Fără categorie

A venit TIMPUL sa ne aducem aminte sa daruim pentru cei ce nu mai au TIMP…

Spread the love

Am scris recent randuri despre motivele pentru care  cred eu ca oamenii sunt atat de tristi la metrou...

Urmatoarele randuri NU sunt randurile mele, NU sunt povestea mea… Dar sunt reale…E povestea lui, povestea unui OM care a avut curajul sa incerce pentru a reusi sa traiasca alaturi de familia sa, alaturi de cei dragi dar pe care viata il incearca cu o greutate prea mare ca sa poata sa o duca singur…

Iar ceea ce urmeaza e si mai cutremurator

15 ianuarie 2013 – De mai bine de o luna de zile, durerile nu mai contenesc. Ba devin din ce in ce mai puternice. Nu mai poate dormi, noaptea. O durere acuta in mijlocul spatelui. Doctorii ii prescriu pansamente gastrice, analgetice si tot felul de calmante. Il privesc neincrezatori. Un tanar de 23 de ani, cat un munte. Daca nu ar fi durerea care-l inconvoaie, ar fi prototipul omului sanatos, sportiv , plin de viata.

Acuza o durere ingrozitoare de stomac, durere ce strapunge pana in mijlocul spatelui. Poate sa fie o gastrita, un ulcer. o durere pe care calmantele, nu o pot controla. Doctorii decid o endoscopie. Surpriza… stomacul este inundat cu sange. Il trimit urgent la un spital din Bucuresti, un medic renumit… Alta endoscopie, tomografie, biopsie… Diagnosticul infioara pana si personalul medical… ADENOCARCINOM ESOGASTRIC CU METASTAZE, in STADIUL IV (plamani si incert, ficat).

Nu putem crede, nu putem accepta… Alte pareri, alte probe, alte biopsii. Diagnosticul se confirma de fiecare data. Totul ia proportiile unei catastrofe. Un haos general… Cosmin priveste in gol. Nu vorbeste. Nimeni nu stie ce gandeste, dar putem intui… Pana ieri se vorbea de o cariera, de o afacere, de o nunta… Totul pare un vis urat. Asteapta sa se trezeasca si sa-si reia cursul real al vietii.

Dar realitatea e alta, cruda, nedreapta si de neacceptat. Noi toti in jurul lui: parinti, bunici, frate, iubita… nu putem accepta. 23 de ani, sportiv, hochei, rugby in selectionata lotului national… 1.90 m si 100 kg.

O viata sanatoasa, activa, multe planuri de viitor. Vestea a cazut ca un trasnet. Ne mobilizam toate fortele… Alti medici, alte spitale, alte pareri. Intre agonie si extaz. Doi medici din afara tarii spun ca nu ar fi metastaze. Ne agatam cu disperare. Propun o schema de chimioterapie, apoi o eventuala operatie…? Primul ciclu de chimio. Cosmin a slabit foarte mult. Rezultatul nu e foarte incurajator. Suporta greu tratamentul. Spre final, corpul respinge Cisplatinul. Reactia este violenta. Trebuie schimbat tratamentul. Se incearca alta schema.

In acest timp esofagul se inchide datorita tumorii. Nu se poate alimenta. I se monteaza un stent care ne costa 2000 euro. Peste doua luni, aceeasi problema, impune montarea celui de-al doilea stent. Durerile sunt insuportabile. Stenturile preseaza tumora. Foloseste plasturi de Fentanyl si tot felul de calmante. O alta analiza a tumorii si o veste care ar trebui sa fie „buna”. Tumora are receptori Her2+, deci ar putea primi un component selectiv in chimioterapie, Herceptin (Trastuzumab). Herceptinul, un anticorp monoclonal, amplifica eficienta chimioterapiei.

Dar exista o problema care nu il face accesibil tuturor pacientilor care primesc indicatia: el este acoperit de catre Casa de Aigurari de Sanatate, doar pentru cancerul de san. Altfel, este foarte scump ( o singura sedinta costa 2000 de euro). Familia se mobilizeaza, contribuie fiecare atat cat poate. Trebuie platite consultatii, medicamente, drumuri in tara si afara, stenturi, interventii, Herceptin….Costurile depasesc cu mult posibilitatile unei familii cu venituri medii. In acest timp Cosmin sufera dureri foarte mari.


Noiembrie 2014 – Intamplarea face sa ajungem la un cabinet particular ce se ocupa de studiul si cercetarea medicamentelor de ultima generatie si a tratamentelor inovatoare in oncologie si a ultimelor descoperiri stiintifice in domeniu. Cea care conduce activitatea este o doctorita, doctor in stiinte medicale, cu foarte mult suflet si avida de cunoastere.

Experienta sa in tratarea acestor boli, interesul aratat si mintea deschisa catre nou, au fost cartea de vizita pentru cei de afara. Colaboratoare a unui centru important de studiu si tratament din China, a expus cazul si a obtinut aprobarea pentru tratarea lui Cosmin in GUANGZHOU. Dupa primele investigatii, opinia medicilor a fost aceea ca nu pot interveni chirurgical prin PERCUTANEOUS CRYOSURGERY (o interventie foarte putin invaziva, dar care nu merge pe organele cavitare, precum esofag), dar au propus alte proceduri de tratament putin cunoscute pentru a opri boala din evolutie si a ajuta organismul sa lupte cu ea: PHOTODYNAMIC THERAPY, TUMOR MICROVESSEL BLOCKAGE, DRUG ELUTTING MICROSPHERE si, foarte important, IMUNOTERAPIE.

Timp de o luna de zile s-a lucrat continuu pentru localizarea si diminuarea tumorii si imunoterapie. Procedurile medicale precum PHOTODINAMICTHERAPY, care este aprobata de FDA pentru cancerele cavitare, chimioterapia locala aplicata direct in tumora cu blocarea vaselor de alimentare a tumorii, imunoterapia specifica aplicata au facut ca durerea sa cedeze treptat si Cosmin sa se simta din ce in ce mai bine.

Surprinzator, dupa chimioterapie, efectele secundare au fost minime, s-a putut alimenta si a iesit la scurte plimbari. Perioada de internare s-a terminat cu un rezultat bun. Se propune in continuare chimioterapia cu Herceptin, apoi revenirea dupa trei luni, la o noua serie de tratamente in China.

Sperante sunt, dar posibilitatile noastre materiale sunt tot mai limitate. Fiecare plecare in China, pentru tratament, are un cost de 20-25000 de euro. Cosmin ar trebui sa mearga de patru ori pe an. Cu un ajutor minim din partea celor binevoitori, se poate spera sa-i redam lui Cosmin sansa de a-si realiza visurile.

Daca vreti sa ajutati aveti mai jos extrasul de cont si contul IBAN unde puteti sa faceti donatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *