Fără categorie

Cum se nasc elitele Romaniei 2020 azi, rescriind ISTORIA…

Spread the love

Am fost recent invitat in cadrul proiectului ARC 2011 si in cadrul Scolii de Vara de la Sulina s-a discutat destul de aprins despre manualele de Istorie ale Romanilor si situatia lor din Basarabia. Vlad Durnea s-a exprimat cu privire la acest subiect, senatorul Viorel Badea si Eugen Tomac au adus argumente in aceasta directie, iar Dan Dungaciu a acordat un interviu publicatiei online basarabeni.ro, intr-o completare a afirmatiilor presedintelui Traian Basescu care a condamnat gestul AIE de la Chisinau cu privire la manualele de istorie.

Prin urmare, eu propun spre dezbatere Structura Manualului de Istorie a Romanilor de Pretutindeni. Ce vreau prin acest demers!? Vreau sa se vada ca noi, asa cum spunea Natalia Ciobanu si Bogdan Gavrila, suntem elitele de acum, suntem elitele din 2020. Nu putem sa vrem sa devenim oameni politici daca nu incepem de azi sa ne construim ca politicieni. Nu putem sa devenim lideri de opinie daca nu ne exprimam acum. Nu putem sa avem credibilitate in societate daca nu ne castigam de azi credibilitatea indiferent ca vom deveni oameni politici, activisti in ONG-uri, profesori, doctori, ingineri sau jurnalisti. Prin urmare, vreau ca fiecare dintre voi sa vina cu o propunere de structura de Manual de Istorie care sa se adreseze atat romanilor din teritoriile actuale ale Romaniei, cat si romanilor din Diaspora din regiuni precum Basarabia, Bucovina, Timoc si altele. Nu putem sa lasam lucrurile doar in mana autoritatilor. Cineva se plangea la Scoala de Vara ca degeaba depune eforturi Statul Roman de a oferi Manuale de Istorie a Romanilor tinerilor din Basarabia cand nu sunt profesori care sa predea. Eu va intreb? Ati avut nevoie de profesori sa descoperiti primul sarut? Ati avut nevoie de profesori sa invatati sa iubiti, sa va indragostiti? Ati avut nevoie de profesori ca sa va traiti tineretea cand dansati pe plaja? Prin urmare, asa cum ati invatat singuri de la viata cum sa va traiti viata, de ce sa nu invatati singuri sa va cunoasteti propria istorie, propria identitate. Mai mult decat atat. Avem facebook, avem skype, avem twitter. De ce nu am cauta sa invatam de la jurnalisti, de la istorici, de la oameni politici care sunt deschisi spre web 2.0? Asa cum folosim facebook ca sa urcam fotografii cu noi, haideti sa folosim facebook-ul pentru a REVOLUTIONA cu adevarat comunicarea. Sa dezbatem si sa cream primul Manual de Istorie a Romanilor de Pretutindeni. Fiecare din voi, roman din diaspora oriunde ar fi ea, cunoaste mai bine decat restul istoria propriului loc…Astept un semn de la voi pentru ca istoria ne-a invatat ca in fiecare zi putem scrie ISTORIE…

Stiu ca poate parea acest demers utopic si pur idealist…Dar tot utopica a fost si ideea ca omul poate sa zboare pana a aparut Traian Vuia…Tot utopica a fost si prezenta OMULUI pe Luna, pana cand nu s-a nascut Conrad Haas pentru ca trebuie stiut ca Rachetele expediate de la Cape Kennedy şi aripile „Delta” au fost inventate la Sibiu încă din 1555! Racheta spaţiala cu trei etaje de carburant solid („model Cape Kennedy”) a fost inventată în 1529 şi trimisă în spaţiu cu succes în 1555, în prezenţa a mii de spectatori. Performer: Conrad Haas, şeful Depozitului de Artilerie de la Sibiu (1550‑1570). Această informaţie şi următoarele provin dintr‑un vechi manuscris descoperit de prof. Doru Todericiu, în 1961, la biblioteca din Sibiu. Lista invenţiilor menţionate în manuscris conţine: rachetă cu două etaje de ardere (1529); rachetă cu trei etaje (1529), baterie de rachetă (1529), căsuţă zburătoare (1536), experimentarea principiului arderilor necesare la racheta cu mai multe etaje (1555), utilizarea aripioarelor de stabilizare având forma literei delta (1555)…informatii complete aici Prin urmare, daca romanii de atunci au putut putem si noi!

P.S.: Un  cantec cat o istorie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *