Fără categorie

Alexandru Radovici, un magician al electronicii. Bagheta lui – WylioDrin!

Spread the love

Cu WylioDrin poți automatiza și robotiza aproape orice. Poți determina o mașină teleghidată să vorbească, să-și aprindă farurile, să o controlezi de pe telefonul mobil. WylioDrin: transformă orice obiect electronic banal precum o lampă, un frigider, un ceas, un casetofon, într-un device care prinde viață, exact ca-n filmul Transformers.

Astăzi sunt invitați la evenimente internaționale precum Embbeded World din Germania, au sute de clienți abonați la limbajele lor de programare, iar plăcuțele Intel Galileo de astăzi au la bază componente din WylioDrin. România liberă a reușit să stea de vorbă cu Alexandru Radovici chiar într-una din sălile Bibliotecii Centrale din campusul de la Politehnică.

Ce înseamnă WylioDrin și cum s-a născut?

A.R.: Vorbim de două cuvinte care provin din galeza veche. Wylio și Drin care înseamnă “Controlează” si “Manipulează”, pentru că asta facem noi cu WylioDrin, transformăm orice în orice, controlăm și manipulăm diferite tipuri de plăcuțe și circuite electronice. Orice device electronic deja construit sau pe care cineva vrea să-l construiască poate fi făcut să facă orice, să se aprindă, să cânte, să caute pe net, să spioneze, să vorbească cu tine. Să explic altfel. Dacă vrei astăzi să-ți cumperi un robot care să te învețe japoneza, de exemplu, poți cumpăra unul cu o sumă deloc mica, sau poți construi tu unul. Îți cumperi piese și apoi intri pe site-ul nostru de unde îți construiești și îți programezi softul sau poți plăti pe cineva care să-ți transforme robotul în ceea ce vrei tu.

Până să apărem noi, lucrurile erau foarte complicate. Imaginează-ți că trebuia să-ți legi plăcuța de câțiva centrimetri la un monitor, tastatură, mouse, să lucrezi pe ea softul de programare, să o montezi, era dificil și greu de realizat. Cu WylioDrin pur și simplu îți legi plăcuța la serviciul nostru de cloud, lucrezi în ea sau cineva lucrează la ea, o montezi apoi pe circuitul tău sau aparatul tău și gata. Ți-ai transformat robotul, prăjitorul de pâine sau lampa în ce ai vrut și ai visat.

Până acum am făcut demonstrații cu piese Lego și am avut success. Am construit mașini, lămpi sau roboți și le-am dat comenzi de executat.

Ce făceai până în 2013 și cum ți-a venit ideea acestui concept?

A.R.: Sunt inginer, am terminat Politehnica, secția Inginerie în Limbi Străine în 2008, am terminat Doctoratul la Politehnică, secția Automatică și Calculatoare în 2011. Predau la Politehnică din 2008, la început ca și asistent în limba franceză, la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine, iar în urmă cu doi ani m-am mutat la Departamentul de Calculatoare unde sunt șefi de lucrări de licență.

Totul a plecat de la o necessitate. Eram în 2013 la o școală de vară și lucram cu studenții pe anumite plăcuțe și mi-am dat seama că soft-ul Arduino nu e suficient cu ce doream noi să dezvoltăm și așa am început să lucrăm la WylioDrin. Am dat greș cu sesiunile de electronica pe atunci pentru că NU exista un limbaj de programare în cloud care să-ți permită să faci orice. Ca să înțelegi mai bine, pe atunci, dacă doreai să faci un LED să pâlpâie în funcție de temperatura mediului ambiant dura între trei și patru zile. Acum cu WylioDrin poți programa un LED în câteva ore.

Dacă doream să lucrăm pe plăcuțe inteligente trebuia să legăm monitoare, tastaturi era o muncă sisifică și de multe ori inutilă.

Astăzi studenții noștri intră pe Wyliodrin.com, își fac un cont cu facebook, intră pe o adresă de browser și lucrează pe cod, apoi apasă pe un buton și gata. Comanda este implementată pe plăcuța respectivă.

INTERVIUL COMPLET PE romanialibera.ro

0 gânduri despre „Alexandru Radovici, un magician al electronicii. Bagheta lui – WylioDrin!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *