Fără categorie

Alina Iancu, REVINO – Pentru ca orice vin incepe cu o poveste, iar orice poveste are nevoie de un povestitor de vinuri

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

12662633_1116480938375618_4499356902910555084_n

Alina Iancu este pasionată de calatorii, fotografie și vinuri. În 2011 a ieșit pentru prima dată la barurile de vin din București și tot atunci a început primele călătorii la cramele din România. Asa incepe inceputul. Au urmat apoi fotografia cramelor din tara, peisajele din jurul lor şi vinurile.

„Cred că în România există un potenţial enorm de dezvoltare pentru sectorul de turism viticol. Am dezvoltat proiectele CrameRomania.ro (singura bază de date bilingvă – română şi engleză – a cramelor din România), Revino.ro (agregator de tip Trip Advisor al cramelor si magazinelor specializate de vinuri – vinoteci si restaurante – din România) şi am organizat primul salon de vinuri cu accent pe turism viticol de la noi din ţară – REVINODescoperă vinurile din România.

➡ Si a fost Târgul de Vinuri de la Novotel. Cum s-a născut ideea acestui targ si care a fost feedback-ul de la clienți si expozanți?

Salonul de vinuri REVINO – Descoperă vinurile din România a avut loc în perioada 14-16 mai în centrul Bucureștiului, la Hotel Novotel Bucureşti. La eveniment au fost prezenți 19 expozanți, crame mici şi mijlocii din România, dar si internationale care au prezentat vizitatorilor peste 100 de vinuri premium. În acelaşi timp, reprezentanţii cramelor le-au povestit celor prezenţi despre posibilităţile de a practica turism viticol la noi în ţară astfel încât România să devină una dintre destinaţiile preferate pentru acest sector.

A fost o oportunitate bună de promovare pentru un sector încă subdezvoltat la noi în tară, dar cu potenţial mare de creştere. Cramele au fost foarte mulţumite de experienţa pe care au avut-o la nivel de organizare şi de nivelul discuţiilor cu vizitatorii – informaţii obţinute în urma unui sondaj realizat în rândul reprezentanţilor cramelor care au fost prezenţi în cele trei zile ale REVINO – Descoperă vinurile din România.

➡  În cadrul acestei prime ediții ai avut un masterclass despre turismul viticol. Cum vezi tu acest segment când vorbim de România?

Turismul viticol, cunoscut și sub denumirile de oenoturism sau enoturism, reprezintă mai exact circuite organizate la crame, cu prezentarea proceselor tehnologice, vizite în vii, degustări de vin ghidate și cazări la crame sau în apropierea acestora.

În România, turismul viticol cunoaște o dezvoltare semnificativă, ajutat de investițiile realizate de crame și de cererea din partea clienților pentru acest tip de călătorii personalizate și orientate către experiențe. Potențialul de dezvoltare este mare, pasionații de vin fiind atrași de vizitele în vii și în crame, de discuțiile cu oenologi și, nu în ultimul rând, de peisajele care pot fi descoperite în țara noastră.

Au început să se recondiționeze conace vechi din apropierea podgoriilor care au fost transformate în spații de cazare sau săli de degustare. De asemenea, încercăm să facem cunoscute și obiectivele turistice din apropierea cramelor pentru a oferi o experienta completă turiștilor.

➡  Ce trasee recomanzi când vorbim de vizite la crame din tara noastră?

Două zone viticole compacte, bine dezvoltate din punt de vedere al turismului viticol sunt Dealu Mare şi Drăgăşani. Aici găsim cea mai mare concentraţie de crame si locuri de cazare la crame sau foarte aproape de acestea. Dar și în celelalte zone viticole se pot organiza vizite la crame care pot fi completate de vizitarea altor obiective turistice.

➡  Ai în plan în această perioadă excursii la crame? Poti să-mi detaliezi câteva proiecte?

Excursiile la crame se pot organiza pe tot parcursul anului, dar cele mai atractive peisaje sunt în perioada aprilie – noiembrie. Eu organizez constant plecări pentru grupuri de 8-20 de persoane, care pot fi de o singură zi sau de mai multe zile cu cazare şi mese asigurate.

➡  Ce au vinurile din România în plus față de Vinuri din Franța, Italia și de ce mai au nevoie?

Avem soiuri autohtone care merită încercate, dar cel mai important lucru este educarea consumatorului român.

➡  Un mesaj către cititori…

Îi invit pe cititori să deguste cât mai multe vinuri româneşti şi să viziteze cât mai multe crame. Cu siguranţă vor fi uimiţi de experienţele pe care le pot trăi la noi în ţară, de peisajele pe care le vor descoperi şi de poveştile pe care le vor afla.

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.