Fără categorie

Alice in WonderLand2: 3 IDEI esentiale despre viata pe care le inveti din film si care incep cu…Si totusi timpul

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Am vazut Alice in Wonderland2 –  Through the Looking Glass si am pastrat cateva idei. Dincolo de efectele speciale demne pentru un ecran IMAX, dincolo de CGI, fantasy, culori ametitoare, decoruri bucolice, zambete stravezii de pisica vargata, actori ( Johnny Depp, Anne Hathaway, Andrew Scott, Mia Wasikowska, Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen), filmul e o lectie de viata, o lectie de filozofie kantiana despre…TIMP.

1401x788-alice__01

Sursa foto: www.rollingstone.com

Cu siguranta ca sunt mult mai multe lectii si idei care vor ramane in memoria voastra dupa ce o sa vedeti acest film, dar eu am retinut cel putin TREI, si simt ca sunt cele mai relevante. Va invit intr-o calatorie insolita spre NICAIERI, intr-o calatorie fulminanta la limita dintre real si ireal pentru ca asa cum spunea palarierul din film – Cine poate spune cu certitudine unde se termina un vis si unde incepe realitatea, de unde stim ca viata e reala si nu invers?

➡ Si totusi TIMPUL nu uraste pe nimeni si nu fura NIMIC

Auzim de multe ori voci in jurul nostru care urasc timpul, urasc ziua de luni, trezitul de dimineata, despartirile…Indiferent ca TIMPUL e un el, un zeu, e Dumnezeu, Karma, Energie, Timpul nu uraste pe nimeni. Nu curge mai incet pentru un calugar budist si nici nu alearga bezmetic pentru un corporatist.

Perceptia noastra raportata la timp se schimba odata cu trecerea timpului. Copil fiind, imi aduc aminte cate lucruri puteam realiza intr-o zi. Azi am impresia ca totul s-a comprimat si ca 24 de ore sunt de fapt 14-16 ore. Dar timpul curge la fel si nu uraste pe nimeni. Atunci cand uram timpul ne uram pe noi, pentru ca el va sufla pentru toti la fel: TIC-TAC!

Daca in Alice, Timpul e un el, in viata noastra poate fi orice. E o scena apoteotica cu ceasurile unor oameni vii si ceasurile unor oameni aparent morti. Cei vii sunt imprastiati in infinit, fiecare dintre ei asezat aparent haotic pe bolta neantului. Cei morti stau cuminti in aceeasi pozitie pentru ca TIMPUL si MOARTEA nu iarta pe nimeni si nu face favoruri nimanui. Toti suntem egali in fata mortii si a timpului. Ambele „personaje” vin firesc si pleaca la fel de firesc si singurele limite suntem noi…

maxresdefault

➡ SINCERITATEA – poate schimba Timpul…

TIMPUL nu se opreste si nu curge mai repede sau mai incet. El exista. Dar emotiile sincere pot schimba TIMPUL in sensul ca perceptia noastra despre timp poate fi pervertita sau colorata. Povestea celor doua surori rivale din Lumea de Nicaieri are un substrat moral si firesc, lucru pe care il avem si noi in viata noastra.

Cu siguranta majoritatea dintre noi am facut greseli in copilarie si cu siguranta ca mai gresim si azi, dar una dintre lectiile pe care o invatam cel mai greu cand suntem mici este asumarea, mai ales cand ai frati sau surori.

Si azi, adulti fiind, tindem sa dam vina pe altii, pe TIMP, pe karma, pe ghi-ni-on, dar singura vina e la noi. Primul pas. Sa invatam sa fim sinceri cu noi insine si cu cei din jurul nostru. Cel mai greu e sa-ti ceri iertare, sa iubesti si sa fii sincer…

Alice (Mia Wasikowska) returns to the whimsical world of Underland and encounters Iracebeth, the Red Queen (Helena Bonham Carter) in Disney's ALICE THROUGH THE LOOKING GLASS, an all-new adventure featuring the unforgettable characters from Lewis Carroll's beloved stories.
Alice (Mia Wasikowska) returns to the whimsical world of Underland and encounters Iracebeth, the Red Queen (Helena Bonham Carter) in Disney’s ALICE THROUGH THE LOOKING GLASS, an all-new adventure featuring the unforgettable characters from Lewis Carroll’s beloved stories.

Sursa foto: playtech.ro

➡ Respecta fiecare clipa, fiecare secunda ca sa intelegi TIMPUL

Desi e o scena SF, Fantasy, ireala, numiti cum vreti momentul, ideea e geniala. Secundele, clipele, par „idioate”, „banale”, marunte, dar uitam ca din ele sunt compuse minutele, iar minutele compun ore. Concret, daca nu invatam sa respectam clipa cu siguranta ca nu vom stii sa respectam o ora din viata noastra si cu atat mai putin sa pretuim sau sa intelegem o zi. Acum totul pare un tren mult prea departe, dar ma intreb retoric, in momentul in care stiu ca timpul se apropie de ultimul TIC-TAC, oare atunci vom intelege greutatea unei SECUNDE? Cand vom privi ceasul si ne vom dori inca o SECUNDA?

Repet, filmul e tulburator si daca povestea lui e pentru copii, efectele speciale, personajele, substratul e pentru noi, cei ce ne consideram adulti…

Din 27 mai in Cinema in format 3D, IMAX 3D si 4DX. Productie distribuita de CineForum si RanEvents.

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.