Divertisment

Avocatul – intre imaginea din filme si rolul sau din realitate

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Cei mai multi dintre noi nu au interactionat probabil deloc cu vreun avocat (cel putin nu in sensul de a ajunge in instanta, in vreun proces civil sau penal). Totusi, toti avem conturata o oarecare imagine a avocatului, imagine determinata mai mult de filme (americane, evident) si de ceea ce citim / auzim / vedem in mass-media. Altfel spus, avem o viziune pe care ne-am conturat-o nu tocmai obiectiv, caci am facut-o prin terti si prin scenarii de Hollywood.

Avocatul este un om rau sau un om bun? Avocatul este smecher, cool, dar un gen de „vulpe”, s-ar putea spune. Este bun cand este de partea ta si este rau cand este de partea adversarului tau 🙂 Un avocat bun este insa cel care isi face meseria. Dincolo de toate stirile, comentariile si scenariile, avocatul are un rol major in orice societate: apara interesele clientului sau (care poate fi un om bun sau rau, insa care are drepturi, asa cum este democratic sa fie).

Apar desigur multe chestiuni legate de etica, de moralitate. Trebuie aparat un criminal? Trebuie, caci ceva mai bun decat legile democratice nu a fost inventat inca… Intre timp, cam asa stau lucrurile, justitia trebuie sa fie oarba. Macar de-ar fi mereu asa (caci avem multe indicii prin Romania ca judecatorii nu sunt chiar asa de… orbi).

Dar sa revenim la avocati. In afara de procese penale (unde apropo este posibil sa fii nevinovat cu adevarat si sa ai nevoie de aparare – asta ne arata foarte des filmele americane 🙂 ), mai exista si procese de drept civil; adica cele in care noi reclamam ca ni s-a facut o nedreptate. De exemplu, vecinul si-a pus gardul peste proprietatea noastra si nu vrea deloc sa comunice; sau banca a modificat contractul de credit in favoarea ei, pentru simplul motiv ca asa a considerat ca ii este mai placut. Ne putem gandi si la chestiuni legate de dreptul muncii – ne consideram nedreptatiti de angajator sau, dimpotriva, noi suntem angajatori si avem angajati care fac probleme 🙂

De avocat putem avea nevoie cand vrem sa initiem noi un proces prin care sa ni se faca dreptate sau putem avea nevoie cand (vrem, nu vrem) trebuie sa ne aparam, caci ni s-a declarat „razboi”. Si in niciun razboi nu este totul dragut si cu baloane roz. Sa fim seriosi! Daca in trecut ne duelam cu sabii, cutite sau pistoale, macar astazi ne putem imbraca la costum si ne putem duela in sala de jucata, alaturi de partenerii nostri avocati (niste experti in astfel de razboaie). Tot este mai bine, nu-i asa?

Realitatea este ca astazi avocatii ofera in mare parte din timp consultanta. Si asta este foarte pretioasa, mai ales in afaceri. Poate face diferenta intre succes si faliment. Armatele de avocati ale corporatiilor sunt vazute in general intr-o lumina negativa. Dar si un IMM poate beneficia de consultanta unui cabinet de avocatura si isi poate creste sansele de a activa cu succes in liga unde cei mari fac de obicei regulile pe piata.

Si daca tot am vorbit de hollywood, un exemplu de film cu si despre avocati care trebuie VAZUT!

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *