Upset,Thoughtful,Female,Millennial,Student,Sit,At,Desk,Unable,To
Tineri

11 metode de a sedimenta informațiile necesare pentru BAC

Spread the love

Sunt multe examene pentru care este necesar ca elevul sau studentul să memoreze multe informații. Memorarea cunoștințelor pentru o disciplină poate fi dificilă, dar este cu atât mai complicat atunci când ai în față un examen complex cum este bacalaureatul. Nu puțini sunt cei care cred că nu au o memorie suficient de bună care să le permită promovarea anumitor examene. Din fericire, de o bună memorie se bucură toți cei care își antrenează și își dezvoltă capacitățile de memorare. Există metode de memorare care permit reținerea unor informații pe perioade mari de timp și antrenarea unei gândiri superioare.

Iată care sunt cele mai bune strategii de memorare pe care le poți folosi în cazul unor examene importante, cum este de pildă bacalaureatul:

  • folosește testele de bac pentru limba și literatura română, dar și pentru celelalte discipline: în acest fel înțelegi mai bine care vor fi cerințele, pe ce trebuie să pui accent și care sunt lucrurile pe care trebuie să le aprofundezi.
  • acordă timp pentru a înțelege informațiile: este mult mai ușor de memorat informații pe care le înțelegi decât pe cele pe care nu le înțelegi.
  • creează conexiuni între ceea ce înveți în prezent și ceea ce deja știi: este mai dificil să reții ceva ce nu are legătură cu cunoștințe mai vechi.
  • recapitulează ceea ce înveți peste zi înainte de culcare. Este posibil ca informațiile să se sedimenteze în cursul nopții.
  • dormi suficient: un somn de calitate este benefic atunci când este vorba despre învățare și memorarea informațiilor. Rolul somnului în procesul de învățare și memorare a informațiilor este important atunci când este vorba despre memoria pe termen scurt, sau memoria pe termen lung.
  • testează-te singur: amintește-ți în mod activ informațiile. Pune întrebări și forțează-te să-ți amintești ceva fără să te uiți pe note sau în manual.
  • nu învăța în ultima zi toată materia și lasă-ți zile pentru recapitulare.
  • scrisul ajută memoria: există o legătură între creier și mână. Învățatul presupune nu numai repetarea unor cunoștințe până ce acestea sunt reținute, ci și sintetizarea informațiilor.
  • folosește „ochiul minții”: majoritatea oamenilor îl au. Este vorba de fapt despre capacitatea de a vizualiza imagini care ne ajută să ne amintim informații. Aceasta este o metodă foarte eficientă în procesul de învățare.
  • împarte materia: este mai ușor să gestionezi materia pentru bacalaureat pe secțiuni, mai ales că ai destul timp la dispoziție s-o aprofundezi. Fă-ți un plan pe care să-l respecți în fiecare zi.
  • organizează spațiul de lucru: ca să poți îmbunătăți memoria, trebuie să te poți concentra, iar distragerile nu ajută deloc. Asigură-te că spațiul tău de lucru nu este dezordinat și ai în imediata apropiere toate materialele de care ai nevoie pentru sesiunea de studiu.

Important de știut:

  • Creierul tău își amintește mai ușor informații atunci când există o asociere între ele.
  • Învățarea nu presupune memorarea multor informații pe care nu le înțelegi sau care nu pot fi folosite la nimic.
  • Memoria presupune exercițiu. Mulți elevi au probleme cu memoria pentru că ei nu învață constant. Pe măsură ce examenul se apropie, își dau seama că nu pot reține toate informațiile necesare.
  • Întrebarea corectă nu este cum să memorezi mai repede textele pentru examen, ci cum să-ți folosești mai eficient memoria în timp ce studiezi. Răspunsul este simplu: învățând periodic, secvențial. Cu cât recapitulezi informațiile mai des, cu atât mintea ta va fi mai antrenată și-și va aminti mai ușor.

Amintește-ți că este important să respecți cât mai multe dintre aceste recomandări și de asemenea trebuie să înveți să-ți gestionezi corect timpul. În acest fel nu doar că vei memora niște informații pe care le vei uita a doua zi după examen, dar vei reuși o aprofundare a subiectului, iar acest lucru te ajută pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *