Fără categorie

THE Imitation Game – ENIGMA unui PC si codul meu secret impenetrabil fara cheie!

Spread the love

 

[yasr_overall_rating size=”large”]

THE IMITATION GAME – Un joc de cuvinte incrucisate, un joc enigmatic de cuvinte incrucisate. Dincolo de povestea construita pe conflictul dintre Marea Britanie, de partea Aliatilor si Germania Nazista, guvernata de Adolf Hitler, dincolo de misterul care a invaluit o lume intreaga din jurul masinii Enigma, se ascunde o poveste mult mai profunda.

Pentru ca de multe ori, in spatele unor oameni despre care nu-ti imaginezi nimic se ascund lucruri si idei de neimaginat…

Este practic motto-ul intrinsec al filmului, pentru ca fiecare om e o enigma, fiecare om comunica un mesaj dar simte diferentiat, toti ne ascundem dupa coduri, insusi banala conversatie e un sistem de codificare si decodificare potrivit lui Roman Jakobson, un lingvist rus. Poate ca nu intamplator manipularea prin intermediul mesajelor de comunicare a atins nivelul maxim de perfectiune in perioada comunista dupa modelul marxist-leninist-stalinist.

Este un film care vorbeste despre oameni si despre prejudecati. Despre cat de mult gresim cand privim la cei din jurul nostru prin orizontul nostru limitat de etichete. E blogger, e gras, e manelist, e sociolog, e avocat deci e corupt, e medic deci primeste mita, e profesor deci are relatii cu studentele, e politician deci vrea spaga, e blonda deci e proasta, e HOMOSEXUAL.

Toti avem pattern-uri diferite de gandire, gusturi diferite, emotii diferite. Gandim precum oamenii, emotional, senzitiv, empatic, boem, sau precum masinile, calculat, rece, demografic, statistic.

Stiu ca mai urmeaza o groaza de filme, MAD MAX 4, Terminator 5, Star wars 7, dar toate aceste filme sunt pline de actiune si de efecte speciale. Filmul asta este si va fi, cel putin in 2015 un film MUST SEE but not just once, minim de doua ori. E acel gen de film care te cutremura, care a meritat aplaudat precum water diviner, pentru ca vorbeste despre OAMENI, despre oameni care fac lucruri incredibile.  Este povestea primului calculator, primului sistem logic de calcule de formule criptogratice si despre cea mai misterioasa masina construita vreodata, masina Enigma.

Mașina Enigma este numele unei familii de mașini electromecanice criptografice cu rotoare utilizate pentru a genera cifruri pentru criptarea și decriptarea de mesaje secrete. Enigma a fost folosită comercial de la începutul anilor 1920, fiind adoptată și de armatele și serviciile guvernamentale ale mai multor țări–cel mai celebru caz fiind cel al Germaniei naziste înainte de și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Au fost produse, de-a lungul timpului, o varietate de modele diferite de Enigma, dar modelul armatei germane, Wehrmacht Enigma, este versiunea cel mai adesea studiată si cea mai complex criptata.

Mașina este dotată cu o tastatură prin care se introduce textul clar simbol cu simbol, iar la capătul celălalt (imprimantă sau tablou cu becuri) rezultă simbolurile criptate. Acestea sunt calculate în funcție de starea rotoarelor (care se actualizează cu fiecare tastă apăsată), rotoare care controlează traseele circuitelor electrice de la intrare la ieșire. Versiunile inițiale au fost simple, dar în mod constant s-au adăugat complicații la mecanism, pentru creșterea securității cifrului, cum ar fi creșterea numărului de rotoare și adăugarea unui tablou de prize prin care se puteau substitui suplimentar perechi de simboluri.

Mașina Enigma este o combinație de sisteme mecanice și electrice. Mecanismul mecanic constă dintr-o tastatură; un set de discuri rotative denumite rotoare aranjate unul lângă altul pe un ax; și un mecanism de schimbare a stării care rotește unul sau mai multe rotoare la fiecare apăsare a unei taste. Mecanismul exact variază de la versiune la versiune, dar cea mai des folosită formă este ca rotorul din dreapta să își schimbe starea cu un pas la fiecare apăsare, și ocazional declanșează și mișcarea rotoarelor învecinate. Mișcarea continuă a rotoarelor are ca rezultat aplicarea unei transformări criptografice diferite la fiecare apăsare de tastă.

Părțile mecanice se comportă în așa fel încât să formeze un circuit electric variabil—cifrarea efectivă a unei litere fiind efectuată electric. La apăsarea unei taste, circuitul se închide; curentul trece prin diferitele componente și în cele din urmă aprinde una din numeroasele lămpi, indicând litera de ieșire. De exemplu, la cifrarea unui mesaj care începe cu ANX…, operatorul ar tasta întâi A, având ca rezultat aprinderea, eventual, a lămpii Z; în acest caz, Z ar fi prima literă a textului cifrat. Operatorul ar trece apoi la cifrarea lui N în aceeași manieră, și așa mai departe.

În stânga, este o diagramă de cablaj a mașinii Enigma. Pentru a simplifica exemplul, sunt arătate doar patru componente din fiecare. În realitate, existau 26 de lămpi, taste, prize și cablaje în interiorul rotoarelor. Curentul trece de la baterie prin comutatorul bidirecțional de litere spre tabloul de prize. Tabloul de prize permite recablarea conexiunilor între tastatură și roata fixă de intrare. Apoi, curentul trece prin priza —neutilizată, deci închisă—prin roata de intrare , prin cablajele celor trei (în cazul Wehrmacht Enigma) sau patru (în cazul variantelor Kriegsmarine M4 sau Abwehr) rotoare  și intră în reflector . Reflector trimite curentul înapoi, pe o cale diferită, prin rotoare  și roata de intrare, și apoi prin priza S conectată cu un cablu la priza D, și la un alt comutator bidirecțional care aprinde lampa.

Am simtit nevoia sa adaut aceste informatii si sa va arat aceste schite si desene ca sa intelegeti cat de complexa a fost munca lui Turing pentru a reusi sa sparga codul masinii enigma. Pana la urma este un film despre codul ENIGMA

Este filmul anului 2015 din punctul meu de vedere din mai multe motive.

1. Am avut un jurnal in generala intr-un cod doar de mine stiut. Aveam doua surioare foarte curioase si dupa ce am citit cartea Carabusul de Aur al lui Edgar Allan Poe, am invatat sa-mi criptez textele. La inceput le scriam in oglinda, apoi am inceput sa schimb literele cu cifre din alfabet, apoi am dezvoltat algoritmi.  Codul lui Edgar Allan Poe din Carabusul de Aur este criptat de doua ori.

Odata sunt ascunse litere in spatele unor semne, iar dupa descoperirea semnelor ele mai sunt criptate inca odata. Asa este si codul pe care l-am creat aseara. Mi-a luat 6 ore de la ora 11:30 noaptea pana la ora 6 dimineata sa criptez o fraza banala :).  Este o fraza in limba romana, am folosit doar 26 de litere, practic vorbesc de alfabetul britanic fara diacritice. Fiind scris in limba romana, de observat urmatoarele lucruri, lucruri pe care le-a punctat si criptologul din cartea Carabusul de aur. Pentru ca vorbesc de o fraza in limba romana, o propozitie ( nu dezvalui cate caractere are, cate vocale si consoane), in limba romana sunt putine cuvinte, mai ales intr-o fraza, in care sa avem grupuri mai mari de trei consoane alaturate si mai mare de patru vocale alaturate. Practic, intr-un text scris din vorbirea curenta avem ca si principiu vocala plus cons0ana sau consoana plus vocala.

Ca sa va usurez munca. Chiar asa am scris fraza. Nu se gasesc grupuri de doua vocale alaturate dar se gasesc grupuri de doua consoane alaturate.  Cheia pentru a descoperi mesajul e o cheie complexa pentru ca trebuie urmarite mai multe coordonate. Fiind vorba de o asezare aparent aleatorie de semne si litere, trebuie, dupa ce banuiti limba in care a fost scris codul ( in cazul de fata limba romana fara diacritice), sa gasiti directia de lizibilitate. Pot fi asezate caracterele de jos in sus, de sus in jos, de la stanga la dreapta sau de la dreapta la stanga. Apoi trebuie gasit algoritmul pentru care optati. In cazul de fata, literele care prezinta interes se gasesc dupa o anumita periodicitate numerica, dar pentru ca am optat sa criptografiez doar o fraza am ales suma a doua numere ca si constanta pentru interval iar cele doua numere ascund si ele, fiecare la randul ei, un algoritm care trebuie urmat.

Daca suma lor va ajuta sa identificati literele, prima cifra din suma va ajuta sa gasiti consoanele si a doua vocalele. Practic, fiecare litera gasita trebuie scazuta cu x sau y pentru a obtine adevarata fraza 🙂

Cheia a programata sa apara pe blog intr-un timp ales de mine, daca pana atunci nimeni nu intelege nimic din codul pe care tocmai o sa-l las aici, o sa public si cheia care va lamuri directia pe care trebuie sa o urmati sa gasiti ordinea corecta a literelor si cifrele care va vor ajuta sa gasiti adevaratele vocale si consoane. Pentru ca cei de la CineForum m-au provocat cu un labirint, eu va provoc cu un cod  conceput de mine de la 0, atat ca si stil de codificare pana la cheie, o cheie in versuri scrisa de mine.

Sa va arat CODUL si sa mai povestim putin despre film

Imitation Games – e un film cerebral si emotionant in acelasi timp. Ne dam seama cat de otravitoare sunt sistemele sociale care, in baza normalitatii generale ucid. Poate ca e normal sa scrii cu diacritice, 95% o fac, dar creativitatea ? Poate ca e normal sa fii insurat, casatorit, dar oare emotia libertatii creative? Poate ca e normal sa fii hetero, 88% suntem, dar sa ucizi un creier doar pentru ca e diferit e o crima la fel de mare ca atunci cand comiti un genocid asupra unor mii de oameni comuni si banali. Turing a reusit sa salveze peste 14 milioane de vieti sai a scurtat razboiul cu doi ani doar pentru ca a reusit sa sparga codul ENIGMA si asta, paradoxal, fara sa stie o boaba de germana in afara de Heil Hitler.

Nu mai vorbesc de faptul ca a fost nominalizat la 8 Premii Oscar, 5 Globuri de Aur şi 9 Premii BAFTA, si toate astea pentru ca…dupa 50 de ani cineva s-a gandit sa-l imortalizeze in eternitate. Multumesc CineForum si Patricia Mihail.

Filmul este un MUST SEE dar repet, nu doar pentru o singura vizionare. Eu il voi mai revedea de cel putin doua ori… Din 30 ianuarie in CINEMA

3 gânduri despre „THE Imitation Game – ENIGMA unui PC si codul meu secret impenetrabil fara cheie!”

  1. Într-adevăr un film excepțional. Am rămas și cu un gust amar gândindu-mă la implicațiile sociale de atunci, care au rămas actuale din păcate; nimic nu s-a schimbat în bine, decât poate de fațadă. Am sperat până în ultima clipă că va câștiga Oscarul pentru cel mai bun actor sau pentru cel mai bun film 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *