Actualitate

Cum mi-am pus legume in balcon cu Esenzi

Spread the love

Atunci cand m-am mutat la casa, am facut-o special pentru a aduce in viata mea o schimbare majora: mi-am dorit sa imi cultiv, pe cont propriu, propriile fructe si legume. Asadar, am cautat o casa care sa aiba cel putin 500 mp de gradina, astfel incat sa pot sa imi realizez acest vis. Nu sunt o persoana experta in domeniul agriculturii sau legumiculturii, dar stiu ca nu este nici imposibil sa cresti propriile plante, daca iti doresti cu adevarat asta si pui pasiune in tot ceea ce faci. Asa ca m-am decis sa cumpar seminte de la cineva de incredere, astfel incat sa am garantia ca produsele achizitionate sunt de cea mai buna calitate.

Am apelat la Esenzi, pentru ca au cea mai variata gama de seminte de legume , la preturi mai mult decat accesibile si iata ce am ales:
1) Ardei gras: ardeiul gras (verde, galben, rosu), dar si gogosarul sunt surse importante de vitamina A, complexul B, vitamina C, minerale (fier, cupru, zinc, potasiu, mangan, magneziu, seleniu). De asemenea, acesta are un continut scazut de calorii si activeaza metabolismul, facilitand arderea caloriilor in exces. Ardeiul rosu, insa, este cel care are cea mai mare cantitate de vitamina C dintre toate varietatile de ardei. Antioxidant puternic, vitamina C stimuleaza imunitatea si este necesara pentru sinteza de colagen care intra in structura vaselor de sange, a pielii si a oaselor.

2) Castraveti: sunt una dintre cele mai indragite legume si nici nu este de mirare, de vreme ce are proprietati nutritive importante pentru organism si o multime de beneficii pentru sanatatea noastra. Sarac in calorii, dar plin de vitamine si minerale, castravetele este un aliment excelent in orice anotimp si unul dintre putinele alimente care nu au contraindicatii. Pulpa si coaja reprezinta surse excelente de vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E, acid cafeic, acid folic, enzime care imbunatatesc digestia, la care se adauga un continut ridicat de saruri minerale (calciu, potasiu, magneziu, zinc, siliciu si fier).

3) Morcovi: morcovii mi-au placut, inca din copilarie! Morcovii sunt o sursa excelenta de vitamina A, oferind 210% din nevoile unui adult pe zi. Acestia ofera si 6% din necesarul de vitamina C, 2% din necesarul de calciu si 2% din necesarul de fier, pe portie. Antioxidantul beta – caroten este cel care da morcovului culoarea portocalie. Acesta este absorbit in intestin si transformat in vitamina A in timpul digestiei. De asemenea, acestia mai contin si fibre esentiale, vitamina K, potasiu, acid folic, mangan, fosfor, magneziu, vitamina E si zinc.

4) Praz: prazul contine apa in proportie de 87-90%, hidrati de carbon, proteine, glucide, lipide, glucoza, fructoza, zaharoza, grasimi, substante minerale (potasiu, calciu, fosfor, clor, magneziu, sodiu), ulei volatil, saponine si vitamine (C, PP, B6). Aceasta planta are rol antiseptic, bacteriostatic, stimuleaza imunitatea, scade riscul cancerului de colon, prostata, san, ovarian, are efecte laxative, vermifug, emolient, efect expectorant, diuretic, favorizeaza eliminarea toxinelor din organism, lubrefiaza peretii intestinali, grabeste evacuarea intestinelor, antiinflamator, antiseptic, carminativ, hipotensiv, stomahic, diuretic, expectorant, hipogliceminant, tonic si vasodilatator.

5) Rosii: Rosiile sunt una dintre legumele cu cel mai scazut nivel de calorii, ele continand numai 18 calorii la 100 g. Cu toate acestea, ele sunt o sursa excelenta de antioxidanti, fibre, minerale si vitamine. Datorita beneficiilor sale multiple este adesea recomandata de catre dieticieni si nutritionisti in curele de scadere a colesterolului si in programele de pierdere in greutate. Atentie! Ele trebuie consumate moderat, pentru ca pot crea reactii alergice, daca este consumata in exces.

Mi-a fost mai mare dragul atunci cand mi-au sosit semintele de la Esenzi! Eu deja pregatisem terenul foarte minutios: am sapat pamantul, l-am greblat si l-am curatat de buruieni. Sapatul si greblatul ajuta solul sa se afaneze si sa devina mai aerat, astfel incat si aerul sa patrunda in suprafata acestuia. Iar indepartarea buruienilor am facut-o atat cu sapa, cat si manual, pentru ca este treaba de migaleala, daca ma intrebati pe mine. Terenul trebuia sa fie cat mai uniform, cat mai drept si cat mai bine curatat. Si chiar asta am reusit sa fac (o activitate care mi-a luat cam doua saptamani, pentru ca am facut totul pe cont propriu, fara ajutor). Nu sunt genul de persoana care sa se grabeasca, atunci cand face ceva. Mai degraba, eu imi iau tot timpul din lume pentru a indeplini orice task, pentru ca stiu ca doar asa pot face totul 100% perfect, cum imi place mie.

Semanatul si intretinerea si ingrijirea recoltelor au fost floare la ureche. Si mi-am propus ca, in fiecare an, sa schimb culturile prin rotatie, astfel incat sa pot sa ma bucur de diversitatea legumelor. Stiu ca mereu voi gasi ce am nevoie la cei de la Esenzi, deci nu imi fac griji in acest sens. Ori de cate ori doresc seminte noi, apeles la magazinul lor online, pentru ca acest lucru imi salveaza timp pretios si chiar bani, doua lucruri pe care le pot aloca facand alte lucruri, mult mai importante. Iar comenzile imi sunt livrate direct la usa casei, prin intermediul unui curier rapid. Daca si voi vreti sa va cultivati propria gradina de legume, dar nu stiti de unde sa incepeti, apelati la Esenzi, pentru ca echipa lor este gata oricand sa vina in ajutorul vostru cu cele mai bune sfaturi, astfel incat sa aveti cel mai bun start cu putinta. Este aliatul oricarui pasionat de gradinarit, iar acest lucru se vede in profesionalismul cu care lucreaza si cu care isi trateaza toti clientii, fara exceptie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *