Fără categorie

GOOSEBUMPS – Cat de intens trebuie sa scrii ca acele ganduri sa fie REALE ?

Spread the love

Si cu aceasta recenzie sa incheie oficial Dracula Film Festival.

GOOSEBUMPS, dupa trailer si dupa unii critici din America, mi-a creat impresia ca voi vedea un film de genul animatie/3D/efecte speciale/SF, un fel de JUMANJI, doar ca aici avem in loc de un joc antic, carti vrajite.

goosebumps-top-142929

Doar ca e mai mult de atat. Intr-adevar, avem chestii hidoase, zombie, strigoi, insecte uriase si alte monstruozitati ambulante, avem efecte speciale, avem o poveste, avem acel film care pare de week-end, dar, e mai mult de atat! O sa intelegeti de ce!

Goosebumps e povestea unui scriitor care a avut o copilarie chinuita. Pentru ca a fost marginalizat de copii, vecini, lume, societate, a inceput sa scrie carti de groaza cu o asa mare ura incat personajele sale au prins viata in REALITATE.

Da stiu, suna imposibil, fabulos, SF, aiurea, dar sa privim dincolo de partea ireala. Morala e ca trebuie sa intelegem ca de multe ori cuvintele sunt mai grele decat orice rana si pot durea mai tare decat orice taietura. Daca esti lovit de masina, daca esti impuscat in umar, daca iti pierzi un deget, acele dureri, cu timpul, se vindeca si se repara.

Dar daca cuvintele tale otravesc atat de tare o persoana, acele rani nu se mai vindeca sau se vindeca greu. Cuvintele, spre deosebire de ranile fizice, au puterea sa atace pe ambele planuri. Te pot modifica fizic, sa te faca trist, sa intri in depresie, sa iti cauzeze probleme gastrice, sa iti scada glicemia, si te afecteaza psihic.

Eu stiu ce spun pentru ca am ranit persoana pe care am iubit-o cel mai mult si pe care o iubesc inca tacut, sugrumat, adanc, invizibil, firesc, nefiresc, printre lacrimi, printre zambete, in timp ce alerg, in timp ce stau, in timp ce scriu despre filme, in timp ce ma duc la petreceri. Da stiu, o sa spuneti cat de dureroase pot fi acele cuvinte. Mare chestie, ai injurat, toate lumea o face.

Paradoxul cuvintelor care dor tocmai de aici vine. Injuraturile si invectivele da, suna aiurea, arata o lipsa de respect fata de persona iubita dar stiu multi prieteni, cupluri care la stari de nervi mai exagereaza cu vocabularul. Eu vorbesc de acele cuvinte care iti intra in inima, in oase, se topesc in vene si care, daca le rostesti unor oameni straini nu o sa insemne nimic. Repet eu stiu ce spun.

Asta e ideea filmului. Gandurile negative au o forma atat de distructiva incat se pot materializa in „creaturi monstruoase” chiar daca n-au nume de genul – Bestia de zapada, sau Calugarita Uriasa. Fiecare poate sa creeze din cuvinte creaturi atat de hidoase incat sa distruga totul. La mine a fost un SMS inept trimis la ceas tarziu de noapte. Daca as rescrie acest text aici (NU O SA O FAC), multi o sa zica ca exagerez ca e d0ar o ineptie. Dar acele cuvinte, chiar daca par banalitati, nu contin invective, la modul in care au fost formulate, pentru EA, cea de atunci si acum, a insemnat enorm si am ranit-o enorm. Nu intru in detalii pentru ca nu asta e subiectul.

Idee e alta. Filmul ar trebui sa te puna pe ganduri pentru ca, daca vrei, vei intelege cat de puternice sunt cuvintele si cat de necontrolata e forta lor.

Film distribuit de Intercom. In curand in Cinema!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *