Atelier de Idei

Garantia calitatii: ISO9001 – Ce inseamna

Spread the love

ISO 9001 este un standard generic, avand terminologii comune oricarui tip de context, domeniu de aplicare, proiect si serviciu: un standard de agregare. Cand este bine implementata, certificarea poate deveni cea mai buna modalitate de a incepe institutionalizarea integrarii si comunicarii intre zone si a culturii imbunatatirii continue.

Ultimele revizuiri ale versiunii 2015 mi-au ratificat opinia, facand standardul mai „integrabil” cu numeroasele standarde, modele de referinta si cadre de pe piata.

Imi place acest text al standardului care ofera o idee despre ceea ce este posibil de realizat dupa o implementare buna: „O organizatie care adopta aceasta abordare isi construieste increderea in capacitatea proceselor sale si in calitatea produselor sale si ofera o baza pentru imbunatatirea continua. Acest lucru poate duce la cresterea satisfactiei clientilor si a altor parti interesate si, de asemenea, la succesul organizatiei.”

Vorbind din punct de vedere tehnic, care ar fi atunci standardele din seria ISO?

ISO 9000

– Sisteme de management al calitatii: Fundamente si Vocabular – „Principii si Vocabular esential”. Standardul ISO 9000 descrie principiile unui sistem de management al calitatii si defineste terminologia.

ISO 9001

Sisteme de management al calitatii: cerinte – Standardul ISO 9001 descrie cerintele referitoare la un sistem de management al calitatii pentru uz intern sau in scopuri contractuale sau de certificare. Este deci un set de obligatii pe care trebuie sa le respecte firma.

ISO 9004

Sisteme de management al calitatii: Ghid pentru imbunatatirea performantei – Acest standard formeaza o pereche consecventa cu ISO 9001, ofera linii directoare in plus fata de cerintele stabilite in ISO 9001.

Se bazeaza pe opt principii de management al calitatii: Orientarea catre client, Leadership, Implicarea oamenilor, Abordarea proceselor, Abordarea sistemica a managementului, Imbunatatirea continua, Abordarea faptica a procesului decizional si Beneficiile reciproce in relatiile cu furnizorii.

ISO 10011

Acest standard descrie „Orientari pentru auditul sistemelor de management al calitatii si/sau managementului de mediu”.

ISO 31000

(Managementul riscului: principii si linii directoare) – poate fi o referinta utila pentru organizatiile care cauta un proces de risc mai formal la nivelul intregii intreprinderi, dar nu este obligatoriu.

Acest standard ofera principii, cadru si un proces de gestionare a riscului si poate fi utilizat de orice organizatie, indiferent de dimensiunea, activitatea sau sectorul acesteia.

Atunci de ce este ISO 9001 atat de important?

Conceptul de Process Management adus de standard este esential pentru orice tip, dimensiune si situatie actuala a unei organizatii. Procesele sunt importante pentru o companie mica care creste sau pentru o companie mare care trebuie sa-si controleze procesele.

Imbunatatirea continua permite companiei sa creasca sau sa-si mentina dimensiunea cat mai eficient posibil. Noua versiune a standardului care stabileste necesitatea ca sistemul de management al calitatii sa sustina obiectivele de afaceri si sa oficializeze managementul riscului in organizatie aduce aceste beneficii.

Conceptul de procese ar trebui sa aduca cateva intrebari bune, astfel incat organizatia sa poata stabili conceptul de imbunatatire continua, cum ar fi:

-Este procesul identificat si definit corespunzator?

-Sunt atribuite responsabilitati?

-Sunt procedurile implementate si mentinute?

-Este procesul eficient in obtinerea rezultatelor cerute?

In acest sens, procesele identificate de organizatie trebuie sa fie cel putin:

-Competitiv din punct de vedere tehnologic;

-Adaptabil si sensibil la timp;

-Capabil sa produca produse care sa raspunda nevoilor clientilor si ale afacerii;

-Adecvat culturii organizationale.

Prin urmare, importanta definirii obiectivelor strategice si, in principal, a modului de obtinere a informatiilor din procesele (indicatorii) capabile sa identifice cat de mult dintre obiectivele strategice sunt indeplinite.

Procesele trebuie sa fie construite si masurate in functie de alinierea strategica stabilita si sustinuta de Senior Management. Agentia  rscert.ro ofera certificari ISO de cea mai buna caltiate la preturi atractive!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.