Atelier de Idei

eXclusiv presainblugi! Cristina Pocora: Femeia si barbatul TREBUIE sa fie parteneri

Spread the love
Our Score
Our Reader Score
[Total: 0 Average: 0]

5257Cristina Pocora nu mai are nevoie de nici o prezentare, dar daca sunt printre voi tineri cu aspiratii liberale care, din pacate, nu o cunosc isi pot repara greseala aici.

Dincolo de aceasta laconica prezentare, vreau sa va spun ca am avut onoarea sa o cunosc pe Cristina la o reuniune a Bloggerilor Liberali iar senzatia pe care mi-a lasat-o a fost de „naturala 100%”, atitudine sanatoasa pentru PNL pentru ca aceeasi atitudine o abordeaza si Alina Gorghiu.

Ce inteleg eu prin a fi natural 100%? Inseamna a vorbi cu toti oamenii la fel lucru extrem de apreciat in zilele noastre cand avem marinari care au ajunsi capitani de nave cu nume de tara sau cand avem nuti fustime cu mapa de demnitar si patalama de ministru. Dar sa lasam PH din cuvinte sa nu mai coboare sub 7 si sa trecem la interviul propriu-zis. Merita citit!

PresainBlugi: Potrivit cartii tale de vizita iti desfasori activitatea in Camera Deputatilor in cadrul Comisiei pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati. Crezi ca in prezent, la 20 de ani de la Revolutie se poate vorbi in Romania de egalitate de sanse pe plan social intre femei si barbati?

Cristina Pocora: Categoric nu. Problema nu este exclusiv doar in cazul Romaniei, ci este un subiect extrem de actual si in dezbaterea celorlalte state europene, sigur, fiecare in stadii diferite. In cazul Romaniei sunt foarte multe lucruri de facut.  Desi la prima vedere multi sunt tentati sa spuna ca exista egalitate de sanse si tratament intre femei si barbati in Romania, va propun ca atunci cand aveti ragaz sa va ganditi la urmatoarele trei  lucruri:
-mentalitatea noastra legata de impartirea rolurilor in familie – „barbatul este capul familiei, el trebuie sa munceasca, sa aduca bani in casa, iar femeia trebuie sa faca de mancare, sa faca curatenie, sa se ocupe de copii, batrani….”  – de ce femeia si barbatul nu pot fi parteneri, de ce nu pot face amandoi, impreuna aceste lucruri, de ce nu se pot dezvolta amandoi egal atat pe plan personal cat si profesional?
– inegalitatea de pe piata muncii si a salarizarii – exista zone profesionale populate in majoritate cu angajate (sanatate, educatie, administratie).  Cu toate acestea  managementul este format in majoritate din barbati. De ce avem mai multi sefi barbati, chiar si in sectoarele dominate de forta de munca feminina? Mergand mai departe, aceasta situatie determina si diferentieri de salarizare.
– Parlamentarii Romaniei sunt alesi pe baza criteriului reprezentarii geografice (impartirea mandatelor pe judete). Daca populatia din fiecare judet trebuie sa aiba un numar de reprezentanti in Parlament de ce sa nu avem si  o reprezentare pe sexe a populatiei Romaniei?

cristina-pocoraStiu ca v-am starnit asa ca va astept pe http://blog.cristinapocora.ro pentru a discuta multiplele aspecte ale acestei problematici.

Presainblugi: Care sunt cutumele care diferentiaza Romania fata de alte state din spatiul comunitar la capitolul egalitate de sanse si aici nu ma refer doar la raportul femei-barbati ci si la raportul tineri-batrani sau tarani-oraseni???

Cristina Pocora: Un rol determinant il are cultura/mentalitatea noastra.  Si cei 45 de ani de comunism si-au lasat o amprenta puternica. Chiar si abordarea post decembrista a dezvoltarii Romaniei sub presedintia lui Ion Iliescu a contat si conteaza foarte mult in ecuatia prezenta.  Sunt multe lucruri pe care trebuie sa le schimbam  si in care noi, generatie tanara, care nu avem „amintiri din comunism” trebuie sa ne implicam, sa ne spunem cuvantul.

Presainblugi: Si pentru ca am vorbit destul „serios” sa trecem la un tir de „intrebari in blugi”. Cand ai purtat prima pereche de blugi?

Cristina Pocora: In clasa a V-a, dupa Revolutie, cand pe piata galateana au patruns blugii turcesti. Astazi, cand am dificultati in a alege cu ce sa ma imbrac, situatia se rezolva brusc: blugi si camasa/ sacou, blugi si tricou, …🙂

Presainblugi: Ce muzica asculti atunci cand nu faci politica?

20090802165009349_2Cristina Pocora: As spune ca nu poti face politica dupa program. Din punctul meu de vedere politica ar trebui sa devina o profesie, sa te pregatesti  pentru a deveni  om politic. Cred ca din momentul in care iti asumi o candidatura sau o demnitate publica trebuie sa fii atent la comportamentul tau 24 din 24 de ore. Orice derapaj al tau, ca si persoana, inseamna o pata pentru institutia pe care o reprezinti  si o jicnire la adresa celor pe care ii reprezinti.
Pe scurt, imi place Muzica. Sunt fan al Festivalului George Enescu sau „Mozart Rocks”, am fost la concertul Madonnei, pentru a vedea un super spectacol, dar am fost dezamagita,  am fost la concertul AC&DC pentru a vedea o legenda, si a fost Superrrr tare! Ascult acum in masina un CD cu Margineanu, dar am si Shakira, David Bisbal sau Loredana Groza. Cand iesim la restaurant cu prietenii mergem fie la un restaurant unde se canta muzica live (Ozana Barabancea) fie la restaurante unde canta lautari adevarati.

Presainblugi: Daca ai avea „6 luni” de vacanta, ce concerte nu ai rata si ce filme ti-ar placea sa vezi?

Cristina Pocora: Nu vreau sa am o vacanta de 6 luni. Nu rezist atat! Maximum tolerat de vacanta ar fi doua saptamani (si am timp sa ma si plictisesc). Pe langa filme si muzica, in planul de vacanta sunt prinse si ore bune de somn si sport. La lista muzicala prezentata mai sus pot sa mai adaug ca merg la concertele la care sotul meu are invitatii. 🙂  In materie de filme, avem cont la un centru de inchiriat filme, si in fiecare week-end inchiriem cel putin doua filme – unul mai „greu”, „cu poveste” si altul „sirop” sau de „duminica seara”.

Presainblugi: Un mesaj pentru tinerii care nu sunt tentati de viata politica din Romania

Cristina Pocora: Nu-i condamn. Pe scena politica actuala este atata zgomot si culoare incat nu se mai vede substanta,  „acel bine public” pe care ar trebui sa-l vizeze actiunea politica. Din pacate, politicul ne influenteaza nepermis de mult viata de zi cu zi, si mai ales viitorul nostru, al tinerilor. Or, la acest lucru nu prea putem sa mai ramanem pasivi. Este viitorul nostru, al copiilor nostri si trebuie sa ne implicam serios si responsabil in alegerea conducatorilor, a celor pe care ii delegam sa conduca acest stat. Daca nu vom face acest lucru va trebui sa privim neputinciosi la tot ceea ce decid altii pentru noi in ceea ce priveste sistemul de educatie, sistemul sanitar, infrastructura de transporturi, infrastructura serviciilor, dezvoltarea personala sau chiar drepturile si libertatile noastre.

Bogdan Daradan

0 gânduri despre „eXclusiv presainblugi! Cristina Pocora: Femeia si barbatul TREBUIE sa fie parteneri”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *