Fără categorie

Si elevii de liceu pot merge sa studieze in America cu ajutorul programului FLEX

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992 iar acum se află în cel de-al 24 lea an de existență. În tot acest timp a oferit burse pentru peste 24.000 de liceeni din Europa, Eurasia și Asia Centrală. Programul presupune un an întreg de schimb de experiență pentru tinerii liceeni, în Statele Unite ale Americii.

12003191_886583494728633_4189406268681773938_n

Obiectivul programului este să promoveze înțelegerea reciprocă între cetățenii Statelor Unite și țările din regiune, pentru ca liceenii să învețe mai multe despre SUA și să le prezinte americanilor țările lor de origine. În 2016-2017, aproximativ 800 de liceeni vor învăța în SUA în cadrul programului FLEX. Fiecare bursier va locui timp de un an de zile ca membru al unei familii americane și va studia într-un liceu american.


Liceenii cu dizabilități sunt invitați să participe în această competiție. Aproximativ 20 de liceeni cu dizabilități sunt invitați în SUA în cadrul programului FLEX în fiecare an. Liceenii cu dizabilități selectați trebuie să îndeplinească aceleași criterii ca toți ceilalți participanți în program.

➡ Ce costuri nu sunt asigurate?

⦁ Bursa FLEX NU acoperă următoarele costuri:
⦁ Costurile aferente obținerii unui pașaport
⦁ Cheltuielile lunare neacoperite de alocația modică
⦁ Costurile pentru bagaje extra cantității permise de agenția de transport
⦁ Apelurile telefonice inițiate din SUA către casă inclusiv utilizarea internetului și a e-mailului

➡ Ce presupune bursa?

Bursa FLEX acoperă următoarele:
⦁ Călătoria dus-întors în Statele Unite ale Americii (inclusiv călătoria de acasă la aeroport)
⦁ Alocație lunară modică pentru a-i ajuta pe studenți să participe în activități sociale și să își achiziționeze anumite bunuri personale
⦁ Plasarea, timp de 1 an, în cadrul unei familii gazdă din SUA, selectată și monitorizată atent
⦁ Înscrierea într-un liceu american
⦁ Activități de orientare și consiliere inclusiv pregătire ante-program și post-program
⦁ Activități ce se derulează în comunitățile locale din Statele Unite
⦁ Asigurare medicală, mai puțin asigurare pentru condiții de boală pre-existente și pentru probleme dentare

➡ Cine finanțează programul?

Acest program de burse este finanțat în totalitate de către Guvernul Statelor Unite și administrat de Biroul Educațional și Cultural (ECA) din cadrul Departamentului de Stat, cu finanțare de la Congresul SUA. ECA încurajează înțelegerea dintre cetățenii Statelor Unite și cetățenii celorlalte state.

Programele ECA includ și proiecte educaționale și de training ce promovează legăturile personale, profesionale și instituționale între cetățeni și organizații din SUA și din străinătate. Programul FLEX este sprijinit la nivel local de către cetățeni și licee din Statele Unite ale Americii ce găzduiesc, educă și sprijină liceeni fără a primi vreo compensație financiară.

➡ Cine este eligibil pentru acest program?

În concordanță cu celelalte inițiative sponsorizate de Guvernul Statelor Unite și dedicate promovării cooperării internaționale, competiția pentru bursele FLEX este bazată pe criterii meritorii și deschisă fără niciun cost celor ce îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Aplicanții eligibili trebuie să:

1. Îndeplinească criteriul de vârstă/ clasă de studiu (*aceste criterii mai pot fi modificate până la momentul deschiderii aplicațiilor):

Țară Clasele eligibile* Intervalul eligibil pentru data nașterii Absolvent de liceu
Estonia 10 1 Octombrie 1999 – 15 Iulie 2001 Nu
Letonia 9,10 15 Iulie 1999- 15 Iulie 2001 Nu
Lituania 9 15 Iulie 1999- 15 Iulie 2001 Nu
Polonia 8,9 1 Ianuarie 1999- 15 Iulie 2001 Nu
România 9, 10, 11 1 Ianuarie 2000 și 15 Iulie 2002; Nu*

2. Sunt elevi de liceu la momentul trimiterii aplicației
3. Au o situație academică bună sau excelentă
4. Au studiat anterior limba engleză și demonstrează abilități de folosire a limbii engleze la momentul aplicației
5. Îndeplinesc criteriile privind obținerea vizei SUA
6. Sunt cetățeni într-una din țările participante la program menționate anterior și pot obține un pașaport în țara de origine

Informații despre viză puteți regăsi aici

➡ Cum sunt selectați participanții?

Organizații independente de profesioniști americani în domeniul educației si al relațiilor internaționale din Statele Unite ale Americii vor selecta finaliștii programelor și pe cei ce compun lista de rezervă. Selecția va fi bazată pe criterii meritorii observate atent în urma evaluării aplicației, a scrisorii de recomandare de la un profesor și ținând cont de nivelul de pregătire al aplicantului de a participa la un astfel de schimb de experiență. Liceenilor li se vor solicita adeverințe medicale și trebuie să fie apți din punct de vedere medical pentru a participa în acest program.

