Actualitate, Social, Tineri

Interiu medical: De vorba cu dentistul – Dr. stomatolog Ruxandra Ciltea

Spread the love

Dr. Ruxandra Ciltea a absolvit in anul 2012 Facultatea de Medicina Dentara din cadrul UMF Carol Davila. Dr. Ruxandra Ciltea reprezinta, in prezent, Clinica Dipa Dent din cartierul Cotroceni, unde impreuna cu echipa de tehnicieni, cauta sa imbunatateasca constant experinta pacientului pe scaunul stomatologic atat in ceea ce priveste estetica dentara, dar si stomatologia generala. Dar povestea in randurile care urmeaza.

 

➡ Cum si de ce ai ales stomatologia?

Din poveștile de acasă, am aflat ca mereu am avut o “fascinație” pentru Dinți, eram deseori găsită în oglinda studiindu-mi dinții 🙂 ulterior, am avut ocazia sa fiu prin preajma unei clinici dentare și am realizat ca îmi place tot ce se întâmplă acolo, ca găsesc satisfacție în a vedea rezultatele tratamentelor și am început sa mă gândesc ca ar fi ceva ce mi s-ar potrivi. De asemenea, m-a atras și independenta pe care acest job mi-o oferă: posibilitatea de a lua decizii, de a-mi face propriul program și de a culege rezultatele proprii munci, nealterate de decizii ale unor terți.

➡ Care sunt cele mai frecvente probleme pe care le intalnesti la pacientii tai in decursul unei luniu?

Cele mai frecvente probleme sunt reabilitările unor consecințe ale unor patologii neglijate multa vreme, din păcate. Un exemplu este lipsa unuia sau a mai multor dinți. În timp, consecințele dinților lipsa devin vizibile și deranjante și din ce în ce mai greu și mai costisitor de remediat.

➡ Iti mai aduci aminte cum a fost in prima zi in cabinet? In ce zona lucrai?

Prima mea zi în cabinet a fost în postura de asistenta. Ca un “semn”, m-am angajat la un cabinet în Cotroceni, unde, ani mai târziu, viața m-a adus din nou si unde sunt si acum. A fost o zi cu emoții, cu așteptări, cu stângăcii, dar cu speranță si cu o motivatie extraordinara de a fi buna, de a arata ce pot si de a absorbi fiecare informație care mi se arata. Mi se parea ceva minunat, sa mă duc la servici, să-mi pun halatul alb si sa știu ca intro buna zi, voi fi de partea cealalata a scaunului în poziția medicului.

➡ Pentru ca povestea ta e despre oameni, despre sanatate, despre preventie, care sunt top 3 obiceiuri care pun in pericol sanatatea danturii?

Da, așa este. În primul rând si, din păcate, foarte “under-rated” este IGIENA. Oamenii nici nu realizează cum o rutina atât de simplu de realizat ii poate scuti de extrem de multe neplăceri. Desigur, exista multi factori de neevitat în apariția problemelor dentare, cum ar fi componenta genetica, insa lipsa igienei orale va duce CU SIGURANTA la o mulțime de probleme foarte grave.

Un alt obicei de care îmi doresc mult ca oamenii sa se ferească, este folosirea dinților la lucruri pentru care ei nu sunt destinați, cum ar deschiderea sticlelor de bere, rupere diverselor obiecte cu dinții etc. Pe scurt, utilizarea dinților ca instrument înlocuitor pentru foarfeca, desfacator sau mai știu eu ce idei le mai apar oamenilor 🙂

Toate acestea sunt urmate de lipsa vizitelor regulate la cabinetul dentar. Lumea iei face analize o data pe an, consuma suplimente alimentare, se duc la control oftalmologic, dar cumva, vizita la stomatolog este mereu uitată. Nu am o explicate pentru acest tip de comportament, tot încerc sa subliniez faptul ca o problema mică are o soluție simpla si necostisitoare. Amânarea duce la amplificarea problemei – ele nu se rezolva NICIODATA de la sine – si, în consecință, la tratamente mai complicate si costuri mult mai mari. Așa ca eu încă nu înțeleg de ce preferam sa neglijăm acest aspect…

➡ Ce inseamna pentru tine o igiena dentara corecta? De cate ori trebuiesc dintii curatati? Pe langa pasta si periuta ce produse nu trebuie sa lipseasca?

