa fie vazute ca ceea ce sunt, fara etichete meschine si cretine. Sustin proiectele care vizeaza sexul slab pentru ca, la nivel general, inca sunt categorii vulnerabile. Si sa nu mai zic de ce li se intampl celor din alte tari care nu numai ca nu pot rade, zambi, comunica, dar daca incalca o virgula dintr-un regulament inept sfarsesc MOARTE, UCISE, Maltrate DOAR pentru ca n-au PENIS si pot sa nasca pui vii.

Proiectul de care v-am vorbit este un  „Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, Fondul ONG în România

Si, in incheiere, cateva randuri ca un omagiu la ideea de femeie !?

Unde e femeia?

Femeia se ascunde in spatele Capelei Sixtine, 

caci cel care a facut-o a avut o mama…

Femeia se ascunde in umbra primului pas pe Luna,

pentru ce cel care a pasit pe solul uscat,

stie ca a ajuns acolo doar nascut fiind de catre mama sa…

Femeia a scris, in gand, Declaratia de Independenta

a Statelor Unite ale Americii,

pentru ca fiecare barbat care a semnat in 1776,

a fost nascut si crescut de o FEMEIE.

Femeia s-a ascuns in cala vasului care a descoperit America,

pentru ca, acel Columb a avut o mama…

Femeia, la nivel metafizic,

a descoperit Teoria Relativitatii,

a inventat Roata,

electricitatea, motorul pe abur,

si lista continua la infinit

pentru ca Infinitul s-ar termina la punct

daca n-ar exista FEMEIA.

Si atunci,

unde e femeia in aceasta lume masculina?

UNDE?

2 gânduri despre „Inainte de a vorbi de Drepturile Oamenilor, inainte de a vorbi de femei si barbati, trebuie sa demonstram – FEMEIA e OM!”

  1. Multumesc de vizita… Da, stiu, am aflat, esti un blogger sensibil dar nu stii sa te exprimi iar eu sunt un tip agramat care nu stie sa scrie… Asta e! Ma bucur ca tu esti MINUNAT si eu un NIMENI 🙂 @Emil Calinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *