Idei cu emotii

Importanța meditației în yoga în sistemul Nirvana

Spread the love

În sistemul Nirvana, meditația este cea mai importantă tehnică de transformare spirituală, iar asta deoarece meditația este cea mai rapidă cale de a purifica mintea de gânduri și emoții negative. Concomitent cu purificarea de negativitate are loc un proces de ridicare a conștiinței, a creșterii gradului de percepție datorat apropierii sufletului de energia universală, Dumnezeu. Pentru a putea înțelege rolul pe care meditația îl are în yoga, este necesar să înțelegem mai multe despre:

 1. Sistemul Nirvana Yoga
 2. Componentele acestui sistem
 3. Sadhana și beneficiile diferitelor practici din sistem
 4. Beneficiile meditației

Sistemul Nirvana Yoga este un sistem complet de yoga dăruit lumii de Sfinția Sa Guru Madhavacharyan. Acest sistem a fost dezvoltat în urma a peste 40 de ani de cercetări științifice în domeniul yoga. În Nirvana Yoga există 5 niveluri de dezvoltare care marchează fazele de transformare spirituală ale oricărui suflet în călătoria spre Nirvana.

Aceste 5 niveluri, sau 5 piloni, sunt:

 • seva (muncă altruistă)
 • sadhana (practică)
 • samarpanam (abandon în fața lui Dumnezeu)
 • samadhi (contopirea cu energia universală)
 • sampoornaleyanam (Nirvana)

Nirvana înseamnă uniunea sufletului individual cu Dumnezeu sau energia universală. Însușirea celor cinci direcții de dezvoltare reprezintă transformarea totală a unui suflet pentru a atinge Nirvana.

Însemnătatea cuvântului yoga, yogam în literatură Sanskrita, este uniunea sau contopirea cu energia universală.

Această uniune permite purificarea energiei negative și a energiei de boală, un proces esențial pentru existența armonioasă a oricărei persoane.

Astăzi vom discuta despre a doua fază de dezvoltare: sadhana (practica de yoga).

Sadhana

În Nirvana Yoga, practica de yoga trece prin faze diferite:

 • Mantre
 • Terapia Kalkareiki (tratament cu energia forței vieții)
 • Salutul Soarelui
 • Asane
 • Kriya
 • Mudre
 • Pranayama
 • Meditație
 • Primirea de cunoaștere și înțelepciune

Primele 6 tipuri de terapii sunt făcute pentru a crește puterea de concentrare, pentru a elibera blocajele din meridiane, pentru a curăța și a energiza chakrele.

În prima fază, în practica de yoga, accentul se pune pe vindecarea corpului fizic.

Uniunea corpului fizic cu energia universală se face prin transferul de energie din suflet în corpul fizic și are ca rol purificarea de toxine, echilibrarea funcțiilor hipo și hiper din organe și sistemele de organe.

Odată ce se încheie această etapă, începe uniunea dintre corpul energetic și energia universală.

Pranayama este prima dintre tehnicile yoghine pe care o facem prin concentrarea completă către interior.

Prin practica de pranayama primim o cantitate mai mare de energia forței vieții în corp, în fiecare celulă, la creier și de acolo la fiecare sistem de organe din corp.

Sistemul circulator devine purtătorul fluxului crescut de oxigen. Prin oxigenarea crescută, creierul poate funcționa la capacitate maximă, astfel cursantul de yoga câștigă mai multă energie, scapă de stres și devine calm în acțiune.

Meditația

Meditația este cea mai importantă sadhana (practică de yoga) din Nirvana Yoga.

Meditația este o practică complet concentrată în interior.

Oricine practică meditație ar trebui să practice pranayama înainte. Pranayama ajută prin a crește puterea de concentrare și răbdarea.

Oricine practică meditație are nevoie de două lucruri foarte importante: concentrare și răbdare.

Meditația este o tehnică de cunoaștere de sine prin cunoașterea lui Dumnezeu. Pentru a ne cunoaște pe noi înșine trebuie să ne concentrăm spre interior.

Prin meditație toate culturile pe care sufletul le-a dobândit de-a lungul călătoriei sale sunt analizate și rafinate. Cele negative, karmicul, sunt distruse. Cele pozitive sunt trezite pentru a putea fi puse în acțiune corectă.

Celelalte practici vor ajuta la minimizarea culturilor, este doar practica de meditație cea care le purifică din rădăcină.

În timpul meditației suntem în procesul de a ne contopi cu energia dumnezeiască. Prin fiecare etapă de meditație încheiată distanța dintre suflet și Dumnezeu se micșorează.

În meditație, după etapa inițială de purificare, sufletul începe să se contopească cu Dumnezeu – există conexiunea directă, fără întreruperea minții.

Meditația adevărată se întâmplă atunci când meditatorul nu este prezent.

În sistemul nostru, Maestrul a revelat mai multe tipuri de meditație:

 • Meditația Amasana

Este meditația prin concentrarea pe respirație. Când ne concentrăm pe respirație se activează culturile interioare și începe purificarea lor.

Este foarte important să facem meditația sub ghidarea unui Maestru sau a unui profesor acreditat din Sistemul Nirvana.

 • Meditația Tribanda Pranayama

Este o tehnică de meditație prin care primim un flux neîntrerupt de energia forței vieții. Acest tip de meditație este o tehnică care combină Nadi Shuti Pranayama, tehnica Tribanda și Meditația prin observarea de senzații.

Această tehnică ajută la creșterea rapidă a nivelului de energie și poate fi practicată și de începători.

 • Meditația OM

Acest tip de meditație este recomandat tuturor persoanelor, în special  începătorilor. Se face prin cântarea sunetului OM și observarea senzațiilor din corp și de la nivelul minții.

Se poate face înainte de Meditația Amasana pentru a relaxa mintea și corpul.

Toate tipurile de meditație se fac prin a sta într-o poziție confortabilă, cu spatele drept și corpul relaxat.

 • Primirea de cunoaștere și înțelepciune

În sistemul Nirvana Yoga sufletul este ghidat către scopul lui final, Nirvana, prin primirea de cunoaștere corectă.

În fiecare fază de dezvoltare sufletul trece prin transformare căutând răspunsuri la întrebările interioare.

Călătoria unei persoane către Nirvana este posibilă datorită acestei primiri de cunoaștere la momentul potrivit.

Cunoașterea primită este despre sine, despre tehnici de yoga, despre etapele transformării spirituale, cunoaștere despre lumea înconjurătoare, despre cele 5 elemente și funcțiile lor, despre cele 10 forme de energie, despre prezent, trecut și viitor; cunoaștere despre Univers, despre evoluția lui, despre misterele sale și cel mai important, despre Dumnezeu.

Toate aceste tipuri de cunoaștere vin sub forma de conștientizare adevărată.

Pentru mai multe detalii despre sistemul Nirvana, puteți vizita website-ul Nirvana Yoga – www.nirvanayoga.roDe altfel, pentru întrebări și rezervări de clase de meditație puteți suna la 0733.756.897, sau puteți trimite  e-mail la yogi@nirvanayoga. ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.