Igiena dentară corecta presupune lipsa oricărei depuneri la nivelul suprafetei dinților si lipsa oricărei inflamații gingivale. Simplist – Dinți curați si gingii roz, suple si fără sângerări. Periajul dentar se realizează de doua ori pe zi. Nu mai mult, nu mai putin, nu după fiecare masa, nu doar seara ca am mâncat peste zi, sau doar dimineață ca trebuie sa miros frumos. Asta e standardul.

De aici, igiena poate fi individualizata în funcție de fiecare caz. Purtătorii de aparate dentare au nevoie de periute interdentare, cei care au implanturi trebuie sa folosească cu sfințenie Ata dentară, toți cei de mai sus au nevoie de irigator bucal șamd.

Dar astea sunt rutine recomandate de la caz la caz de către medicul dentist. Cu toate astea, eu consider ca irigatorul sau dusul bucal este un instrument care nu ar trebui sa lipsească nimănui, el fiind folosit după periaj. Puterea apei sub presiune care are acces absolut peste tot este extrem de utila ca si completare a periajului dentar.

➡ Ce meserie aveai daca nu alegeai stomatologia?

Ahhh, foarte greu de zis 🙂 mereu am zis ca eu nu știu si nu vreau sa fac altceva. Am multe hobby-uri, dar care nu cred ca ar face obiectul unui job. Cred ca aș fi fost atrasa de o meserie care presupune lucrul cu animalele, dar nu veterinar pentru ca mi s ar fi frânt sufletul zilnic. De asemenea îmi place foarte mult zona de design interior, de amenajări de tot felul, așa ca poate asta ar fi fost o alternativa, Desi lipsa talentului la desen cred ca mi-ar fi pus ceva piedici.

➡ Care consideri ca a fost de pana acum cea mai mare provocare de cand ai ales aceasta meserie?

Cea mai mare provocare …provocări am zilnic, fiecare pacient nou e o provocare. Cea mai mare cred ca a fost la început, când fiind foarte tânără m am lovit de lipsa neîncrederii bazate doar pe varsta. Eu când am terminat facultatea am început imediat sa mă instruiesc pe tehnologii foarte noi, foarte moderne si cred ca părea ciudat ca o persoana atât de tânără face niște lucruri care erau considerate o Inovație în domeniu.

Nu a fost ușor sa pătrund în piața, mai ales ca eu am început direct pe cont propriu, nu am fost angajata în vreo clinica de prestigiu care sa mă ajute sa mi construiesc o imagine. O alta provocare de care mă lovesc zilnic este zona financiară, în România încă exista mentalitatea de “dincolo e mai ieftin” fără sa fie pus în balanță raportul preț calitate.

➡ La final, ultima intrebare. Un mesaj pentru persoanele care au frica de dentisti. Cum le convingi sa vina in cabinetul tau?

Incerc sa le explic ca tehnologiei, si substanțele moderne fac din durere o istorie. Avem toate mijloacele prin care sa asiguram confortul pacientului atât în timpul manoperelor de tratament, cât si acasă, prin medicația potrivită. În plus, le spun ca eu sunt o persoana foarte comoda si ca nici pentru medic nu este ușor când pacientul nu sta perfect liniștit pe scaun, așa ca am un interes direct în a elimina orice durere si evita orice disconfort de acest gen 🙂 de obicei, argumentul asta e cel câștigător :))

Dr. Ruxandra Ciltea

📞 0720118771

Mail: dr.ruxandra.ciltea@gmail.com

Ig: dr.ruxandraciltea

Fb: Dr. Ruxandra Ciltea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *