Fără categorie

Cod portocaliu…Frate, e iarnă!!!

Spread the love

09bc6a0ab53f3398c2d446faa7ccdb76Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a prelungit astăzi avertizarea de cod portocaliu de ger pentru noaptea de 25/26 ianuarie in judetele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Brasov, Harghita si Covasna, unde temperaturile minime vor cobori sub minus 26 grade Celsius….(Citeşte aici toată ştirea)

Românii sunt cei mai paranoici. Paranoicii cei mai paranoici sunt românii. România este ţara cu cei mai mulţi români paranoici. Românii sunt ca toţi românii, dar trăiesc printre paranoici.

Enunţurile de mai sus sunt doar câteva enunţuri care pot fi interpretate ca fiind parţial rupte din realitate.

basescuDin punctul meu de vedere, ţara noastră cunoaşte în prezent un coeficient destul de mare de infantilism pentru că nu înţeleg de ce devenim paranoici când auzim de culori…

Înţeleg logica codurilor galbene şi portocalii pentru debitele râurilor atunci când ele depăşesc cotele de siguranţă. E important ca cei din zonele respective să afle şi să se protejeze.

Dar pentru că România a cunoscut paranoicul, noi facem din orice eveniment natural un pretext de isterie.

iwo-subasalt

Vara, în lunile iunie, iulie, august, e normal să fie CALD. Că pot veni valuri de caniculă în anumite perioade, ok, dar nu înţeleg isteria codurilor. Cum se procedează!?

Se face o medie a zonelor din ţară şi se amestecă „culorile”!? Dacă la Constanţa sunt vara 38 şi la munte sunt 30 ce înseamnă asta!? Cod galben spre portocaliu sau cod portocaliu spre galben!?

De ce am început să scriu postul ăsta!? Pentru că mai nou avem cod portocaliu de GER…

Frate, e iarnă! Iarna e ger, ianuarie e gerar în popor, iarna e frig de crapă pietrele. Îmi aduc aminte de iernile copilăriei cu flori de gheaţă la geam săptămâni bune şi nu se agita nimeni la televizor, şi exista şi atunci ANM, dar nu erau românii atât de paranoici…

Aştept cu interes următoarele coduri în perioada următoare:

Cod roşu aprins spre negru sângeriu în Miercurea-Ciuc de îngheţ,

Cod galben pal spre portocaliu-deschis în zonele depresionare,

Cod portocaliu roşu de Sicilia spre roşu gălbejit la câmpie…

Eu cred că ANM ar trebui să angajeze un pictor de tablouri votive care să ofere culoarea perfectă pentru orice eveniment meteorologic, ca să fie românul înformat… Până atunci, am şi eu un anunţ meteo de făcut…

FRATE, e IAAAAAAAAAARRRRRRRRRRRRRRNNNNNNNNNNNNĂĂĂĂĂ!

Bogdan DĂRĂDAN

0 gânduri despre „Cod portocaliu…Frate, e iarnă!!!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *