presainblugi
IT&C, Tineri

Istoria browserelor web – de la NSCA Mosaic la Google Chrome

Spread the love

Istoria navigatoarelor web incepe prin anul 1991 cand Tim Berners Lee a pus bazele primului browser web numit NSCA Mosaic care s-a transformat mai poi in Netscape Navigator. De atunci si pana azi au aparut foarte multe browsere printre care si Internet Explorer in anul 1995, Opera in 1996 si Google Chrome in anul 2010.

Pe langa acestea si-au facut aparitia si navigatoare precum Firefox, Safari, Netscape si Mozilla care au concurat cu Internet Explorer inca din anul 2004 pentru o cota de piata. Cu toate astea, Explorer era la vrema aceea cel mai folosit si detinea monopolul pe segmentul acesta cu peste 90% cota de piata. Situatia nu s-a schimbat prea curand, dar pe parcursul a 6 ani ajunge la o cota de piata de 60% si Google Chrome, alaturi de Opera si Firefox iau un foarte mare avant si ajung sa depaseasca foarte curand Internet Explorer pana in momentul in care in ziua de azi acesta a fost inchis si a aparut in locului Microsoft Edge.

Cu toate ca Google Chome este unul dintre cele mai noi browsere aparute, acesta a prins foarte bine la public si le-a detronat pe toate celelalte care aparusera inaintea lui avand o cota de piata de 7% la foarte scurt timp dupa lansare. Ceea ce a ajutat la cresterea foarta rapida a gradului de utilizare este si faptul ca Google a impins Chrome catre utilizatorii folosindu-se de toate serviciile pe care le-a oferit de-a lungul timpului. Astfel, daca faceai un cont nou de mail erai intrebat daca nu vrei sa downloadezi si Chrome si tot asa.

In ziua de astazi astfel de tactici nici nu mai sunt permise. Ba chiar si windowsul trebuie sa ofere utilizatorilor variante de browsere atunci cand este instalat pentru a nu influenta cumva decizia si a veni preinstalat cu un anumit browser. De fapt, daca analizam putin istoria, caderea Netscape Navigator se datoreaza faptului ca sistemele au venit preinstalate cu navigatorul detinut de catre Microsoft si utilizatorii nu mai aveau la dispozitie nici o alegere.

Acelasi lucru s-a intamplat si atunci cand Opera a castigat foarte mult in popularitate in ceea ce priveste navigarea pe desktop. Insa, in cazul acesta, totul a pornit cu preinstalarea sa pe peste 40 de milioane de telefoane mobile, fapt ce a dus la mediatizarea sa si oamenii au inceput sa descarce si varianta pentru PC. De asemenea, a existat preinstalat si pe foarte multe altfel de dispozitive precum consola de jocuri Nintendo Wii.

Tot ceea ce s-a intamplat in istoria browserelor web te face sa te intrebi daca, in ziua de astazi, mai este loc pentru un browser nou tinand cont ca tacticile care au dus la cresterea celor prezentate in articol s-a bazat, in mare parte, pe strategii care nu mai sunt permise in prezent.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *