Fără categorie

Orasul este al TUTUROR oamenilor, nu doar al oamenilor…

Spread the love

Consideri că toate persoanele au dreptul la acces la spațiul public? Atunci semnează petiția ”Acces egal în spațiul public”, lansată de ActiveWatch, și ajută-ne să transformăm spațiul urban într-un loc accesibil tuturor persoanelor, inclusiv celor cu dizabilități. Semnătura ta face diferența!

Semnează petiția noastră online și astfel vom avea toți acces egal în spațiul public!

Prin această petiție, ActiveWatch alături de partenerii săi, le solicită autorităților respectarea demnității umane, implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (ratificată în Parlament în 2010), prin crearea unei instituții publice care să monitorizeze și să creeze condiții de accesibilizare a mediului fizic (accesibilizarea mijloacelor de transport în comun, a străzilor și a unităților publice sau private), a mediului informațional și a instituțiilor de învățământ pentru toate persoanele cu dizabilități, în funcție de tipul dizabilității acestora.

Semnează și tu petiția ”Acces egal în spațiul public” și spune-le astfel că fiecare om are dreptul să aibă acces la școală, la muncă, la mijloacele de transport în comun și la informație. Haideți să arătăm că indiferența nu ne caracterizează, să le arătăm că ne pasă și vrem ca fiecare om să aibă condiții egale de accesibilizare. Primul drept încălcat, prin lipsa accesibilizării, este dreptul de a fi cetățean, membru al comunității, egal în drepturi și obligații cu ceilalți. Lipsa accesibilizării unitare și continue, cu respectarea normativelor tehnice în vigoare, împiedică orice efort de a face prezente sau vizibile persoanele cu dizabilități în spațiul public.

Super-eroi, cei care rămân oameni în ciuda unui oraș care îi este ostil

Cunoaște-o pe Miruna, un super-erou la 19 ani, care visează să devină psiholog. Suferă de tetrapareză spastică și se deplasează zilnic prin București cu scaunul rulant. Știi cât de greu se strecoară un scaun rulant printre mașini? Uneori, este nevoită să meargă pe carosabil, pentru că trotuarul a devenit loc de parcare. Sunt gropi, borduri și mereu multe alte obstacole care îi transformă accesul în oraș într-un labirint. Miruna alături de fratele ei, Rareș, ne arată aventura ÎN SCAUN RULANT – pe gheață.

În prezent, capitala se confruntă cu o problemă reală în ceea ce privește gradul de accesibilizare a mediului fizic și informațional. Bucureștiul este un oraș inaccesibil pentru persoanele cu dizabilități: trotuarele și stațiile de transport în comun de suprafață nu au fost adaptate pentru a permite urcarea, respectiv coborârea persoanelor în scaune rulante, semafoarele nu sunt dotate cu avertizoare sonore în majoritatea intersecțiilor aglomerate etc. În plus, paginile web ale autorităților publice nu au fost accesibilizate până în acest moment pentru a permite accesul la informații persoanelor cu deficiențe de vedere sau cu dizabilități psihosociale.

În acest sens, de-a lungul timpului, ActiveWatch, alături de partenerii săi, a lansat o serie de acțiuni speciale pentru a mări gradul de conștientizare a necesității accesibilizării orașului pentru toți locuitorii săi, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, în cadrul campaniei ”Fără bordură”: acțiunea ”Eroi pentru o zi” (la stația de metrou Unirii), ”Marșul Oraș pentru oameni” (care s-a derulat între Piața Universității și Piața Victoriei din București) și o competiție sportivă în scaune rulante (trei jucători din echipa Motivation România și trei oameni de comunicare au jucat un meci amical de baschet în scaune rulante, în incinta Afi Palace Cotroceni).

Acces egal în spațiul public este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 66382,2 EUR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *