Actualitate

Teatrul GODOT: EXIT, Pursued by a BEAR – Un spectacol care da o palma toxicitatii masculine

Spread the love

Spectacolul este o comedie neagră, iar adaptarea românească  conține și o serie de date referitoare la violența asupra femeilor în cuplurile din România, adăugând o dimensiune serioasă povestii, devenind astfel și un manifest împotriva violenței domestice. Oana Moșneagu și Denis Hanganu (Tudor din serialul CLANUL de pe PRO TV) sunt actorii care vor da viață personajelor principale, Ana și Dorin. Care e contextul spectacolului?

După ani de abuz, Ana este în sfârșit gata să scape de căsătoria ei cu Dorin. Cu ajutorul celor mai buni prieteni, Măriuca și Simon,  pune la cale un plan inspirat din Hamlet de William Shakespeare, în care personajul principal este forțat să își vadă faptele transpuse într-o  piesă de teatru pentru ca, în final, să își recunoască vina . Spectacolul are la baza textul „Exit, Pursued by a Bear” al scriitoarei americane Lauren Gunderson, unul din cei mai jucați dramaturgi contemporani americani.

➡ Cum s-a vazut spectacolul prin filtrul retinei mele

Este un spectacol care vorbește de drama unei femei care în momentul când află că e însărcinată cu un „animal”, decide să părăsească viața de coșmar pentru a avea grijă de băiețelul ei. Și face asta într-un stil Shakesperian, un teatru în teatru, unde pune agresorul să își confrunte trecutul și prezentul, agresor care la un moment dat e pedepsit.

Textul scoate la lumină drama femeilor naive care cred în cuvinte și clișee, care văd „bunătate” și „masculinitate sănătoasă” la bărbați „distruși de o copilărie toxică” și care replică tot ce au trăit și văzut în viața lor, care duc mai departe cercul violenței, cerc care se transformă într-o linie ca un pattern spre o viață de coșmar.

Textul scoate la lumină drama acelor femei care se visează într-o relație pe vecie cu primul bărbat care le-a spus „cuvinte simple și frumoase” și care sfârșesc în căsnicie să fie privite ca niște crwe și cârpe de șters pe jos. Textul scoate la lumină acele discuții interminabile între prieteni apropiați ai victimei care încearcă pe ea să o salveze iar ea în continuare crede că trebuie să îl salveze pe el.

Textul scoate la lumină acele tulburări când ea consideră că merită tot ce trăiește și că ea e vinovată pentru tot. Textul scoate la lumină aproape tot întunericul din viața a zeci de mii, sute de mii de femei care trăiesc calvarul de a se trezi zi de zi în același coșmar.

Nu e un spectacol simplu. Iar dacă ai cunoscut în familie, printre prieteni povești de acest gen e chiar dureros. Pentru că normalitatea NU ar trebui să arate așa niciodată. Mulțumesc Francesca Simionescu pentru invitație. Felicitări Denis Hanganu pentru performanță.
Au fost momente când parcă auzeam forța și tenacitatea personajului #TudorAchim din serialul Clanul.

Au fost momente când te-am crezut și te-am urât pentru personajul Dorin, pentru toxicitatea masculină din spatele lui, pentru că prin spectacolul tău ai dat „viață” la toate animalele grobiene, care nu doar că ucid din plăcere alte ființe vii, dar lovesc din plăcere și cred că prin posesie și violență, prin frică, fac persoana de lângă ei prizoniera unei vieți de coșmar unde ea nu mai contează, nu mai gândește, nu mai simte pentru ea, unde ea nu mai există.

Au fost momente extrem de dure și grele în spectacol, dar vă las mai jos câteva replici și momente care mi-au rămas salvate pe retină.
„Dobitocule, și ce doreai mă să îți spună, să nu o mai lovești? Și pinguinii înțeleg asta, idiotule!”
„Și te lovește sau doar se poartă ca un cretin? Sincer, nici nu mai știu diferența. E un coșmar. Și cuvintele, și loviturile, totul e un coșmar”
„N-am vrut să te lovesc. Tata o lovea mereu pe mama fără motiv. Eu am avut motiv dar n-am vrut să te lovesc. Hai să trecem peste”
„Da, tu asta ai făcut. Tu ai trecut peste, eu am uitat și așa ai continuat. Tu treceai mereu peste, iar eu încercam să uit”…

Daca vreti sa cunoasteti agenda cand se va mai juca acest spectacol sau alte spectacole accesati acest link – Teatru la Palat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *