Fără categorie

Zestrea – pentru ca o competitie internationala despre vinuri romanesti trebuia sa lase o zestre mostenire

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Proiectul cultural Zestrea” by Liliana Ţuroiu a fost luna aceasta, partener la cel mai mare concurs internaţional de vinuri din Europa de Est, International Wine Contest Bucharest.

Zestrea premiata la International Wine Contest

Piese preţioase din colecţia „Zestrea”, inspirată de straiele medievale ale „domniţelor si doamnelor de altă dată” (Adina Nanu) şi de motivele iilor româneşti tradiţionale au fost prezente pe 8 iunie la Gala de Premiere I.W.C.B., în somptuosul cadru al Palatului Bragadiru.

➡ ZESTREA ETNOGRAFICĂ ŞI OENOLOGICĂ ROMÂNEASCĂ

„Zestrea” by Liliana Ţuroiu este mai mult decât o colecţie de veşminte: este un proiect cultural de promovare a identităţii naţionale, cu un puternic caracter educaţional, încurajând dialogul intercultural şi adresat celor preocupaţi de cultură, tradiţie şi modă.

Proiectul cuprinde atât colecţia vestimentară modernă, inspirată din costumul tradiţional românesc, cât şi un album de artă şi costum, ale cărui fotografii au fost realizate în cel mai vizitat obiectiv turistic românesc, Castelul Bran.

Nu întâmplălor, deci, zestrea românească etnografică, cea culturală şi cea oenologică s-au întâlnit, printr-un parteneriat de succes, la cea de-a 13-a ediţie a International Wine Contest Bucharest.

Promovând an de an vinurile de calitate, I.W.C.B. este cel mai important concurs international de vinuri din Europa de Est, organizat, la inițiativa ONVPV, de către ASER Wineconsulting în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), sub înaltul patronaj al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV).

Late Media Lunch. Naan Food&Drink Studio. 23 mai 2016 (4)

Renumitul concurs s-a desfăşurat anul acesta la Focşani, în zona viticolă a Vrancei, iar Gala de Premiere a avut loc în Bucureşti, pe 8 iunie, la Palatul Bragadiru.  4 zile de concurs. 450 de medalii, dintre care 187 au revenit României. 1.495 probe, atât din România, cât şi internaţionale. 32 ţări înscrise cu probe în concurs. 37 de judecători din 19 ţări (21 juraţi străini şi 16 români). 1 pasiune comună: oenologia.

Vinurile din România, Moldova și Italia s-au plasat în fruntea clasamentului, Marea Medalie de Aur IWCB 2016 revenind, cu mândrie, unui vin din România (Tămâioasă Românească 1975, produs de Staţiunea Pietroasele) şi unui vin din Moldova (Chardonnay 2013 Botrytis, produs de Château Vartely).

În cadrul Galei I.W.C.B. de la Palatul Bragadiru, designerul român Liliana Ţuroiu, Lector Universitar Doctor în cadrul Departamentului de Modă al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, a primit o Distincţie Specială pentru susţinerea şi promovare costumului tradiţional şi a elementelor autentice româneşti prin “Colecţia Zestrea”.

Ca un adevărat ambasador al turismului şi al valorilor româneşti, Liliana Ţuroiu a sprijinit întotdeana cultura românească prin expoziţiile sale de artă şi costum contemporan, ca şi prin numeroase conferinţe susţinute în cadrul unor prestigioase instituţii academice.

Este cazul prelegerii “Romanian Traditional Blouse, IA – Cultural Identity Passport”, susţinută în mai 2015 la Universitatea Sapienza Roma şi la Bucureşti, în cadrul congresului internaţional “Trans-Form in Art Education”.

Iar acest periplu cultural, care promovează frumusețea sufletului românesc exprimată prin culoare, textură și simboluri, va continua în septembrie anul acesta, când, la invitatia Institutului Cultural Român și în parteneriat cu Asociaţia Culturală Atheneum, designerul Liliana Țuroiu va participa cu o noua expoziție de artă și costum la un eveniment cultural-istoric de anvergura.

Este vorba despre evenimentul care marchează 150 de ani de Regalitate în România şi care va fi gazduit de Castelul Jagerhof din Dusseldorf, Germania, locul istoric pentru România, de unde Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a plecat spre pentru a deveni rege.

cropped-13217280_1718704298378453_8369438597999239747_o.jpg

➡ IWCB 2016 – In cifre

450 de medalii la International Wine Contest Bucharest 2016. Vinurile din România, Moldova și Italia se plasează în fruntea clasamentului. România și Moldova au obținut singurele două Mari Medalii de Aur acordate în acest an.

IWCB îşi îndeplineşte misiunea de a fi o entitate de ierarhizare şi promovare a vinurilor de calitate, în folosul consumatorilor şi al producătorilor, deopotrivă. Referitor la evoluția concursului, ne propunem ca, în următoarele ediții, să găsim şi să impunem îmbunătăţiri acceptate de OIV (Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului) în procesul de evaluare. De asemenea, ne bucurăm să contribuim astfel la reintrarea României în Liga superioară a lumii vinului, în termeni de producţie şi de piaţă,“ afirmă Cătălin Păduraru, CEO IWCB.

Marea Medalie de Aur IWCB 2016 a revenit unui vin din România (Tămâioasă Românească 1975, produs Staţiunea Pietroasele) şi unui vin din Moldova (Chardonnay 2013 Botrytis, produs de Château Vartely).

Cele mai apreciate vinuri albe seci – Rigid ELM Sauvignon Blanc 2015 de la Wine Union JSC, Bulgaria şi Pinot Grigio de Purcari 2015, Moldova. Cel mai apreciat vin rose sec – C’est soir Rose (Cabernet Sauvignon) 2015 de la Domeniile Lungu, România.

Cele mai apreciate vinuri roşii seci – Encore Syrah 2012 de la KATARZYNA ESTATE LTD, Bulgaria şi St. Andrews Cabernet Sauvignon 2013 de la Wakefield/ Taylors Wines, Australia.

România a obţinut 187 medalii (41,5% din total medalii):
• 1 Mare Medalie de Aur
• 59 Medalii de Aur (36% din total Medalii de Aur)
• 127 Medalii de Argint (45% din total Medalii de Argint)
Cel mai bun selectioner / importator din România este, şi în 2016, VINEXPERT, cu 8 Medalii de Aur și 7 Medalii de Argint.

S-au acordat 450 medalii (30% din total probe participante, conform Regulamentului OIV):
• 2 Mari Medalii de Aur
• 165 Medalii de Aur (37% din total medalii)
• 283 Medalii de Argint (63% din total medalii)
• 290 probe cu punctaj de argint (peste 82 de puncte), dar care nu au obţinut medalie

În cazul României:
• 100 operatori au înscris probe
• 65 operatori au luat medalii
• 82 operatori au avut punctaj mai mare de 82 puncte

IWCB este cel mai important concurs international de vinuri din Europa de Est, fiind organizat la inițiativa ONVPV, de catre ASER Wineconsulting, în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), sub înaltul patronaj al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV).

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.