Procesul de selecție se va termina în primăvara anului 2016 și toți aplicanții vor primi o notificare a situației lor, până la mijlocul lunii mai 2016. Competențele de limba engleză sunt importante, dar nu reprezintă singurul criteriu de selecție.

➡ Cine nu este eligibil?

Liceenii nu sunt eligibili să aplice, dacă:
⦁ Nu îndeplinesc criteriile menționate anterior
⦁ Au stat în SUA pentru 3 sau mai multe luni în ultimii 5 ani
Familia ei/lui (sau un membru al familiei) :
○ a aplicat sau aplică pentru a imigra în Statele Unite ale Americii
○ plănuiesc să emigreze sau au emigrat deja în Statele Unite ale Americii.

➡ Cum și când să aplici?

Candidații interesați de program și care îndeplinesc condițiile de selecție sunt invitați să completeze o aplicație online preliminară

Reprezentanții Consiliilor Americane vor evalua toate aplicațiile primite și vor stabili lista semifinaliștilor pe parcursul lunii Noiembrie. Semifinaliștii vor primi o aplicație mai complexă spre completare, vor susține un test de limba engleză, vor trebui să redacteze un eseu și vor fi intervievați personal de stafful Consiliilor Americane.

Liceenii interesați pot trimite doar o singură aplicație online într-un sezon de recrutare și pot participa doar la un interviu. Pentru detalii suplimentare contactați biroul American Councils România

➡ Ce se întâmplă după selecție?

După notificarea finală, finaliștiii și cei de pe lista de rezervă, alături de părinții lor vor primi toate informațiile necesare în vederea pregătirii lor pentru deplasare. Aceștia trebuie să notifice în scris reprezentantul American Councils cu vedere la acceptarea bursei, înaintând și orice alte documente necesare.

Liceenii trebuie să demareze demersurile necesare obținerii pașaportului imediat după acceptarea lor în program. Reprezentantul Consiliilor Americane îi va îndruma pe participanții selectați în procesul de obținere a vizei de acces în Statele Unite ale Americii.
În perioada mai- august 2016, organizațiile americane ce se ocupă cu schimbul de experiență vor realiza distribuția participanților în familiile gazdă și vor pune la punct formalitățile de înscriere în liceul american.

În iunie și iulie 2016 bursierii vor participa într-un program de orientare ante-deplasare. Ulterior, în luna august 2016, liceenii vor călători către familiile gazdă din SUA în vederea începerii schimbului de experiență.

Nota bene: Liceenii participanți în programul FLEX trebuie să se întoarcă în țară la finalul programului, la data stabilită de Consiliile Americane. Viza SUA obținută în vederea participării la program nu va fi amendată sau extinsă sub niciun motiv peste data de finalizare a programului.

➡ Care sunt beneficiile participării în programul de schimb?

Programul FLEX oferă liceenilor oportunitatea de a învăța despre oamenii și cultura Statelor Unite ale Americii. Bursierii FLEX joacă de asemenea și rolul unor tineri ambasadorii ce le prezintă americanilor oamenii și cultura țării lor. Astfel, liceenii învăță să aprecieze și să înțeleagă alte culturi, experimentează dezvoltarea personală și independența și devin mai bine pregătiți pentru a fi adulți într-o lume interdependentă și în continuă dezvoltare. Liceeni dezvoltă legături puternice cu familiile gazdă și comunitățile americane, construind legături puternice ce vor dura toată viața. Mulți dintre alumni urmează cursurile unor universități de prestigiu după revenirea lor acasă iar ulterior profesează în domenii în care își pot utiliza abilitățile dobândite pe parcursul șederii lor în Statele Unite.

➡ Cine organizează acest program?

Consiliile Americane pentru Educație Internațională organizează recrutarea, selecția, îndrumarea și planificarea călătoriei pentru programul FLEX. Înființate în 1974, Consiliile Americane sunt o organizație non-profit ce lucrează pentru a îmbunătăți înțelegerea dintre țări, pentru a încuraja indivizii să facă schimb de idei și pentru a dezvolta colaborarea prin educație. Consiliile proiectează, implementează și sprijină programe inovative în Statele Unite, Europa, Eurasia, Orientul Mijlociu, Asia și Africa.

În ultimii 40 de ani, Consiliile Americane au devenit una dintre organizațiile de top în domeniul educației și al trainingurilor. Consiliile administrează mai mult de 30 de programe de schimb de experiență și training, incluzând numeroase programe guvernamentale pentru liceeni, studenți, absolvenți și profesori. Consiliile Americane administrează în mod profesionist programe culturale, profesionale și academice pentru zeci de mii de participanți din Afghanistan, Africa, Eurasia, Orientul Mijlociu, Asia de Sud Est și Europa de Sud Est.

De asemenea, numeroase alte organizații private, non-profit din Statele Unite sprijină programul FLEX. Guvernul Statelor Unite a solicitat acestor organizații să plaseze participanții FLEX în familii gazdă și să organizeze activități locale pe parcursul anului de schimb de experiență.

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *